Boeken met als thema vluchtelingen

Gepubliceerd op: 25 augustus 2020 14:33

Verhalen kunnen spannend zijn, bijzonder, zelf bedacht, maar ook waargebeurd. Lysbeth, informatiemedewerker in de Bibliotheek, heeft zich de laatste jaren meer verdiept in het thema vluchtelingen.

Een veelbesproken onderwerp de afgelopen jaren. Ook voor kinderen is dit thema van groot belang. Zou jij graag meer over vluchtelingen willen lezen met je kind of een boek willen aanraden? Dan zijn deze tips van Lysbeth zeker het lezen waard.

De Gelukvinder

"Het eerste boek dat ik over dat thema las, was De gelukvinder. Dit boek heeft een onuitwisbare indruk op mij gemaakt. Ook nu nog is het een boek dat ik regelmatig aanbeveel aan middelbare scholieren die iets moeten lezen voor school."

"Vanaf 2017 zijn er heel veel nieuwe boeken over dit thema verschenen. Ik lees ze eerst zelf zodat ik weet wat voor boek het is. Is het iets voor een geoefende lezer, is het meer een meisjesboek of juist meer voor jongens, is het een verhaal waarin ze zich kunnen verplaatsen etc. Vaak probeer ik het daarna uit bij mijn kleinkinderen. Wanneer zij enthousiast zijn, weet ik dat ik het goed heb ingeschat.
Er zijn boeken verschenen voor verschillende leeftijden en over verschillende onderwerpen. Deze tips zijn het (voor)lezen waard."

Prentenboeken

"De prentenboeken gaan vaak over het aanpassen aan nieuwe omstandigheden, maar ook het vluchten zelf is een onderwerp dat wordt aangestipt."

6 tot 9 jaar

"Voor kinderen van 6 tot 9 jaar zijn er boeken verschenen op verschillende niveaus."

9 tot 12 jaar

"Het grootste aantal boeken is verschenen voor kinderen in de leeftijd van 9 tot 12 jaar. Boeken over vluchten, over je plek zoeken in een nieuw land en over nieuwe vriendschappen."

Ouder dan 12 jaar

Zoek je boeken in een ander genre voor deze doelgroepen? Bekijk dan deze pagina's eens.