Tips om te beginnen met mindfulness

Gepubliceerd op: 2 juli 2021 12:30

Tips om te beginnen met mindfulness

We zijn tegenwoordig vaak te druk, waardoor we bijna nooit even de tijd nemen om weer tot onszelf te komen. Een manier om je aandacht weer op het hier en nu te vestigen is mindfulness.

Na een drukke werkdag snel koken, eten, je omkleden om te sporten en ’s avonds nog even je laptop openklappen om wat mails te beantwoorden. Herkenbaar? Echt tot rust komen vinden we moeilijk. En daar weet mindfulness trainer Maryvonne Verkerke uit Haarlem alles van. Maryvonne is eigenaar Gentleminds – Instituut voor Mindfulness. “Ik ben in aanraking gekomen met mindfulness toen ik 15 jaar geleden een burn-out kreeg. Mindfulness greep me vanaf het begin en heeft me nooit meer losgelaten. Het heeft me eigenlijk alleen maar mooie dingen en heel veel wijsheid gebracht”, vertelt Maryvonne.

Wat is mindfulness?

“Mindfulness is aandachttraining”, legt Maryvonne uit. “Het vermogen om in het hier en nu aanwezig te zijn met je aandacht. Het gaat om de kwaliteit van aandacht op een vriendelijke, open en bewuste manier. Om ergens zonder oordeel aanwezig te zijn. Je bent bezig met het trainen van je geest. Mindfulness wordt vaak verward met meditatie, maar dat is niet hetzelfde. Mindfulness maakt gebruik van meditatie.”

Mindfulness wordt vaak als iets zweverigs gezien, maar volgens Maryvonne is het juist erg praktisch. “Met mindfulness leer je door middel van praktische oefeningen hoe je je meer kunt focussen op het hier en nu, zonder altijd maar halsoverkop door te gaan met je leven.”

Op de automatische piloot

Maar waarom is mindfulness nu zo belangrijk? En waarom zou je er tijd voor moeten maken? Volgens Maryvonne is het antwoord simpel: “Heel veel mensen staan in de ‘overlevingsstand’. Ze zijn simpelweg bezig met de dingen die ze moeten doen, zonder zich bewust te zijn of ze het leuk vinden of dat ze deze dingen op een andere manier kunnen doen. Men gaat in de automatische piloot. We leven in de tijdsgeest ‘ik ren dus ik ben’. Met mindfulness kun je ervoor zorgen om meer rust te vinden in je dag en daarmee ook regie te krijgen over je dag én je leven.”

Gelukkiger worden door mindfulness

“We vergeten in het hier en nu te leven. Mindfulness helpt je om te stoppen met doorgaan. Mindfulness wordt vaak ingezet bij mensen die depressieve of burnout-achtige klachten hebben. Het leert je omgaan met stress, piekergedachten en angst. Sinds ik in aanraking ben gekomen met mindfulness ben ik écht gelukkiger geworden. Ik ben ervan overtuigd dat het je kwaliteit van leven kan verbeteren. Mindfulness helpt je om meer rust te creëren, waardoor er meer lichtheid ontstaat. Je leert eigenlijk op een andere manier om te gaan met de zwaarte van het leven.”

5 tips om te beginnen met mindfulness

Wil jij op een laagdrempelige manier beginnen met mindfulness? Je hoeft geen hele cursus te doen of lange meditatieoefeningen. Mindfulness zit al in de kleine dingen van het leven. “Mindfulness is een vaardigheid. Hoe meer je het doet, hoe beter je erin kunt worden.” Maryvonne geeft tips.

1. Stoppen met doorgaan
“Omdat we zo druk zijn, missen we de mooie momenten. Probeer eens te stoppen met doorgaan. Dat kan al in drie minuten! Schuif je bureaustoel eens naar achteren, doe je ogen dicht, voel dat je ademt en ben je bewust van wat je aan het doen bent. Of doe een korte meditatieoefening.”

2. Stel je wensen bij

“Als je bewust bent van je verwachtingen, kun je ze ook makkelijker laten gaan. Als je minder wensen of eisen hebt, ben je rustiger en bereik je meer.”

3. Vertragen

“Vertraag je pas en tempo eens. Reizen is geen wedstrijd. Als je ergens de tijd voor neemt, kun je beter opnemen wat er om je heen gebeurt. Zoek naar die ‘mindful’ momenten. Kijk bijvoorbeeld naar de zon die ondergaat en geniet hier bewust van.”

4. Single tasking

“Doe eens één ding tegelijk. Niet je mail checken, tv kijken en eten tegelijk. Als je eet, eet je. Als je zit, zit je. Als je loopt, loop je.”

5. Vriendelijk zijn

“Wees vriendelijk naar jezelf! Als het over onszelf gaat, keuren we veel dingen af. Als je je afvraagt wat er foutging in een bepaalde situatie, kun je waarschijnlijk tien dingen opnoemen. Kijk juist eens naar wat er goed ging. Neem de wereld waar vanuit een vriendelijke blik.”

Boeken over mindfulness

“Ben je nieuwsgierig geworden naar mindfulness? Lees er dan eens een boek over! Mijn favoriet is ‘Gezond leven met mindfulness’. Ik noem dit boek ook wel eens de bijbel van mindfulness.”