Het Bibliotheek Service Punt

Als vrijwilliger zorg je voor een fijne plek waar alle bezoekers van ons nieuwe Bibliotheek Service Punt Vogelenzang zich welkom voelen.

Ontmoetingsplek

Het Bibliotheek Service Punt (BSP) een laagdrempelige en aantrekkelijke ontmoetingsplek voor mensen uit Vogelenzang en omgeving. We willen de onderlinge samenhang versterken. Dit doen we in samenwerking met basisschool de Paradijsvogel en kinderopvang les Petits, waarmee we het gebouw delen, maar bijvoorbeeld ook met het Dorpshuis én met de inwoners van Vogelenzang. Het BSP wordt een plek vóór elkaar en dóór elkaar.

Wat is het Bibliotheek Service Punt?

Het BSP is een fijne plek waar kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen een krantje kunnen lezen, werken of samen een kopje koffie kunnen drinken. Na schooltijd is de collectie kinderboeken van de schoolbibliotheek ook voor anderen toegankelijk en te leen. Ook kun je boeken reserveren, en die vanuit andere vestigingen van de Bibliotheek klaar laten leggen in BSP Vogelenzang.

Het BSP wordt gerund door gastvrije vrijwilligers. Op woensdagmiddag is er ook een Bibliotheekmedewerker aanwezig.

We hopen het BSP Vogelenzang eind 2022 te openen.

Wat is jouw rol als vrijwilliger bij het Bibliotheek Service Punt?

Je kunt je op verschillende manieren inzetten als vrijwilliger in het Bibliotheek Service Punt, als vrijwilliger publieksdienstverlening en/of als coördinator.

Vrijwilliger publieksdienstverlening

  • Als vrijwilliger publieksdienstverlening werk je tijdens openingsuren, je opent en/of sluit het BSP. Je bent het aanspreekpunt voor bezoekers en het gezicht van de Bibliotheek in Vogelenzang. Je zorgt voor een warme, persoonlijke ontvangst van bezoekers - kinderen en volwassenen - en je bent zichtbaar aanwezig.
  • Je beantwoordt algemene vragen van bezoekers en wijst ze de weg. Je ondersteunt bij de zelfservice waar ze zelf boeken kunnen lenen, verlengen en terugbrengen. Je wijst bezoekers op online mogelijkheden zoals lid worden of reserveren, of je helpt ze daarbij.
  • Je pakt de kratten met gereserveerde boeken uit en zet deze in de kast, en je maakt de kratten met teruggebrachte boeken klaar voor transport naar de juiste bibliotheekvestiging. Je zorgt dat de ruimtes netjes blijven en het er verzorgd uitziet.
  • Je werkt zelfstandig. Je houdt nauw contact met collega-vrijwilligers en de vrijwillige coördinator. We bieden goede ondersteuning en begeleiding.
  • Als vrijwilliger ben je bij voorkeur minimaal 2 dagdelen per week beschikbaar. Je bepaalt je rooster in overleg met de vrijwillige coördinator.

Coördinator

  • Als coördinator ben je het eerste aanspreekpunt voor de vrijwilligers publieksdienstverlening. Je maakt het rooster, je werkt nieuwe vrijwilligers in, zorgt voor vervanging bij afwezigheid van vrijwilligers. Kortom, je bent de spin in het web van het Bibliotheek Service Punt.  
  • Je werkt zelfstandig. Je houdt nauw contact met collega-vrijwilligers en met de projectleider van de Bibliotheek. We bieden goede ondersteuning en begeleiding.