Bioplastic wordt de toekomst voor onze boeken

Gepubliceerd op: 4 mei 2023 10:00

Bioplastic wordt de toekomst voor onze boeken

Als je boeken leent bij de Bibliotheek in plaats van koopt, ben je al heel duurzaam bezig! Wist je dat de Bibliotheek ook werkt aan verduurzaming van de collectie?

Alle hardcoverboeken worden nu geleverd met biofolie. Deze speciale kaft wordt gebruikt om de boeken te beschermen. Voorheen werd dit gedaan met gewoon plastic, alle nieuwe hardcoverboeken die aangeschaft worden zijn nu met bioplastic. We praten erover met Genie Does, collectiespecialist bij de Bibliotheek Zuid-Kennemerland.

Wat is bioplastic?
Bioplastic is de naam die gegeven wordt aan plastic dat gemaakt wordt uit natuurlijke producten, zoals zetmeel gewonnen uit aardappels of maïs.

Wat doet de Bibliotheek aan verduurzaming?

“Samen met andere collectiespecialisten van Bibliotheken in Noord- en Zuid-Holland zijn we bezig om te kijken hoe we boeken zo duurzaam mogelijk kunnen uitlenen. NBD, de leverancier van onze boeken, heeft een pilot gedaan waarbij de beschermlaag van boeken van bioplastic is gemaakt, in plaats van gewoon plastic. Die pilot is heel goed gegaan. Alle hardcoverboeken die het afgelopen jaar nieuw zijn binnengekomen zijn nu beschermd met bioplastic."

Waarom moeten boeken beschermd worden met zo’n laag?

“Als een boek veel wordt gelezen, blijft het langer mooi met een beschermlaag. We gaan testen of we uiteindelijk een deel van onze collectie helemaal plasticvrij kunnen maken, dus zonder beschermlaag, zodat het zo min mogelijk schade oplevert voor het milieu. De kaften van deze boeken gaan dan wel wat sneller krullen. Daarom willen we deze proef gaan inzetten bij boeken die op dit moment heel populair zijn en veel uitgeleend worden. Zodra deze beduidend minder vaak worden uitgeleend, maken er exemplaren plaats voor nieuwe titels. Het is dan zonde dat deze boeken plastic bevatten. Bij klassiekers, zoals De Aanslag van Harry Mulisch en alle Harry Potter-boeken, zorgen we er juist voor dat het boek extra goed verstevigd wordt zodat het boek extra lang mee kan. Bij het herdrukken van zo'n klassieker wordt dan bioplastic gebruikt.”

Hoe zit het eigenlijk met uitleenbonnetjes?

“Als je een boek leent bij de Bibliotheek, kun je ervoor kiezen om geen bonnetje te krijgen. Je vindt alle gegevens namelijk ook in je app. Wil je toch een bonnetje? Dit papier is op een duurzame wijze geproduceerd (met het FSC-label) en PBA-vrij. Dat betekent dat er geen chemische producten zijn gebruikt.”

Heb je nog een goede, duurzame leestip?

“Als je een bladwijzer gebruikt in je boek, gebruik er dan een van papier en niet van plastic!”

Meer over duurzaamheid