Hoe word je kinderboekenschrijver?

Hoe word je kinderboekenschrijver?

Jozua Douglas is de schrijver van o.a. de serie Costa Banana en nog veel meer andere leuke kinderboeken. Wil jij net als hij kinderboekenschrijver worden, maar weet je niet hoe? Jozua heeft vijf meestgestelde vragen en antwoorden van kinderen over zijn beroep op een rijtje gezet. Snel lezen maar!

1. Waarom wilde je kinderboekenschrijver worden?

“Ik wilde vroeger helemaal geen kinderboekenschrijver worden. Ik wilde dierenarts, boswachter, filmacteur, wielrenner, tv-presentator, dierentuinoppasser, piloot en de dikke en de dunne worden. Ik heb heel lang getwijfeld, maar op een dag wist ik wat ik wilde worden: geitenboer. Dat is heel lang mijn grote droom geweest. Maar op een dag gebeurde er iets bijzonders. Ik was op school en ik mocht een zelf geschreven verhaal in de klas voorlezen. Toen ik klaar was kreeg ik een spontaan applaus. Een jongen was diep onder de indruk, hij zei: 'Wow, wat goed. Jij bent een echte schrijver!' En toen dacht ik: Goh, wat leuk. Ik ben al iets. Ik hoef niets meer te worden. Waarom zou ik geitenboer worden als ik al lang schrijver ben?

Sindsdien ben ik altijd schrijver gebleven. Dat ik eigenlijk een kinderboekenschrijver was, ontdekte ik pas later. Het bleek dat bijna alle ideeën die ik kreeg perfect waren voor in een kinderboek. En dan kan je maar beter kinderboeken gaan schrijven.”

2. Hoe kom je op ideeën?

“Als kinderboekenschrijver ben ik eigenlijk altijd aan het schrijven. Een idee kan namelijk ieder moment komen. Soms krijg ik een idee als ik op YouTube aan het kijken ben. Dan zie ik een filmpje van een dansende spin of van een rat die door de afvoerbuis in de wc klimt en dan denk ik: Dat is leuk voor in een boek! Ik vind ideeën in de krant -- een berichtje over een oma die net zo hard snurkt als een straaljager -- maar ook gewoon in mijn eigen leven. Dan baal ik ervan dat een haargroeimiddeltje niet werkt. Denk ik aan zwemles en aan de verschrikkelijke badmeester die ik vroeger had. Of ik herinner me ineens een griezelig verhaal van mijn opa.”

3. Hoe lang doe je over een boek?

“Ik deed drie jaar over De verschrikkelijke badmeester. Ik heb dat boek wel tien keer opnieuw geschreven. Het was mijn eerste jeugdboek en ik vond dat toen niet makkelijk. Tegenwoordig gaat het wat sneller. Ik schrijf nu een boek in een half jaar. Maar voordat het boek in de winkel ligt zijn we al gauw een jaar verder.”

4. Ik wil kinderboekenschrijver worden, is daar een school voor?

“Er is niet een school voor kinderboekenschrijvers zoals er een school is voor timmermannen, advocaten en tandartsen. Maar er bestaan wel opleidingen en cursussen waar je les krijgt van een professionele kinderboekenschrijver. Voorbeelden zijn De Schrijversvakschool en De Schrijversacademie. Er zijn ook schrijfcoaches, zoals Mireille Geus, die zelf ook kinderboekenschrijver is. Ik zelf heb dat niet gedaan. Ik studeerde Communicatie & Journalistiek. Tijdens deze opleiding kreeg ik ook al veel schrijfles. Ik leerde hier kort en bondig schrijven. Ook leerde ik hoe ik me moest inleven in verschillende soorten lezers. Het vak van kinderboekenschrijver leerde ik mezelf aan door veel kinderboeken te lezen en veel te oefenen.”

5. Wie vind jij de beste kinderboekenschrijver?

“Roald Dahl is zonder twijfel de beste kinderboekenschrijver ooit. Ik heb zijn boeken talloze keren gelezen, als kind en als volwassene en ik blijf ze geweldig vinden.
Volgens mij is dat het verschil tussen een goed boek en een geweldig boek. Een geweldig boek is ook nog leuk als je de afloop al kent. Het maakt niet uit dat je weet wat er gaat gebeuren, want het is de taal die het zo mooi maakt.
Ik vind het daarom heel fijn als iemand me vertelt dat hij het boek al meerdere keren heeft gelezen. Dat is het mooiste compliment wat je als kinderboekenschrijver kunt krijgen.”

© www.jozuadouglas.com

De leukste boeken van Jozua Douglas vind je in de bieb