De Jonge Jury

de jonge jury

De Jonge Jury daagt alle jongeren in de eerste tot en met de derde klas van de middelbare school uit om jeugdboeken uit het jaar ervoor te lezen en daaruit het mooiste boek te kiezen.

De leestips van de Jonge Jury

De elf Leestips zijn bekend. Het Jonge Jury Boekgenootschap heeft na veel lezen deze boeken uitgekozen als startpunt voor hun medelezers van de Jonge Jury. Benieuwd naar de boeken die ze aanraden? Bekijk dan hieronder de leestips en reserveer ze direct!

De Leestips van de Jonge Jury 2023

 • Emmelie Arents Amarant

  In een wereld waar mensen dienen als onvrijwillige orgaandonor voor de hogere klasse, komen Arelle (18) en Ceda in opstand tegen de gevestigde orde. Vanaf ca. 15 jaar.

  Gedrukt boek

 • Els Beerten De rest van ons leven

  Een jongen wordt tijdens de Tweede Wereldoorlog in Engeland van zijn vader gescheiden vanwege hun Italiaanse afkomst. Vanaf 15 jaar.

  Gedrukt boek

 • Monica Haak De pijn die wij verbergen

  Fleur krijgt vervelende anonieme reacties op haar Instagramposts die haar angst aanjagen. Haar beste vriend Matt heeft ook stress en persoonlijke problemen. Vanaf 15 jaar.

  Gedrukt boek

 • Martine Kamphuis Vlinder

  Als Farida Tess ontmoet, ontstaat er een hechte vriendschap. Maar waarom wordt ze aan alle kanten voor Tess gewaarschuwd? Vanaf ca. 13 jaar.

  Gedrukt boek

 • Marco Kunst Patroon

  Mylo (16 jaar) en zijn beste vriend Mees voeren een experiment uit met een kogel waarbij Mees om het leven komt. Geteisterd door schuldgevoel reist Mylo met zijn opa door Amerika, waar hij achter een duister familiegeheim komt. Vanaf ca. 13 jaar.

  Gedrukt boek

 • Elin Meijnen Huisje 13

  De nachtmerrie van elke tiener: een leven zonder wifi Van de winnaar van de Jonge Jury Debuutprijs 2022 Wanneer Ronja's tot dan toe heel normale moeder verandert in een 'wifiwappie' en per se wil verhuizen naar een stralingsvrije zone, verandert alles voor Ronja. In het vakantiepark waar ze komt te wonen is geen wifi, wat betekent dat ze niet...

  E-book

 • Cis Meijer Game on

  Vijf vrienden krijgen een uitnodiging om deel te nemen aan een populair YouTube-spel. Als één van hen spoorloos verdwijnt, moeten de anderen alles op alles zetten haar te vinden. Hoe ver zijn ze bereid te gaan? Vanaf ca. 14 jaar.

  Gedrukt boek

 • Marloes Morshuis Semper sol

  Vanwege overbevolking heeft de Wereldraad een quotum ingesteld: een maximum aantal inwoners per land. Hoe die mensen verdwijnen, mag ieder land zelf bepalen. Vanaf ca. 12 jaar.

  Gedrukt boek

 • Rima Orie In het vervloekte hart

  Oermonsters, wraakgeesten, bloedkinderen. Allemaal arriveren ze tijdens de bloedmaan. Allemaal vormen ze een gevaar voor de mensheid. Priya Chkadhari is een bloedkind, wat betekent dat ze in staat is zielen te bespelen. Maar aangezien dit ten strengste verboden is, is het haar lot om dit geheim tot haar dood bij zich te dragen. Wanneer ze gerekruteerd...

  E-book

Stemmen

Vanaf januari 2023 is het mogelijk om te stemmen op je favoriete boek. Ga naar de website van de Jonge Jury!

Ga naar de website van de Jonge Jury