Geschiedenis: sappige verhalen én actueel!

Gepubliceerd op: 30 september 2019 12:00

Geschiedenis: sappige verhalen én actueel!

Jetse de Jonge geeft les aan groep 8 op een basisschool in Amersfoort. Omdat hij zelf geschiedenis heeft gestudeerd, geeft hij graag geschiedenisles. Waarom is geschiedenis leuk en belangrijk voor kinderen (en eigenlijk voor iedereen)? We vragen het Jetse.

Voordat Jetse leerkracht werd, heeft hij een bachelor geschiedenis en een master erfgoedstudies gedaan. Sinds hij lesgeeft op een basisschool, geeft hij ook vaak geschiedenisles.

Wat kan de geschiedenis ons leren?

Kennis over de geschiedenis helpt je te begrijpen waarom de samenleving is zoals die is. De dingen die nu gebeuren, hebben altijd een link met het verleden. Als je de geschiedenis kent, snap je het heden ook beter. Het fijne aan geschiedenis is ook dat je weet hoe het gegaan is. Je staat er niet meer middenin, maar kunt erop terugkijken. Zo weten we nu dat te sterk nationalisme kan uitmonden in oorlog. Als we begrijpen hoe dat gaat, kunnen we proberen te voorkomen dat het weer zover komt. Geschiedenis kan ons dus een spiegel voorhouden. Ons laten inzien wat de gevolgen van bepaalde handelingen in het heden kunnen zijn.
Daarnaast zit de geschiedenis natuurlijk vol mooie verhalen die het vertellen waard zijn. Hoe je het ook wendt of keert. Interesse voor geschiedenis begint toch vaak bij de bijzondere verhalen die die ene geschiedenisleraar zo sappig kon vertellen!

Hoe maak jij jouw geschiedenisles leuk?

Bij mij op school zijn we bezig om geschiedenis (en andere zaakvakken) meer thematisch aan te bieden. Vaak is geschiedenisonderwijs vooral begrijpend lezen, terwijl er veel meer uit te halen is als er verbindingen worden gelegd naar andere vakken en de actualiteit.
Ik leg in mijn lessen altijd het verband met de actualiteit, om kinderen te laten ervaren dat wat nu gebeurt ook vroeger al gebeurde en andersom. Denk aan de bouw van voetbalstadions voor het WK in Qatar. Het leven van een arme arbeider doet er minder toe dan de glorie van de FIFA en het WK Voetbal. In de Gouden Eeuw was het niet anders, toen arme mensen door armoede gedwongen waren zich als matroos aan te melden en gevaarlijk werk te doen op een VOC-schip. Arme mensen in overvloed en ze waren gemakkelijk in te zetten voor de grote winsten van de VOC.

Hoe kun je als ouder zorgen dat je kind geschiedenis leuk blijft vinden (of gaat vinden)?

Volg samen met je kind de actualiteit en stel daar vooral veel vragen over. Voor de antwoorden kom je dan algauw bij de geschiedenis uit. Vertel ook juist veel over de familiegeschiedenis. Laat je kind ervaren dat het zelf ook een link heeft met het verleden.

Wat las jij graag als kind?

Als het om geschiedenis gaat… de stripboekenreeks Van Nul tot Nu. Tegenwoordig een beetje gedateerd misschien, maar het was voor mij als jochie het begin van mijn fascinatie voor geschiedenis. En mijn leerlingen raad ik trouwens ook altijd de reeks ‘Het Klokhuis maakt geschiedenis aan’, geweldig is die! 

Over Jetse de Jonge

Jetse de Jonge

Jetse de Jonge is 35 jaar en heeft geschiedenis en erfgoedstudies gestudeerd aan de Vrije Universiteit en na zijn studie onderzoek gedaan naar vergeten concentratiekampen in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na de pabo aan de Hogeschool van Amsterdam is Jetse leerkracht in het basisonderwijs geworden. Eerst op een Montessorischool in Amsterdam en sinds een jaar op een basisschool in Amersfoort, waar hij lesgeeft aan groep 8.

Onze tips!

Bekijk meer geschiedenistips

Meer artikelen lezen