Digitale vaardigheden

Vergroot je kennis

Meer programma's

Digitale vaardigheden en mediawijsheid horen in iedere les thuis

Het is belangrijk dat jongeren getraind worden in het zoeken en vinden van informatie. Help de leerlingen een onderzoekende houding ten opzichte van (social) media te ontwikkelen. Hier vind je bronnen, tools en lessen voor het ontwikkelen van informatievaardigheden, overheidsinformatie voor jongeren, online gedrag, fakenieuws, maken en programmeren.

Lespakket 'Beeldmanipulatie'

Jongeren worden via media voortdurend geconfonteerd met nieuws en beelden die gemanipuleerd ziijn. Tijdens deze les gaan de leerlingen  aan de hand van beeldfragmenten zelf een checklist maken om beelden te beoordelen.

Vraag het lespakket 'Beeldmanipulatie' aan

Lespakket 'Maak een podcast'

De leerlingen maken een podcast over een thema of over een boek. Het opnemen kan met hun eigen smartphone en en bewerkingstool. Het lespakket bestaat uit een lesbrief en een presentatie. Het maken van een podcast is in te zetten bij verschillende vakken en lessen. 

Vraag het lespakket 'Maak een podcast' aan

Hoe kom je uit je informatiebubbel?

Profielwerkstuk - bovenbouw

Voor het profielwerkstuk heeft de Bibliotheek bronnen verzameld en toegankelijk gemaakt. Met de Big Six tips kunnen zij goed voorbereid hun onderzoek starten en slimmer zoeken met zoekmachines en databanken. Een groepsbezoek kan aangevraagd worden.  

Hoe maak je een goed profielwerkstuk?

Digitale Overheid - bovenbouw

Doe je Digiding! is een online lesomgeving van Stichting Digisterker.
In de modules gaan de leerlingen zelfstandig aan de slag met de digitale overheid. Bijvoorbeeld het aanvragen van een DigiD, zorgtoeslag, ID-kaart, vervolgstudie en werk. 

Vraag gratis aan bij Doejedigiding

Praten over online ervaringen in de klas

Leen boeken met je docentenpas over online zoeken, privacy, veiligheid op internet en fakenieuws. Leg de boeken op een plek zodat de leerlingen er zelf in kunnen snuffelen of lees stukjes voor. Meestal is dit een bron voor goede gesprekken over eigen online gedrag en ervaringen.

Tools en inspiratie om je leerlingen mediawijzer te maken

Verschillende grote kennisorganisaties hebben platforms voor kinderen en jongeren met lessen, tools en spelletjes. Deze zijn goed in te zetten als ondersteuning van je lessen. Zorg dat je leerlingen goed op de hoogte zijn van de valkuilen van het internet en social media. En hoe zij het willen inzetten voor zichzelf. Of deel informatie met ouders.

Uitlegvideo over Brainy, tool voor het onderwijs

Informatievaardigheden - onderbouw

Leerlingen leren met de tool Brainy op structurele wijze informatie te verzamelen en te beoordelen. De tool is ontwikkeld in nauwe samenwerking met het onderwijs.  Het is gemakkelijk te implementeren  in de lesstof en bruikbaar bij ieder vak.

Lees meer over Brainy