Thuis aan de slag?

jongetje achter de computer

Je kunt ook thuis aan de slag met programmeren. Code.org en Scratch zijn gratis online programma’s waarmee je allerlei leuke spelletjes of animaties kunt maken.

Programmeren klinkt misschien als iets dat heel erg lastig is, maar eigenlijk valt dit reuze mee. Mét de juiste programma’s natuurlijk. Met deze twee websites kun je thuis aan de slag om te leren programmeren.

Code.org

Kinderen vanaf 6 jaar kunnen via code.org een cursus volgen. Het is wel belangrijk dat ze al een klein beetje kunnen lezen. De cursussen op de website zijn verdeeld naar leeftijd. Zelfs 18+ cursussen komen er voor. Je kind moet binnen de omgeving van een bekend spel opdrachten uitvoeren. Spellen zoals Minecraft, maar ook de omgeving van Frozen bijvoorbeeld. 
Met hulp van Hour of Code tutorials wordt alles uitgelegd. Bij elke cursus staat of er ook in welke talen het kan worden uitgelegd. De meeste cursussen zijn ook in het Nederlands beschikbaar.

Scratch

Scratch is een programmeertaal waarmee je games, muziek en animaties kunt maken. In plaats van met lastige getallen, werkt scratch met gekleurde blokjes. Door de blokjes op elkaar te stapelen, geeft je kind opdrachten aan de computer. Daarnaast heeft het programma een bibliotheek met plaatjes, muziek en geluid. Nog leuker: ze kunnen ook zelf figuurtjes verzinnen en tekenen! Op de website moet je wel eerst even een account aanmaken. 
In de Bibliotheek worden regelmatig Scratch – workshops gegeven. Heel erg leuk om dit ook met andere kinderen te doen. Want je leert dan ook veel van elkaar!