Digitale vaardigheden

Vergroot je kennis

Meer programma's

Hoe leer je jongeren om uit hun eigen informatiebubbel te komen?

Het zoeken van goede, betrouwbare en bruikbare informatie is minder gemakkelijk dan het lijkt. Jongeren overschatten vaak hun zoekvaardigheden en nepnieuws kan veel schade veroorzaken. Wij geven lessen over informatievaardigheden op maat. 

Nieuwe lespakketten!

Lespakket 'Beeldmanipulatie'

Jongeren worden via media voortdurend geconfonteerd met nieuws en beelden die gemanipuleerd ziijn. Tijdens deze les gaan de leerlingen  aan de hand van beeldfragmenten zelf een checklist maken om beelden te beoordelen.

Vraag het lespakket 'Beeldmanipulatie' aan

Lespakket 'Maak een podcast'

De leerlingen maken een podcast over een thema of over een boek. Het opnemen kan met hun eigen smartphone en en bewerkingstool. Het lespakket bestaat uit een lesbrief en een presentatie. Het maken van een podcast is in te zetten bij verschillende vakken en lessen. 

Vraag het lespakket 'Maak een podcast' aan

Informatievaardigheden horen bij ieder vak

Het is belangrijk dat jongeren getraind worden in het zoeken en vinden van informatie en dat ze leren om structuur aan te brengen in hun onderzoek. Daarnaast is het ontwikkelen van een onderzoekende houding ten opzichte van (social) media erg belangrijk. 

Profielwerkstuk - bovenbouw

Voor het profielwerkstuk heeft de Bibliotheek bronnen verzameld en toegankelijk gemaakt. Met de Big Six tips kunnen zij goed voorbereid hun onderzoek starten en slimmer zoeken met zoekmachines en databanken. Een groepsbezoek kan aangevraagd worden.  

Hoe maak je een goed profielwerkstuk?

Informatievaardigheden - onderbouw

Doe je Digiding! is een online lesomgeving van Stichting Digisterker.
In de modules gaan de leerlingen zelfstandig aan de slag met de digitale overheid. Bijvoorbeeld het aanvragen van een DigiD, zorgtoeslag, ID-kaart, vervolgstudie en werk. 

Vraag gratis aan bij Doejedigiding

Uitlegvideo over Brainy, tool voor het onderwijs

Informatievaardigheden - onderbouw

Leerlingen leren met de tool Brainy op structurele wijze informatie te verzamelen en te beoordelen. De tool is ontwikkeld in nauwe samenwerking met het onderwijs.  Het is gemakkelijk te implementeren  in de lesstof en bruikbaar bij ieder vak.

Lees meer over Brainy

Gebruik een boek in de klas

Leen boeken met je docentenpas over online zoeken, privacy, veiligheid op internet en fakenieuws. Leg de boeken op een plek zodat de leerlingen er zelf in kunnen snuffelen of lees stukjes voor. Meestal is dit een bron voor goede gesprekken over online gedrag en ervaringen.

Boeken over internet, veiligheid en online informatie zoeken

 • Annemarie Bon Fake!

  Hoe weet je of iets waar is of niet? Lees hoe je onzin en feiten uitelkaar houdt. Met aandacht voor o.a. werking van het brein, broodjeaapverhalen, bijgeloof, kwakzalverij en slim surfen. Met quizvragen of iets waar is of niet en stripachtige kleurenillustraties. Vanaf ca. 10 t/m 14 jaar.

  Gedrukt boek

 • Jan von Holleben WWW.wat?

  Wie is de baas van internet? Wat kan ik doen tegen cyberpesten? Zeventig vragen over internet worden beantwoord, zoals wat je eraan hebt, waar je voor op moet passen en hoe je je er gedraagt. Met grappige kleurenfoto's. Vanaf ca. 9 t/m 12 jaar.

  Gedrukt boek

 • Alieke Bruins Privacy en internet

  Informatie zoeken of foto's 'liken'. Op internet en sociale media laat je (on)bewust sporen achter. Waarom is dat interessant voor bedrijven en organisaties? Ontdek wat de gevolgen zijn voor je privacy. Vanaf ca. 11 t/m 14 jaar.

  Gedrukt boek

 • Susanne Neutkens Hacken

  Hackers breken in computers of andere apparaten die op het internet zijn aangesloten. Waarom doen ze dat en wat kun je ertegen doen? Met kleurenfoto's. Vanaf ca. 11 t/m 14 jaar.

  Gedrukt boek

 • Iwan Wopereis, Saskia Brand-Gruwel Word informatievaardig!

  Handleiding voor het zoeken en selecteren van informatie op internet voor het schrijven van een scriptie of werkstuk.

  Gedrukt boek

 • Francien Regelink Help! ik sta online

  Soms belandt een foto waar je naakt op staat, onbedoeld online. Lees het stappenplan, o.a. welke instanties kunnen helpen, hoe je aangifte doet en foto's kunt verwijderen. Met tips voor opvoeders. Vanaf ca. 13 t/m 18 jaar.

  Gedrukt boek

 • Maarten Sprenger Slim zoeken op internet

  Hoe zoek je informatie op internet? En hoe weet je of de informatie betrouwbaar is? Uitleg met tips, voorbeelden, zoekopdrachten en stripachtige tekeningen met een blauwe steunkleur. Vanaf ca. 10 t/m 13 jaar.

  Gedrukt boek

 • Dirkjan van Ittersum Onlineprivacy

  Praktische handleiding voor het vergroten van de veiligheid en privacy op het internet.

  Gedrukt boek

 • Dirkjan van Ittersum Online veiligheid

  Hulpgids voor het veilig gebruiken van internet.

  Gedrukt boek

 • Arnold Roosendaal De informatiefuik

  Beschouwing over de risico's van persoonsgegevens op sociale media en internet.

  Gedrukt boek