Hoe lees je voor aan een baby?

Als je gaat voorlezen aan een baby, let je op heel andere dingen dan als je gaat voorlezen aan een peuter.

Veel ouders beginnen hun kind pas voor te lezen als hij een jaar of twee oud is, terwijl dit al veel eerder kan.

Voorlezen vanaf 3 maanden

Voordat een baby 3 maanden oud is ziet hij voornamelijk zwart/wit. Ook voor deze fase zijn er speciale boekjes beschikbaar! Vanaf 3 maanden gaan baby’s kleuren zien, eerst nog alleen primaire kleuren. Vooral boekjes met grote kleurcontrasten, geometrische vormen en eenvoudige afbeeldingen zijn interessant. Boekjes worden ontdekt met alle zintuigen, daarom zijn knisperboekjes voor deze leeftijd interessant.

Voorlezen vanaf 6 maanden

Vanaf ongeveer 6 maanden leren baby’s een boekje hanteren als ‘boek’. Je ziet ze de bladzijdes omslaan, slaan op het boek of wrijven over de plaatjes. Ze weten dat ze iets nieuws te zien krijgen als zij de bladzijde omslaan. Maar ze hebben daar maar even vluchtig aandacht voor. In deze fase kun je ook badboekjes gaan gebruiken. 

Voorlezen vanaf 9 maanden

Vanaf ongeveer 9 maanden oud krijgen baby’s interesse voor de inhoud van het boek. Door samen met jou te kijken naar plaatjes, gebaren te maken, te aaien en aan te wijzen, krijgen de plaatjes en de tekst geleidelijk betekenis. Rondom hun eerste verjaardag gaan ze steeds meer op de inhoud van boeken reageren. Ze nemen zelf initiatieven tot wat ze willen bekijken. Dat gebeurt in willekeurige volgorde: van achteren naar voor, met bladzijden tegelijk vooruit en weer achteruit of steeds opnieuw op zoek naar dat ene plaatje. In deze fase gaan ze dingen uit hun eigen wereld herkennen op plaatjes. Boeken met plaatjes die lijken op de echte wereld zijn dan ook fijn.

Vanaf ongeveer 2 jaar is een kind toe aan een prentenboek met een eenvoudig verhaaltje.

Om het voorlezen aan je baby nóg leuker te maken, hebben wij een paar handige tips voor je op een rijtje gezet.

Tips om voor te lezen aan je baby

Vast voorleesmoment

Kies een vast voorleesmoment uit op de dag. Vooral als het een drukke dag is geweest, is even samen ontspannen met een boekje heel erg fijn. Maar voor het slapengaan is natuurlijk ook een fijn moment!

Soort boekje

Voor baby’s zijn er speciale boekjes gemaakt. Dit zijn vaak boekjes van plastic, karton, of van dikke stof. Naast dat er leuke plaatjes in kunnen staan, is het ook leuk speelmateriaal. Ook voel- en knisperboekjes vinden ze interessant door de structuur en het geluid.

Rust

Let ook op dat je de radio, tv en ander bewegend beeld even uitzet. Zo kan je baby zich volledig concentreren op jouw boekje en jij natuurlijk ook.

Oogcontact

Bij het voorlezen is het ontzettend belangrijk om oogcontact te blijven houden. Zo kun je zelf ook zien of je baby nog naar het boekje kijkt, of dat hij al weer iets anders heeft gezien in de kamer. Kies dus voor een houding waarbij je de ogen van jouw kind goed kunt zien.

Een plaatje is al genoeg

Je hoeft echt niet een heel boekje voor te lezen bij een baby. Soms is zelfs één afbeelding laten zien en daarover vertellen al genoeg. Morgen weer een dag!

Laat je horen!

Je baby kan nog niet begrijpen wat je zegt, maar geluiden zijn erg belangrijk. Vertel daarom gewoon over het plaatje of vertel wat er te zien is. Als het een dierenboekje is, kun je de dierengeluiden bijvoorbeeld nadoen. Of zing er een liedje over!

Afleiding?

Hou de ogen van je baby goed in de gaten en zorg ervoor dat hij het plaatje van het boekje goed kan zien. Dwalen z’n ogen af? Neem dan heel even pauze of leg het boekje weer weg.

Meer informatie over lezen met baby's