Even kennismaken met: Herman

Jos Schelfhout

Herman Lock werkt als ondersteuner bij de Klik & Tik cursussen in Heemstede en op dinsdag als vrijwilliger bij Digitaal Sterk!.

#vrijwilligersbijdebieb

Klik & Tik

Herman Lock werkt sinds 2018 als vrijwilliger voor de Klik & Tik cursussen in Heemstede. Het werk past goed bij hem. “Na mijn pensioen in 2017 kreeg ik zin om aan de slag te gaan als vrijwilliger dus ik heb gereageerd op een oproep voor vrijwilliger bij de Klik & Tik-cursus. Volgens mijn vrouw echt iets voor mij.” Herman vertelt over de Klik & Tik cursus: “Het zijn cursussen voor mensen die niet of nauwelijks iets van een pc afweten. Ze komen 5 weken lang modules volgen op verschillende niveaus. Het varieert van mensen die nog nooit een muis in de hand hebben gehad tot mensen die er wel iets vanaf weten, maar toch nog te weinig om goed met een pc om te kunnen gaan. Ik begeleidde de cursus een paar keer per jaar. Via het landelijke programma www.oefenen.nl gaan de cursisten met het programma aan de slag. Technische uitleg wordt afgewisseld met anekdotes en oefeningen. Ik zie dat mensen het altijd leuk vinden om te doen. Toch gebeurt het regelmatig dat mensen op een verkeerde knop drukken of ze begrijpen een vraag niet. En dan lopen wij rond om hen te helpen.”

Technische uitleg wordt afgewisseld met anekdotes en oefeningen. Ik zie dat mensen het altijd leuk vinden om te doen.

Digitaal Sterk!

Tegenwoordig werkt Herman ook op dinsdag bij het Digitaal Sterk! Centrum in de Bibliotheek Haarlem Noord. Iedereen die vragen heeft over digitale apparatuur en computergebruik kan hier terecht. Het werk vraagt veel geduld, iets wat goed bij Herman past. Tijdens zijn werk bij de Gemeente Haarlem heeft hij veel collega’s op weg geholpen als zij vastliepen op de computer. “Op mijn afdeling was ik een van de mensen die gevraagd werd om met een collega mee te kijken als hij er even niet uit kwam. We werkten namelijk met een ingewikkeld systeem op onze afdeling. Dat vond ik leuk om te doen, want zo kon ik iets terugdoen voor anderen.”

Ontwikkelingen

“Het vrijwilligerswerk is goed voor me want het dwingt me om alert te zijn, aangezien alle ontwikkelingen in de digitale wereld erg snel gaan. Ik vind het bovendien leuk werk om te doen. Ik doe iets nuttigs en het is prettig om contacten te hebben; zowel met de mensen die ik help als met de mensen die hier op dinsdagochtend in de Bibliotheek werken. Het geeft me een extra reden om het huis uit te gaan.”

Waardering

Herman is erg te spreken over de begeleiding vanuit de Bibliotheek. ”Toen we in coronatijd thuis zaten kregen we veel aandacht: een bedankbrief of een cadeaubon. Er werd goed op ons gelet. Bovendien geven de mensen die hier werken ons het gevoel heel welkom te zijn.”

Tekst & fotografie: Wiebrig Krakau 

Meer over Digitaal Sterk!

Ook vrijwilliger worden bij de Bibliotheek?