Crisis als kantelpunt

Gepubliceerd op: 15 maart 2022 10:00

Blog van een taalmaatje

Peter Henk Steenhuis is neerlandicus en redacteur filosofie van Trouw. Hij publiceerde fictie en non-fictie.

Drie jaar geleden begon schrijver en journalist Peter Henk Steenhuis met de vraag 'Hoe krijg je weer zin in het alledaagse?' de rubriek ‘Zin in het alledaagse’ in dagblad Trouw. De gesprekken uit de rubriek werden gebundeld in een gelijknamig boek.  
 
Het thema van de maand van filosofie dit jaar is intieme vreemden. Dit kun je op veel manieren opvatten. Hoe vertrouwd een vriend, geliefde, huisdier of huis ook is, op een dag kunnen zij ons toch vreemd voorkomen. ‘Intieme vreemden’, zoals Lillian Rubin het noemde.

Hoe zou jij intieme vreemden omschrijven?

“In mijn boek 'Zin in het alledaagse' vertellen mensen over de zin voor hun leven. Die zin komt vaak extra in beeld tijdens een crisis in het leven.  Wij beschouwen een crisis in het Westen als een dieptepunt, maar het woord is afkomstig uit het Grieks,  krinein, dat ‘onderscheiden’, ‘beslissen’ betekent. In het Latijn werd dat later een keerpunt. Als we crisis als keerpunt zien, kantelpunt, is dat positiever. In zo'n kantelpunt gaan we anders tegen ons eigen leven aankijken, maar ook tegen het leven van onze dierbaren. Ze verrassen ons, blijken anders te zijn dan we altijd dachten. Zij worden nu 'intieme vreemden'.”

Zijn er momenten in je leven geweest waarin jij de zin van het leven niet meer zag?

Een aantal jaar geleden leed mijn dochter Hille aan een ernstige eetstoornis. Wij maakten zoveel ruzie dat we nauwelijks nog contact hadden. Geen fijne tijd, zeker niet toen bleek dat Hille ook nog een aangeboren hartafwijking had waaraan ze moest worden geopereerd. Wij zijn in die tijd gaan mailen, appen, sms'jes sturen over wat we vonden, meemaakten, dachten, voelden. Dat hielp ons enorm. Later stonden die berichten aan de basis van het boek 'Hongerklop' dat ik drie jaar geleden samen met mijn dochter maakte.”

Welke boekentip geef jij onze leden mee?

“Identiteit van Paul Verhaeghe, is een belangrijk boek voor wie onze tijd wil begrijpen. Ik denk dat vooral jongeren hier veel aan zouden kunnen hebben.”

  • Hille Steenhuis, Peter Henk Steenhuis Hongerklop

    Na een uitwisseling met school komt Hille (18) ruim zes kilo lichter thuis. Na een ruzie hierover met haar vader, stelt hij voor elkaar te gaan mailen. Hille blijkt een eetstoornis te hebben, en een behandeling blijft nog lang uit. In e-mails schrijft ze (in de ik-persoon) over haar strijd én over de hartoperatie die ze moet ondergaan. Waargebeurd...

    Gedrukt boek

  • Peter Henk Steenhuis Zin in het alledaagse

    Gewone Nederlanders vertellen hoe zij zin geven aan of vinden in hun alledaagse leven.

    Gedrukt boek