Wat doet online pesten met kinderen?

Gepubliceerd op: 6 november 2023 11:53

Online communicatie is een groot onderdeel geworden van de digitale wereld waarin we leven. We chatten, delen en discussiëren over allerlei onderwerpen, maar soms gaat dit te ver.

Dat begint vaak met kwetsende opmerkingen die net iets verder gaan dan plagen, maar daarna kan dit overgaan op scheldpartijen, buitensluiten en kwetsende opmerkingen. Online pesten kan grote gevolgen hebben voor kinderen. Wat doet online pesten eigenlijk met je, en hoe kun je aan de bel trekken?

Pesten vs. online pesten

Kim Aukema van Wijs en Sterk is kindercoach en richt zich op (online) pesten en het bouwen aan zelfvertrouwen. Ze is vroeger ook gepest. “Voorheen kon je thuis ontsnappen aan pestgedrag op school, maar in de digitale wereld blijft het ook thuis doorgaan”, vertelt Kim. “Via TikTok, WhatsApp of Instagram bijvoorbeeld. Online pesten is makkelijk: een berichtje is binnen een paar seconden gestuurd en je ziet de reactie van de persoon niet meteen. Een laffe manier om iemand te pesten en vaak snapt de gepeste leerling ook niet waarom ze ineens in deze situatie terecht zijn gekomen.”

Het is nooit jouw fout als je online gepest wordt

Gevolgen van online pesten

De gevolgen van online pesten voor kinderen kunnen verwoestend zijn. Kim legt uit: “De pesterijen kunnen leiden tot ernstige mentale en fysieke problemen, zoals stress, niet meer kunnen slapen, verminderde concentratie en zelfs fysieke klachten zoals buikpijn en hoofdpijn. Bovendien kunnen kinderen die online gepest worden hun zelfvertrouwen verliezen, zich erg alleen voelen en twijfelen over zichzelf. De gevolgen van online pesten kunnen een leven lang meegaan.”

Tips bij online pesten

Word je gepest? Dit zijn de dingen die je kunt doen.

  • Er is nooit een goede reden om online te pesten. Het is dus nooit jouw schuld dat je gepest wordt.
  • Meld het bij iemand die je vertrouwt, bijvoorbeeld je ouders of verzorgers, een ander familielid of je juf of meester. Zij kunnen jou verder helpen.
  • Maak screenshots van nare opmerkingen voordat ze worden verwijderd. Deze kun je laten zien aan je vertrouwenspersoon.
  • Zet je social media accounts achter een slotje en laat alleen mensen die je kent toe.
  • Zorg ervoor dat je een veilig wachtwoord en tweestapsverificatie hebt, zodat je moeilijk gehackt kunt worden.
  • Word je online gepest door een anoniem account? Maak screenshots, laat het zien aan je vertrouwenspersoon en blokkeer het account daarna.
  • Wil je niet zomaar toegevoegd worden aan een groepsgesprek op WhatsApp? Ga naar Instellingen > Groepen > Wie kan mij toevoegen. Hier kun je al je contacten selecteren die jou niet mogen toevoegen aan een groep.
  • Van niks doen of zeggen wordt het pesten vaak alleen maar erger. Als je pestgedrag meldt, sta je in je eigen kracht.
  • Je kunt anoniem chatten of bellen met pestweb.nl of kindertelefoon.nl. Gaat het pesten te ver ga dan naar meldknop.nl of vraaghetdepolitie.nl. Geweld, bedreigen, afpersen en bepaalde manier van online pesten zijn strafbaar en het is dus belangrijk om dit te melden.
  • Staat er een blootfoto van je online? Ga dan naar de website take it down.

Wil je meer lezen over hoe je veilig gebruikmaakt van social media? Kijk dan op HoeZoMediawijs.nl.