De Jonge Jury

de jonge jury

De Jonge Jury daagt alle jongeren in de eerste tot en met de derde klas van de middelbare school uit om jeugdboeken uit het jaar ervoor te lezen en daaruit het mooiste boek te kiezen.

Leestips van de Jonge Jury 2024

 • Anna Woltz De spin en de sleutel

  Elena (13) moet een hele maand bij het nieuwe gezin van haar tante logeren. Op de boerderij ontmoet ze de mysterieuze Atlas. Zijn zusje zegt dat hij de school in brand heeft gestoken en hij verdwijnt elke nacht. Toch móét Elena achter zijn geheimen zien te komen. Vanaf ca. 12 jaar.

  Gedrukt boek

 • Henna Goudzand Nahar Suikerland

  De Afrikaanse Esi, haar broertje en hun slaaf Lano worden ontvoerd en komen terecht op een slavenschip dat hen naar een suikerplantage aan de andere kant van de oceaan brengt. Met kleurenillustraties. Vanaf ca. 12 jaar.

  Gedrukt boek

 • Maren Stoffels No Exit

  Vesper denkt dat ze op vakantie gaat op een luxe cruiseschip, maar het blijkt een heropvoedingsprogramma voor pesters. Al snel komt ze erachter dat ze in levensgevaar is. Vanaf ca. 15 jaar.

  Gedrukt boek

 • Annemarit van Broekhoven De bionische vogel

  Negentien manieren waarop vogels als inspiratiebron dienen voor duurzame uitvindingen. Met gekleurde illustraties. Vanaf ca. 12 jaar.

  Gedrukt boek

 • Marita De Sterck Harde hand

  De 21-jarige Mira gaat op zoek naar de jager die Turbo, haar angstige geadopteerde hond, heeft mishandeld en gedumpt. Daarbij moet ze ook haar eigen kwetsuren onder ogen zien.

  Gedrukt boek

 • Mirjam Oldenhave, Lanya Sabir De levens van Lanya

  Waargebeurd verhaal van de 16-jarige Lanya (ik-persoon), die als kind met haar gezin uit Irak vluchtte. Wanneer het gezin eindelijk samen kan gaan wonen, probeert Lanya een uithuwelijking te ontlopen. Met potloodillustraties in zwart-wit. Vanaf ca. 13 jaar.

  Gedrukt boek

 • Marc ter Horst Rugzwemmen

  Nu Noor op de middelbare school zit, is ze helemaal klaar met het klimaatactivisme van haar ouders. Ze trekt liever haar eigen plan en ontdekt dat er ook in tijden van hittegolven en overstromingen genoeg is om blij van te worden. Vanaf ca. 11 jaar.

  Gedrukt boek

 • Joyce Pool Stamppot met kogels

  Hans en Herman worden in 1945 van Amsterdam naar Texel gestuurd. Zelfs als de oorlog bijna voorbij is, wordt het op Texel toch nog gevaarlijk. Vanaf ca. 10 jaar.

  Gedrukt boek

 • Marcel van Driel 24 uur

  Claire (16) wordt opgejaagd door twee gewapende jongens. Als het haar lukt 24 uur uit hun handen te blijven, dan krijgt ze 10.000 euro. Als het niet lukt, betekent dat haar dood. Vanaf ca. 14 jaar.

  Gedrukt boek

 • Elvin Post Catch

  Roos leert via een jongerenapp Noah kennen, die haar als geen ander lijkt te begrijpen. Intussen worden in de stad twee meisjes vermoord. Volgens de politie benaderde de dader zijn slachtoffers via de jongerenapp. Kan Roos Noah wel vertrouwen? Vanaf ca. 14 jaar.

  Gedrukt boek

 • Yorick Goldewijk Duizend & ik

  Als ik voor mijn raam uitkijk over de spierwitte torens van Surdus, denk ik altijd aan vluchten. Voor Acht is elke dag hetzelfde. Elke dag leeft ze volgens een strenge leer die haar klaarstoomt voor een zinvol bestaan overzee. Elke dag gaat ze op in een massa van duizenden andere meisjes die precies op haar lijken.  Maar Acht voelt zich anders....

  E-book

 • Erik Jan Tillema IQ

  De leerlingen van het Einsteincollege willen allemaal de slimste zijn en hebben daar ieder hun eigen redenen voor. Wanneer degenen met de hoogste scores op de IQ-test plotseling beginnen te sterven, moeten Isa en haar hoogbegaafde op hun hoede zijn. Vanaf ca. 15 jaar.

  Gedrukt boek

 • Buddy Tegenbosch Jimi Fender Johnson

  Een jongeman in New York reist terug in de tijd om een persoonlijke en intense opdracht te vervullen. Vanaf ca. 15 jaar.

  Gedrukt boek

 • Erna Sassen Neem nooit een beste vriend

  Joshua is woedend op zijn beste vriend, maar hij heeft hem ook nodig om Lindsey te kunnen begrijpen, die zoveel ingewikkelder in elkaar zit dan hij dacht. Met zwart-wit illustraties. Vanaf ca. 15 jaar.

  Gedrukt boek

Ga naar de website van de Jonge Jury