Kennismaken met BoekStart

BoekStart : lezen met je baby

Wist je dat je je baby al in aanraking kunt laten komen met boekjes? De Bibliotheek helpt je hier graag bij door je kennis te laten maken met BoekStart.

Wat is BoekStart?

Als je naar het consultatiebureau komt voor het drie maanden-consult, ontvang je een brief met meer informatie over BoekStart. Hier zit ook een waardebon bij. Met deze bon kun je naar de Bibliotheek in jouw buurt komen, om zo een gratis lidmaatschap voor je baby te laten maken. Verder krijg je een leuk cadeautje: een koffertje met daarin twee boekjes (bijvoorbeeld van stof, of soms met een liedje).

Wat is een BoekStartcoach?

De Bibliotheek heeft op het consultatiebureau een BoekStartcoach rondlopen. Dit is een medewerker van de Bibliotheek die enorm veel weet over leren en leren lezen bij baby's. Zij kan je alles vertellen over het informeren en omgaan met taal, en eigenlijk het bezig zijn met boeken. Want hoe gek het misschien ook klinkt, ook baby's kun je al in aanraking laten komen met boeken! Als je baby drie maanden oud is, is hij al in staat om kleuren en contrasten waar te nemen. Dit kun je dus ook al goed laten zien met boekjes! De BoekStartcoach kan je hier nog veel meer over vertellen.

Waarom is BoekStart zo belangrijk?

Veel mensen denken dat je pas een verhaal kunt voorlezen aan een kind, wanneer hij ook echt kan luisteren naar een verhaal. Dit kan echter al vanaf de geboorte! Je baby kan zo veel meer dan je al denkt. Een baby hoort het verhaal misschien nog niet, maar kijkt er wel al naar. Ook door het horen van woorden, zal de woordenschat snel vergroten. Zo gebruik je bij boeken woorden die je in het dagelijks leven niet snel gebruikt. Denk maar eens aan een boekje over een olifant, of een tijger. Dit zijn woorden die je in het dagelijks leven niet snel gebruikt, maar tijdens het voorlezen van zo'n boekje wel. Het is goed om een baby al bewust om te leren gaan met boeken. Dit zal in het begin lang niet altijd zo gaan als hoe jij ermee om gaat. Een baby stopt een boekje in zijn mond, frutselt eraan en bekijkt het van alle kanten. En dát is de juiste eerste kennismaking. Daarom heeft de Bibliotheek ook verschillende babyboekjes te leen. Als je zo'n babyboekje weer inlevert bij de Bibliotheek, zullen wij ze wassen. Zodat ze daarna weer schoon in de kast kunnen komen te liggen voor de volgende lener. 

Bekijk hier het BoekStart Magazine.

Korting op jouw lidmaatschap

Als je samen met je baby lid wordt van de Bibliotheek, ontvang je op jouw abonnement € 10 korting op het eerste jaar. Meld je direct aan wanneer je een pasje voor je baby laat maken.

Boekjes die je kan lenen

Meer voor 0-6 jaar