Bioplastic wordt de toekomst voor onze boeken

Gepubliceerd op: 18 oktober 2021 10:00

Bioplastic wordt de toekomst voor onze boeken

Als je boeken leent bij de Bibliotheek in plaats van koopt, ben je al heel duurzaam bezig! Wist je dat de Bibliotheek ook werkt aan verduurzaming van de collectie? Zo wordt er binnenkort steeds meer bioplastic gebruikt om boeken te beschermen in plaats van gewoon plastic. We praten erover met Genie Does, collectiespecialist bij de Bibliotheek Zuid-Kennemerland.

Wat doet de Bibliotheek nu al aan verduurzaming?

“Samen met andere collectiespecialisten van Bibliotheken in Noord- en Zuid-Holland zijn we bezig om te kijken hoe we boeken zo duurzaam mogelijk kunnen uitlenen. NBD, de leverancier van onze boeken, heeft een pilot gedaan waarbij de beschermlaag van boeken van bioplastic is gemaakt, in plaats van gewoon plastic. Die pilot is heel goed gegaan, en in onze Bibliotheek hebben we al een aantal boeken met bioplastic. Deze kun je herkennen aan de groene sticker. Bioplastic wordt de toekomst voor de Bibliotheek en langzaam zullen er steeds meer boeken beschermd worden met bioplastic.”

Wat is bioplastic?
Bioplastic is de naam die gegeven wordt aan plastic dat gemaakt wordt uit natuurlijke producten, zoals zetmeel gewonnen uit aardappels of maïs.

Waarom moeten boeken beschermd worden met zo’n laag?

“Als een boek veel wordt gelezen, blijft het langer mooi met een beschermlaag. We zijn aan het testen of we uiteindelijk een deel van onze collectie helemaal plasticvrij kunnen maken, dus zonder beschermlaag, zodat het zo min mogelijk schade oplevert voor het milieu. De kaften van deze boeken gaan dan wel wat sneller krullen. Daarom willen we deze proef gaan inzetten bij boeken die op dit moment heel populair zijn en veel uitgeleend worden, zoals boeken van de ‘Zeven Zussen’-serie. We schaffen van deze serie veel exemplaren aan. Zodra deze beduidend minder vaak worden uitgeleend, maken er exemplaren plaats voor nieuwe titels. Het is dan zonde dat deze boeken plastic bevatten. Bij klassiekers, zoals De Aanslag van Harry Mulisch en alle Harry Potter-boeken, zorgen we er juist voor dat het boek extra goed verstevigd wordt – binnenkort met bioplastic – zodat het boek extra lang mee kan. Dit hopen we ook bij dikke of kwetsbare boeken te doen.”

Hoe zit het eigenlijk met uitleenbonnetjes?

“Als je een boek leent bij de Bibliotheek, krijg je een bonnetje erbij. Dit papier is op een duurzame wijze geproduceerd (met het FSC-label) en PBA-vrij. Dat betekent dat er geen chemische producten zijn gebruikt.”

TIP!
Er is ook een optie om geen bonnetje te laten printen als je een boek uitleent. In de app van de Bibliotheek kun je zien wat de vervaldatum is van je boek en wanneer je hem dus weer terug moet brengen. Je krijgt ook een herinnering via de mail als je het boek weer moet inleveren.

Heb je nog een goede, duurzame leestip?

“Als je een bladwijzer gebruikt in je boek, gebruik er dan een van papier en niet van plastic!”