Even kennismaken met: Liesbeth

Jos Schelfhout

Liesbeth Stevens is coördinator voor de VoorleesExpress en waardeert de ongedwongenheid van deze aanpak.

#vrijwilligersbijdebieb

Met haar jarenlange ervaring als logopedist is Liesbeth helemaal op haar plek als coördinator bij de VoorleesExpress. Het eerste gezin waar ze met voorlezen startte, ontving haar met veel hartelijkheid en enthousiasme. “Een heerlijk begin”, vertelt Liesbeth. “Het was voor mij bovendien een feest van herkenning, omdat ik als logopedist ook altijd veel huisbezoeken deed.
Na mijn pensioen wilde ik graag vrijwilligerswerk doen en dan wel iets waar ik al in thuis was. Ik heb voor basisscholen in Hillegom meerdere taalprogramma’s voor kleuters ontwikkeld en me daarbij altijd afgevraagd hoe kinderen leren.  

Het grote succes van de VoorleesExpress is naar mijn idee dat kinderen niet vanuit een opgelegde leersituatie aan de slag gaan. Het is ongedwongen, speels en luchtig. Hierdoor is het lezen plezierig voor zowel de kinderen als voor de ouders. 

In veel van de gezinnen zijn voorlezen en liedjes zingen niet vanzelfsprekend. De voorlezer laat zien dat je ook kunt voorlezen zonder de precieze tekst te lezen, er samen over kunt praten of kleine taalspelletjes kunt doen zoals rijmen. Als je dat als ouder 20 weken mag meebeleven, dan pik je daar zeker iets van op.” 
Af en toe helpt Liesbeth de voorlezers om hun grenzen te bewaken. Ze maakte mee dat een moeder de voorlezer voor allerlei zaken hulp vroeg. “Dan is het belangrijk om bij jezelf na te gaan wat nog goed voelt om te doen voor een gezin. De mensen die dit werk doen, hebben namelijk zo’n groot hart.” 

Heerlijk werk

Daarbij vindt ze het fijn dat ze in lastige situaties ook zelf altijd terecht kan bij de Bibliotheek. “Als vrijwilliger word je goed geïnstrueerd met filmpjes en materiaal, dus je weet waar je aan toe bent als je eraan begint. Alles is duidelijk en afgebakend. Je krijgt bovendien mooie spulletjes mee voor het voorlezen en dat maakt het voor de kinderen ook interessant. Het is zulk heerlijk werk dat ik zelf ook overweeg om te gaan voorlezen!”

Tekst & fotografie: Wiebrig Krakau

Meer over de VoorleesExpress

Ook vrijwilliger worden bij de Bibliotheek?