Even kennismaken met: Marjo

Jos Schelfhout

Marjo (68 jaar) is leescoach bij de online leesclubs.

#vrijwilligersbijdebieb

Nederlandse taal leren lezen

In het voorjaar van 2021 is Marjo Wolse - de Weijze (68 jaar) begonnen als leescoach bij de online leesclub. Tijdens wekelijkse online bijeenkomsten helpt ze volwassenen om de Nederlandse taal te leren lezen. Marjo vertelt: “We focussen ons op de inhoud van een tekst en op de uitspraak van het Nederlands. Om de beurt leest een cursist een alinea van een tekst voor. We praten vervolgens over moeilijke woorden die erin voorkomen en ik help hen met de juiste uitspraak van de klanken.” De leesclub van Marjo bestaat momenteel uit vier mensen met zeer diverse achtergronden, van Turks tot Aziatisch. De gemiddelde leeftijd is ongeveer 30 jaar. “Iedereen heeft weer hele andere beweegredenen om eraan deel te nemen en dat maakt het werk heel boeiend.”

 Iedereen heeft weer hele andere beweegredenen om eraan deel te nemen en dat maakt het werk heel boeiend.

Nederlands docent

Met haar jarenlange ervaring als docent Nederlands past dit vrijwilligerswerk heel goed bij haar. Vanaf het begin van het project was ze betrokken bij de invulling ervan. “We moesten wel een beetje opnieuw het wiel uitvinden, maar dat sprak me wel aan. Door een goede tip van mijn coördinator om de teksten en oefeningen te gebruiken van www.nieuwsbegrip.nl heb ik elke week een leuke invulling voor de leesclub. Op deze site staan diverse teksten en oefeningen op verschillende leesniveaus. Allemaal gaan ze over een actueel onderwerp zoals bijvoorbeeld de Olympische Winterspelen. Ik kies de onderwerpen zorgvuldig uit omdat de cursisten allemaal andere referentiekaders hebben, en ik het belangrijk vind dat het iedereen aanspreekt. Zo hebben we laatst een tekst gelezen over het oude Egypte. Heel interessant om met elkaar woorden als ‘archeoloog’ en ‘graftombe’ te bespreken.”

Mooie activiteit

Marjo geniet van interactie met mensen. “Toch merk ik dat digitaal lezen met een groep mensen zwaarder is dan wanneer je fysiek bij elkaar zit. Mensen zitten thuis en worden dan gemakkelijk afgeleid door allerlei activiteit om hen heen. Sommigen hebben moeite om geduldig mee te lezen terwijl een ander voorleest. Daarom ben ik steeds op zoek hoe ik hun aandacht vast kan houden. Gelukkig ben ik vanuit mijn oude vak als docent gewend om mensen directief aan te spreken, en dat werkt vaak wel! Het is een mooie activiteit om samen met anderstaligen de Nederlandse taal te lezen.”

Tekst & fotografie: Wiebrig Krakau 

Meer over de leesclub

Ook vrijwilliger worden bij de Bibliotheek?