Hoe zorg jij dat je mobiel blijft?

Gepubliceerd op: 6 november 2019 15:25

De digitale wereld verandert snel, heel snel. En dat is niet voor iedereen even makkelijk te volgen. Veel 55-plussers lopen dagelijks tegen digitale knelpunten aan. Je kunt het zo gek niet bedenken, of het gaat wel via een website of een app.

Voor veel 55-plussers is het nog niet zo vanzelfsprekend om zaken digitaal te regelen. Laat staan op een smartphone. Terwijl veel van hen wel beschikken over meerdere digitale apparaten. Waar lopen deze mensen dan tegenaan? En hoe belangrijk is het om digitaal vaardig te zijn? Het Nationaal Ouderenfonds deed onderzoek en vroeg het aan een groep 55-plussers.

Wat is het probleem?

Bijna de helft van de 55-plussers was bij het eerste gebruik van digitale apparaten, of het internet, heel erg huiverig. Hoe werkt dat dan? Waarom moet ik dit gebruiken? En vooral: is het wel écht nodig? Daarnaast zijn er zo veel negatieve verhalen in de media over het digitale en social media gebruik, waardoor ouderen koudwatervrees houden. Met als gevolg dat deze groep mensen niet goed meekomt in de digitale wereld. Daarnaast vinden veel 55-plussers dat bepaalde zaken het gebruik van internet moeilijker maakt. Zo geeft één vijfde aan dat het gebruik van onbekende (Engelse) termen lastig is. Ook is bijna 20% bang om op iets te klikken, wat niet de bedoeling is. En dat ze dit dan niet meer kunnen terugdraaien. 


Hoe wordt deze groep daar dan bij geholpen?

In de Bibliotheek kun je jezelf bijvoorbeeld aanmelden voor een Klik & Tik cursus, of een cursus Leer werken met de digitale overheid

Hoe enthousiast zijn deze 55-plussers?

Meer dan 85% van de ondervraagde groep vindt dat digitale apparaten het regelen van praktische zaken sneller maakt. Hierdoor zijn ze al een stapje dichterbij om digitaal vaardig te worden, omdat het enthousiasme dit makkelijker maakt. Vooral omdat steeds meer praktische zaken, zoals internetbankieren en overheidsdiensten tegenwoordig online gedaan moeten worden. Doordat ze deze zaken op een snellere manier kunnen regelen, voelen ze zich vaak ook onafhankelijker. Ook geeft meer dan de helft aan dat ze hierdoor meer controle hebben over bijvoorbeeld hun financiën.

Wat zijn verder de voordelen van digitaal gaan?

80% van de 55-plussers beschikken over een eigen smartphone. 89% van deze gebruikers gebruikt zijn of haar smartphone zelfs dagelijks! Ze zijn vooral erg enthousiast over het onderhouden van contacten via de smartphone. Zo kunnen ze via WhatsApp contact houden met vrienden en familie, en via social media op de hoogte blijven van wat hun familie allemaal doet. Maar ook het spelen van spelletjes zien zij als iets positiefs van de digitale wereld. Daarnaast vinden veel ouderen het ontzettend leuk om nieuwe dingen te leren. Er gaan hele nieuwe werelden open voor sommige mensen als zij goed leren omgaan met het internet. Opmerkelijk is dat vooral hoe ouder ze worden, hoe leuker ze het vinden om iets nieuws te leren.

Het hele onderzoek lezen? Dat kan hier