De Bibliotheek is weer open!

Een bezoek aan de Bibliotheek vanaf 18 mei

We doen er alles aan om ervoor te zorgen dat je de Bibliotheek veilig en prettig kunt bezoeken. Door deze aanpassingen is het allemaal wel een beetje anders en is een bezoek aan de Bibliotheek nog heel functioneel. Wij vragen hiervoor je begrip. De komende weken kijken we hoe we onze dienstverlening stap voor stap kunnen uitbreiden. Om je te kunnen voorbereiden op een Bibliotheekbezoek hebben we hieronder alle praktische informatie op een rijtje gezet. We verheugen ons op jouw komst. Wees welkom voor een kort bezoek!

Gaat mijn Bibliotheek open?

Bij de volgende vestigingen kun je vanaf 18 mei terecht:

 • de Bibliotheek Bloemendaal 
 • de Bibliotheek Bennebroek
 • de Bibliotheek Haarlem Centrum
 • de Bibliotheek Haarlem Noord
 • de Bibliotheek Haarlem Schalkwijk
 • de Bibliotheek Heemstede
 • de Bibliotheek Hillegom

De Bibliotheek Zandvoort is iedere zaterdag geopend, vanaf zaterdag 23 mei. De Bibliotheek Haarlem Oost, de Bibliotheek op het station en de Bibliotheek Spaarndam zijn voorlopig nog niet open. 

We houden zo veel mogelijk de reguliere openingstijden aan. 's Avonds en in het weekend zijn we veelal dicht.

Wat kun je verwachten bij een bezoek aan de Bibliotheek?

De overheid heeft aangegeven dat er niet te veel mensen op één plek mogen zijn, ook niet in de Bibliotheek. Je kunt hierdoor voorlopig alleen terecht voor het lenen en terugbrengen van materialen. Ook willen we je het volgende vragen:

 • Bedenk alvast welk boek of in welk genre je een boek wilt lenen. Bekijk thuis de catalogus op de website of de Iguana Bibliotheek-app, zodat je weet waar je het boek kunt vinden. Staat het boek op 'Tijdelijk niet beschikbaar'? Dan ligt het boek waarschijnlijk nog in quarantaine, of moet hij nog verwerkt worden. 
 • Probeer jouw bezoek aan de Bibliotheek zo kort mogelijk te houden en kom bij voorkeur alleen.
 • Houd er rekening mee dat een beperkt aantal bezoekers tegelijk in het pand aanwezig mag zijn. We kunnen je vragen om buiten te wachten. 

In de vestigingen

 • De cataloguspc’s zijn niet beschikbaar.
 • Toiletten en horeca zijn gesloten. 
 • Computers, leestafels, studieplekken en andere zitplekken in de vestigingen kun je voorlopig niet gebruiken.
 • Het is niet mogelijk om kranten en tijdschriften te lenen of te lezen in de Bibliotheek.
 • Onze medewerkers ter plekke zijn beperkt beschikbaar voor antwoorden op vragen en advies.
 • Voor de Bibliotheek Haarlem Centrum: fietsen, scooters en bromfietsen zijn op dit moment helaas niet toegestaan op het Doelenplein. De dichtstbijzijnde bewaakte fietsenstalling is in de Smedestraat

Veiligheidsmaatregelen

We richten de vestigingen zo in dat deze voor jou veilig zijn om te bezoeken en voor onze medewerkers veilig zijn om in te werken. Zo gaan onze boeken 36 uur in quarantaine wanneer je ze inlevert. Wanneer je de Bibliotheek bezoekt, gelden er extra veiligheidsmaatregelen:

 • We laten een beperkt aantal bezoekers tegelijk binnen. Als er te veel bezoekers binnen zijn, wacht dan in de aangegeven vakken voor de ingang. 
 • Pak altijd een mandje bij binnenkomst.
 • Er mag één kind naar binnen onder begeleiding van één volwassene. Jullie nemen allebei een mandje mee bij binnenkomst.
 • Volg de aangegeven looproutes.

Veelgestelde vragen

Brengen jullie boetes in rekening?

Je hoeft voorlopig geen boetes te betalen voor het te laat terugbrengen van materialen. Dat geldt zowel voor materialen die je nu nog in huis hebt als voor materialen die je de komende tijd leent. Als dit verandert, informeren we je daar natuurlijk op tijd over. We stellen het wel op prijs als je de materialen binnen de leentijd terugbrengt of eventueel verlengt. Eventuele herinneringen die je per e-mail of post van ons ontvangt, mag je voorlopig negeren. 

Kan ik mijn gereserveerde boek ophalen?

 • Een reservering waarvan je eerder (vóór de sluiting van de Bibliotheek) bericht van ons hebt gehad dat je deze kon ophalen, kun je vanaf maandag 18 mei komen ophalen.
 • Een reservering die je eerder hebt geplaatst, is niet weg en blijft in ons systeem staan. Zodra we de reservering in de kast hebben gezet, ontvang je van ons een afhaalbericht.

Kan ik boeken reserveren?

Je kunt helaas nog geen nieuwe reserveringen plaatsen. We werken er met man en macht aan om dat op korte termijn weer mogelijk te maken, als alles soepel loopt binnen de huidige beperkingen en rekening houdend met de quarantaineregels voor boeken.

Mag ik met mijn kinderen naar de Bibliotheek komen?

We streven naar een zo kort mogelijk Bibliotheekbezoek en moeten drukte in de vestigingen zien te voorkomen. Daarom kan voorlopig één volwassene maximaal één kind meenemen naar de Bibliotheek. We begrijpen dat dit lastig kan zijn voor gezinnen. Zodra het wel weer mogelijk is om met meer personen een bezoek te brengen aan de Bibliotheek, hoor je dat uiteraard meteen. We bekijken iedere week of we onze dienstverlening stap voor stap kunnen uitbreiden.

Kan ik komen lezen en studeren in de Bibliotheek?

Computers, leestafels, studieplekken en andere zitplekken in de vestigingen kun je voorlopig nog niet gebruiken.

Kan ik printen in de Bibliotheek?

Op dit moment is printen helaas niet mogelijk. Computers en printers in de vestigingen kun je voorlopig nog niet gebruiken.

Mijn pas is geblokkeerd, wat kan ik doen?

Oei, dat is vervelend voor je! Waarschijnlijk is je pas geblokkeerd omdat er nog een boete op staat. Je kunt de blokkering opheffen door het bedrag over te maken naar NL28 RABO 0131276247 t.n.v. Stichting Bibliotheek Zuid-Kennemerland. Vermeld daarbij jouw pasnummer, zodat wij weten bij welke pas het overgemaakte bedrag hoort. Het duurt ongeveer 5 werkdagen voordat de betaling is doorgevoerd. Via 'Mijn Bibliotheek' kun je kijken of de betaling al verwerkt is. 

Bezorgen jullie ook boeken?

We werken aan een bezorgdienst voor mensen die niet zelf naar de Bibliotheek kunnen komen. Nadere informatie over deze service volgt.

Andere vraag?

Heb je een andere vraag? Neem dan contact met ons op via klantenservice@bibliotheekzuidkennemerland.nl of tel: 023-5115300. We zijn op dit moment telefonisch bereikbaar op werkdagen van 10:00 tot 17:00 uur. We helpen je graag!


Meer aanbod voor leden in de Online Bibliotheek