Taalfeestje 2023: Taal, trots en tafelen

Gepubliceerd op: 25 november 2023 10:36

decoratieve afbeelding

Op vrijdag 24 november was het tijd voor ons jaarlijkse Taalfeestje. Met dit jaar een bijzondere locatie: het Stadhuis van Haarlem. Het Taalfeestje is een van de manieren om nieuwkomers een warm welkom te geven in Haarlem.

De Bibliotheek organiseert het Taalfeestje in samenwerking met de Gemeente Haarlem. Iedereen die op A2-niveau Nederlands leert, kan deelnemen aan het dictee.  

De Raadzaal

De Raadzaal van het Stadhuis, ofwel het kloppende democratische hart van de stad, was het decor voor onze bijeenkomst. Het thema van dit jaar was eten, wat duidelijk terug te zien was in de extra prijs van de drie winnaars. Zij kregen een kookboekje met Nederlandse recepten en een cadeaubon voor een heerlijke lunch. Tijd om goed te tafelen dus.

Haarlemmer van het jaar

Oud hoogleraar Osama Isaac was deze keer juryvoorzitter. Een bekend gezicht in Haarlem sinds hij vorig jaar werd genomineerd als Haarlemmer van het Jaar door het Haarlems Dagblad. Zijn inzet voor de stad is bewonderenswaardig. Als politiek vluchteling kwam Isaac in 2021 naar Nederland en verbleef hij een tijdje in de Beijneshal. Daar zette hij 'De Hoopschool' op, een initiatief om kinderen van medevluchtelingen te onderwijzen. Zelf vluchtte Isaac vanwege de vrijheid van meningsuiting naar Nederlands. Hij liep het risico vervolgd te worden vanwege zijn kritiek op het politieke regime in zijn geboorteland Jemen. Zijn verhaal raakte de deelnemers van het Taalfeestje, die luisterden naar zijn ervaringen en zijn liefde voor Nederland als veilige plek.

De winnaar

De winnares van het Taalfeestje, Chong Jhia Chun, krijgt haar certificaat en prijs uitgereikt door Osama Isaac. Ook de andere deelnemers gingen naar huis met een tasje en een mooi bewijs van deelname.