Hoe begeleid je je kind het beste in de wereld van media?

Het is vooral erg belangrijk dat ouders hun kinderen goed kunnen begeleiden. Dit doe je onder andere door aandacht te geven, mee te kijken en afspraken te maken. Hier vind je een 5 tips die je zelf kunt toepassen.

1. Maak duidelijke afspraken

Maak duidelijke afspraken! Niet alleen met je kind, maar ook met je partner, grootouders en anderen die oppassen. Denk bijvoorbeeld aan wat voor soort video’s en apps gebruikt mogen worden en hoeveel tijd het kind deze mag gebruiken. Ga ook hierover in gesprek met je kind, zo weet hij wat ervan verwacht wordt.

2. Gebruik de app samen!

Bij het spelen van een app, computerspelletje of televisiekijken is het belangrijk om dit ook samen te doen. Hierdoor kun je direct op je kind reageren, uitleg geven en stimuleren om mee te doen. Zo kun je ook als ouder in de gaten houden wie ze tegenkomen online en wat ze nou eigenlijk doen. Daarnaast help je bij het ontwikkelen van de smaak en voorkeur van je kind, je kunt samen ontdekken wat voor soort spelletjes het leukste zijn om te doen voor je kind.

3. Leer de verschillende apparaten

Leer je kind altijd hoe hij de apparaten moet gebruiken. Zo kun je laten zien hoe ze moeten swipen, scrollen, een nieuw scherm kunnen openen en hoe ze het spelletje kunnen afsluiten. Daarnaast kun je laten zien dat ze op een website niet overal op moeten klikken. Door ergens (per ongeluk) op te klikken, kunnen ze op website terecht komen waar niet alles even geschikt is voor een kind. Hetzelfde geldt voor YouTube-video’s die hij niet kent.

4. Herhaling is goed!

Jonge kinderen vinden herhaling heel erg fijn. Hierdoor leren ze het verhaaltje goed kennen en kunnen ze het einde voorspellen. Ook leren de structuur van een spelletje beter. Het is dus helemaal niet erg als ze keer op keer hetzelfde filmpje willen zien, spelletje willen spelen of dat ene boekje willen horen.

5. Praat met je kind over wat hij ziet

Benoem wat je als ouder ziet en stel je kind hier vragen over. Hierdoor kan je je kind helpen bij het herkennen van belangrijke informatie en ze leren zich beter te focussen. Na afloop kun je samen praten over wat je kind zag op de app of video. Het is natuurlijk niet erg als het antwoord niet klopt, het is vooral belangrijk dat het kind het verhaal in zijn eigen tempo en op zijn eigen manier kan vertellen. Het is een goede training voor geheugen en het leren benoemen van dingen.

Vind hier meer mediatips