Hulp bij belastingdienst: ‘Ik ben er heel, heel blij mee’

Gepubliceerd op: 3 mei 2023 14:45

Hulp bij belastingdienst: ‘Ik ben er heel, heel blij mee’

Afgelopen maanden heeft de Belastingdienst 9,8 miljoen aangiften binnengekregen. Ook dit jaar hielp de Bibliotheek samen met de formulierenbrigade van Buurts Haarlem met het invullen van de belastingaangifte. Tijdens de aangiftedagen in de Haarlemse bibliotheken zat het dit jaar vol met mensen die de hulp met beide handen aangrepen.

Ook in de Bibliotheek Haarlem Oost. Het is eind april en de deadline voor de aangifte komt in zicht. De Bibliotheek zelf is nog niet open, maar zit toch helemaal vol. De vrijwilligers zitten samen met de mensen die geholpen worden over een laptop gebogen terwijl de volgende al zit te wachten. De gratis hulp is vooral voor mensen die er zelf niet uitkomen en niet vermogend genoeg zijn om elders hulp te zoeken.

Vrijwilliger

Marja werkt al 6 jaar als vrijwilliger voor de formulierenbrigade. Ieder jaar helpt ze mensen met de belastingaangifte. ‘Het belangrijkste is om uitleg te geven over de belastingdienst’ vertelt ze. Na een aanvraag zegt ze altijd ‘Je kunt een taartje eten, maar nog niet op vakantie’. Zo behoedt ze mensen voor het uitgeven van geld dat nog niet van hen is. Naast Marja zit Jerome, die zijn aangiften net heeft verstuurd.

‘Waar begin ik?’

Met een grote glimlach vertelt Jerome hoe blij hij is met de hulp van Marja. ‘Ik had de aangiftedag in de Bibliotheek Schalkwijk net gemist, daarom ben ik vandaag hier.’ De van origine Franssprekende Jerome had geen idee waar hij moest beginnen met de belastingaangifte. ‘Marja heeft me geholpen en vertelt wat ik moet doen. Nu weet ik het ook beter voor volgend jaar. Ik ben er heel, heel blij mee.’

Helpende hand

Voordat ze vrijwilliger werd bij de formulierenbrigade werkte Marja in de zorg. ‘Mensen helpen zat altijd al in me, dus dat wilde ik blijven doen.’ Het gaat niet alleen om een formuliertje, maar ook het menselijk contact. ‘De mensen komen vaak uit het buitenland en hebben daar een ander leven gehad. Ik vraag dan altijd wat ze daar gedaan hebben en je ziet mensen opbloeien als ze beginnen met vertellen.’ Marja is blij dat na corona de aangiftedagen weer drukbezocht worden. ‘Je hoort soms schrijnende verhalen. Mensen die alles achter hebben moeten laten en dan in Nederland in een wirwar van regels komen. Daarnaast kampen ze vaak met meer problemen, zoals huisvesting, honger of schulden. Ik kan ze in ieder geval helpen bij de belastingaangifte. Dat is weer een zorg minder, van alle problemen is die in ieder geval afgekruist.’