Richtlijnen rond corona

Een bezoek aan de Bibliotheek

In verband met het coronavirus is het nodig dat we een aantal veiligheidsmaatregelen treffen. Door deze aanpassingen is een bezoek aan de Bibliotheek anders dan je gewend bent. We proberen onze dienstverlening continu uit te breiden. Hieronder vind je alle praktische informatie op een rijtje. We verheugen ons op jouw komst. Wees welkom voor een kort bezoek!

Is mijn Bibliotheek open?

Bij de volgende vestigingen kun je terecht:

 • de Bibliotheek Bennebroek
 • de Bibliotheek Bloemendaal
 • de Bibliotheek Haarlem Centrum
 • de Bibliotheek Haarlem Noord
 • de Bibliotheek Haarlem Schalkwijk
 • de Bibliotheek Heemstede
 • de Bibliotheek Hillegom
 • de Bibliotheek Spaarndam
 • de Bibliotheek Zandvoort

De Bibliotheek Haarlem Oost is voorlopig nog niet open.

We houden zo veel mogelijk de reguliere openingstijden aan. In de avond zijn we gesloten.

Wat kun je verwachten bij een bezoek aan de Bibliotheek?

De overheid heeft aangegeven dat er niet te veel mensen op één plek mogen zijn, ook niet in de Bibliotheek. Ook willen we je het volgende vragen:

 • Bedenk alvast welk boek of in welk genre je een boek wilt lenen. Bekijk thuis de catalogus op de website of de Iguana Bibliotheek-app, zodat je weet waar je het boek kunt vinden. Staat het boek op 'Tijdelijk niet beschikbaar'? Dan ligt het boek waarschijnlijk nog in quarantaine of moet het nog verwerkt worden. 

In de vestigingen

 • Toiletten zijn geopend. 
 • CoffeeStar in de Bibliotheek Haarlem Centrum is open.
 • De horeca in Plein1 in Heemstede is open.
 • De horeca bij de Bibliotheek Zandvoort is gesloten.
 • Studieplekken en computers zijn weer beschikbaar. Ook de Doelenzolder is weer open. Er zijn minder plekken dan je van ons gewend bent. Je kunt niet vooraf reserveren. Als er geen plek is, kun je even wachten of een andere keer terugkomen. Alle plekken voldoen aan de regels (1,5 meter afstand). Je kunt in de Bibliotheek duidelijk zien welke plekken beschikbaar zijn.
 • Computers, leestafels en andere zitplekken in de vestigingen kun je ook weer gebruiken.
 • Onze medewerkers zijn beperkt beschikbaar voor antwoorden op vragen en voor advies.

Veiligheidsmaatregelen

We richten de vestigingen zo in dat deze voor jou veilig zijn om te bezoeken en voor onze medewerkers veilig zijn om in te werken. Zo gaan onze boeken 36 uur in quarantaine wanneer je ze inlevert. Wanneer je de Bibliotheek bezoekt, gelden er extra veiligheidsmaatregelen:

 • Je hoeft niet meer alleen te komen. Wil je je kinderen meenemen? Dat kan. Zorg wel dat jullie 1,5 meter afstand houden tot andere bezoekers. Deze regel geldt uiteraard voor alle bezoekers.   
 • Je kunt een mandje pakken bij binnenkomst. Er zijn in de Bibliotheek op verschillende plekken middelen om je handen te desinfecteren.
 • Materialen die vaak gebruikt worden, zoals het uitleenmeubel, maken we extra vaak schoon.

Veelgestelde vragen

Brengen jullie boetes in rekening?

Je hoeft voorlopig geen boetes te betalen voor het te laat terugbrengen van materialen. Dat geldt zowel voor materialen die je nu nog in huis hebt als voor materialen die je de komende tijd leent. Als dit verandert, informeren we je daar natuurlijk op tijd over. We stellen het wel op prijs als je de materialen binnen de leentijd terugbrengt of eventueel verlengt.

Kan ik boeken reserveren?

Het is weer mogelijk om boeken te reserveren. Ook kun je weer boeken aanvragen bij andere openbare Bibliotheken. Het is nog niet mogelijk om boeken bij universiteitsbibliotheken aan te vragen. 

Kan ik komen lezen en studeren in de Bibliotheek?

Studieplekken en computers zijn weer beschikbaar. Ook de Doelenzolder is weer open. Er zijn minder plekken beschikbaar dan je van ons gewend bent.

 

Kan ik kopiëren in de Bibliotheek?

Kopiëren is alleen mogelijk in alle vestigingen die open zijn.

Meer informatie

Kan ik printen in de Bibliotheek?

Printen is mogelijk in alle vestigingen die open zijn.

Meer informatie

Ik ben mijn pas vergeten. Kan ik toch lenen?

Het registreren van materialen kun je alleen zelf doen via de zelfservice-uitleenbalies. Je moet daarom jouw Bibliotheekpas bij je hebben. Aan de servicebalies worden geen materialen uitgeleend uit de collectie van de Bibliotheek Zuid-Kennemerland.  

Mijn pas is geblokkeerd, wat kan ik doen?

Oei, dat is vervelend voor je! Waarschijnlijk is je pas geblokkeerd omdat er nog een boete op staat. Je kunt de blokkering opheffen door het bedrag over te maken naar NL28 RABO 0131276247 t.n.v. Stichting Bibliotheek Zuid-Kennemerland. Vermeld daarbij jouw pasnummer, zodat wij weten bij welke pas het overgemaakte bedrag hoort. Het duurt ongeveer 5 werkdagen voordat de betaling is doorgevoerd. Via 'Mijn Bibliotheek' kun je kijken of de betaling al verwerkt is. 

Andere vraag?

Heb je een andere vraag? Neem dan contact met ons op via klantenservice@bibliotheekzuidkennemerland.nl of tel: 023-5115300. We zijn telefonisch bereikbaar op werkdagen van 10:00 tot 17:00 uur. We helpen je graag!


Meer aanbod voor leden in de Online Bibliotheek