Tips 4 en 5 mei

Op de Rijksweg bij de Velserbroekstraat begroet de bevolking de vliegtuigen met voedsel, ziende naar het noorden. Noord-Hollands Archief Kennmerland,NL-HlmNHA_54014011.

Dit jaar zal 4 en 5 mei nog steeds even anders zijn. De herdenking en bevrijding wordt veelal online gevierd, door middel van een livestream. Ook kun je diverse musea online bezoeken, nu alles nog gesloten is. We zetten de tips voor jou hieronder op een rijtje.

Musea

Anne Frank video dagboek

In vijftien afleveringen deelt het Anne Frank Huis op YouTube het Anne Frank videodagboek. Luna Cruz Perez speelt Anne Frank en deelt haar leven, gedachten en gevoelens in het Achterhuis met behulp van een camera. Alle personages, locaties en gebeurtenissen in de serie zijn gebaseerd op Anne Franks dagboekbrieven.

De videoserie is Nederlands gesproken met ondertiteling in het Duits, Engels, Portugees en Spaans. Daarbij zijn er bij zeven van de vijftien afleveringen educatieve afleveringen gemaakt. De educatieve afleveringen geven inhoudelijke uitleg en verdieping op wat er in de videodagboeken te zien is. Ook waren de afleveringen vanaf 28 maart te zien via Zapp. 

Bekijk de video's hier

Corrie Ten Boom virtuele tour

Ontdek via een 360° rondleiding op de website van het Corrie ten Boom Museum het verhaal en het leven van de Haarlemse familie Ten Boom en hun moedige inspanningen om joden te helpen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Onderzoek elke uitgelichte afbeelding met een muisklik. Je kunt navigeren naar de verschillende locaties van het huis en de omliggende gebieden met behulp van de genummerde huiskaart op het scherm. De mooie beelden en de vertelling brengen het verhaal van Corrie ten Boom en haar familie tot leven.

Bekijk de gratis virtuele tour hier

Joods Virtueel Kwartier

Om zoveel mogelijk te genieten van de schatten van het Joods Cultureel Kwartier is er nu het Joods Virtueel Kwartier. Hier kun je een rondleiding overhun tentoonstellingen krijgen, hun collectie digitaal bekijken, artikelen en interviews lezen, podcasts luisteren en nog veel meer. Ook is er sinds kort een kinderplatform.

Bezoek het Joods Virtueel Kwartier

4 mei - Dodenherdenking

Herdenking Eerebegraafplaats Overveen

De Stichting Nationale Herdenking te Bloemendaal heeft voor 4 mei een alternatieve manier gevonden om toch te kunnen gedenken. een aangepaste herdenking in beslotenheid worden gehouden op de Eerebegraafplaats. Deze herdenking zal rechtstreeks gevolgd kunnen worden via de website van De Stichting Nationale Herdenking te Bloemendaal middels streaming en via Haarlem 105.

De Eerebegraafplaats zal op 4 mei vooralsnog geopend zijn van 09.00 tot 17.00 uur. Op deze wijze hoopt de organisatie toch iets te kunnen bijdragen, niet alleen voor de 372 verzetsmensen die daar liggen, maar ook uit respect voor de nabestaanden en belangstellenden die er dit jaar niet bij kunnen zijn. Normaal komen er gemiddeld 5.000 mensen!

Kijk live mee

De Nationale Herdenking op de Dam

In De Nieuwe Kerk houdt schrijver Roxane van Iperen de 4 mei-voordracht Stemmen uit het diepe. Sopraan Laetitia Gerards verzorgt een muzikaal optreden, onder begeleiding van enkele leden van het Metropole Orkest. Aan het begin van de herdenkingsplechtigheid op de Dam leggen de koning en koningin een krans. Daarna volgen de Taptoe, de twee minuten stilte en het Wilhelmus. Op de Dam wordt een spoken word-voordracht gehouden door de 19-jarige Amara van der Elst, ook geeft André van Duin een toespraak. Tijdens de herdenking worden verschillende kransen en bloemen gelegd voor de oorlogsslachtoffers. De NOS zendt de herdenking live uit op NPO 1. 

