Hoe leer je jongeren om uit hun eigen informatiebubbel te komen?
Het zoeken van goede, betrouwbare en bruikbare informatie is minder gemakkelijk dan het lijkt. Jongeren overschatten vaak hun zoekvaardigheden en nepnieuws kan veel schade veroorzaken. Wij geven lessen over informatievaardigheden op maat.
Nieuwe lespakketten!
Lespakket 'Beeldmanipulatie'
Lespakket 'Maak een podcast'
Informatievaardigheden horen bij ieder vak
Het is belangrijk dat jongeren getraind worden in het zoeken en vinden van informatie en dat ze leren om structuur aan te brengen in hun onderzoek. Daarnaast is het ontwikkelen van een onderzoekende houding ten opzichte van (social) media erg belangrijk.
Profielwerkstuk - bovenbouw
Informatievaardigheden - onderbouw
Uitlegvideo over Brainy, tool voor het onderwijs
Informatievaardigheden - onderbouw
Gebruik een boek in de klas
Leen boeken met je docentenpas over online zoeken, privacy, veiligheid op internet en fakenieuws. Leg de boeken op een plek zodat de leerlingen er zelf in kunnen snuffelen of lees stukjes voor. Meestal is dit een bron voor goede gesprekken over online gedrag en ervaringen.
Boeken over internet, veiligheid en online informatie zoeken
Annemarie Bon Fake!
Hoe weet je of iets waar is of niet? Lees hoe je onzin en feiten uitelkaar houdt. Met aandacht voor o.a. werking van het brein, broodjeaapverhalen, bijgeloof, kwakzalverij en slim surfen. Met quizvragen of iets waar is of niet en stripachtige kleurenillustraties. Vanaf ca. 10 t/m 14 jaar.
Gedrukt boek
Jan von Holleben WWW.wat?
Wie is de baas van internet? Wat kan ik doen tegen cyberpesten? Zeventig vragen over internet worden beantwoord, zoals wat je eraan hebt, waar je voor op moet passen en hoe je je er gedraagt. Met grappige kleurenfoto's. Vanaf ca. 9 t/m 12 jaar.
Gedrukt boek
Alieke Bruins Privacy en internet
Informatie zoeken of foto's 'liken'. Op internet en sociale media laat je (on)bewust sporen achter. Waarom is dat interessant voor bedrijven en organisaties? Ontdek wat de gevolgen zijn voor je privacy. Vanaf ca. 11 t/m 14 jaar.
Gedrukt boek
Susanne Neutkens Hacken
Hackers breken in computers of andere apparaten die op het internet zijn aangesloten. Waarom doen ze dat en wat kun je ertegen doen? Met kleurenfoto's. Vanaf ca. 11 t/m 14 jaar.
Gedrukt boek
Iwan Wopereis, Saskia Brand-Gruwel Word informatievaardig!
Handleiding voor het zoeken en selecteren van informatie op internet voor het schrijven van een scriptie of werkstuk.
Gedrukt boek
Francien Regelink Help! ik sta online
Soms belandt een foto waar je naakt op staat, onbedoeld online. Lees het stappenplan, o.a. welke instanties kunnen helpen, hoe je aangifte doet en foto's kunt verwijderen. Met tips voor opvoeders. Vanaf ca. 13 t/m 18 jaar.
Gedrukt boek
Maarten Sprenger Slim zoeken op internet
Hoe zoek je informatie op internet? En hoe weet je of de informatie betrouwbaar is? Uitleg met tips, voorbeelden, zoekopdrachten en stripachtige tekeningen met een blauwe steunkleur. Vanaf ca. 10 t/m 13 jaar.
Gedrukt boek
Dirkjan van Ittersum Onlineprivacy
Praktische handleiding voor het vergroten van de veiligheid en privacy op het internet.
Gedrukt boek
Dirkjan van Ittersum Online veiligheid
Hulpgids voor het veilig gebruiken van internet.
Gedrukt boek
Arnold Roosendaal De informatiefuik
Beschouwing over de risico's van persoonsgegevens op sociale media en internet.
Gedrukt boek
Ewoud Sanders Slimmer zoeken op internet
Gedrukt boek