5 mei - Bevrijdingsdag

Bevrijdingspop Haarlem

Bevrijdingspop Haarlem komt dit jaar online met een groots, en zoals altijd gratis toegankelijk, festival. Met optredens van onder anderen Typhoon, Eefje de Visser, Altin Gün en Banji. Maar natuurlijk ook met de landelijke Ambassadeurs van de Vrijheid Jonna Fraser, Davina Michelle en Tino Martin. Bevrijdingspop Haarlem wordt gepresenteerd door Giel Beelen. Een marathonuitzending van Haarlem105 is onderdeel van het online programma. Bevrijdingspop Haarlem 2021 wordt live uitgezonden vanuit Patronaat.

Bekijk hier de uitzending

Doen of ontdekken

Open Joodse Huizen

Elk jaar rond 4 mei worden tijdens Open Joodse Huizen | Huizen van Verzet herdenkingen georganiseerd door heel Nederland. Vertellers, bezoekers en bewoners delen verhalen in huizen waar mensen woonden en werkten tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog.Ook dit jaar zal Open Joodse Huizen | Huizen van Verzet online plaatsvinden. Op 3 en 4 mei 2021 worden er op 13 adressen livestreams uitgezonden.

Bekijk de livestream

Vrijheidsmaaltijdsoep

Normaal gesproken worden er in heel het land op 5 mei Vrijheidsmaaltijden georganiseerd. Klein, groot, met lokale lekkernijen of culinaire hoogstandjes. De maaltijden zijn er in alle vormen en maten. De kern van de Vrijheidsmaaltijd is een bijzondere ontmoeting aan de eettafel, waarbij de gasten over vrijheid en onvrijheid spreken: thema’s waar je niet dagelijks bij stilstaat en waar je bij uitstek op Bevrijdingsdag aandacht aan kan geven. In verband met de coronamaatregelen is het in 2021 niet mogelijk om met grote groepen samen te komen, daarom is er een alternatief: de Vrijheidsmaaltijdsoep.

Bekijk het recept en maak de soep!

Podcastserie: De familie Romeijn

De verhalen binnen de familie Romeijn zijn besmuikt gefluister dat steevast eindigt met: 'Ik weet het ook niet precies' of 'Het zal allemaal wel niet zo bedoeld zijn geweest'. Zo is er oom Aart Romeijn, die in dienst van de SS stierf aan het Oostfront. Oom Gerrit Romeijn, die net na de oorlog zo veel verdiende met het smokkelen van belangrijke documenten dat hij een privévliegtuig kocht. En dan is er nog de vader des huizes, die tijdens de oorlog als politieagent bleef werken in Amsterdam. In deze podcast gaan de zusjes Anneke en Aafke Romeijn op zoek naar de waarheid achter deze verhalen. Ze interviewen familieleden en duiken in de archieven om uit te zoeken welke rol hun (on)besproken voorouders daadwerkelijk gespeeld hebben in de oorlog.

Vanaf 1 mei 2021 nieuwe afleveringen.

Beluister de oude (en nieuwe) afleveringen hier

Vrijheidswandeling

Samen met het Noord-Hollands Archief ontwikkelden studenten van de Hogeschool Inholland een wandeling ter ere van 75 jaar Vrijheid (ook in 2021 nog te wandelen). Een wandeling langs 25 monumenten, gebouwen en beelden in Haarlem om stil te staan bij de Tweede Wereldoorlog, vrede en vrijheid.

Bekijk de Vrijheidswandeling hier


Foto: Op de Rijksweg bij de Velserbroekstraat begroet de bevolking de vliegtuigen met voedsel, ziende naar het noorden.
Bron: Noord-Hollands Archief Kennmerland,NL-HlmNHA_54014011.