Hoe kun jij zorgen voor je eigen online veiligheid?

Gepubliceerd op: 3 november 2020 14:30

Hoe kun jij zorgen voor je eigen online veiligheid?

Als je op straat loopt, zorg je ervoor dat je veilig bent en dat mensen niet zomaar je spullen kunnen pakken toch? Waarom zou je online ook niet zo voorzichtig zijn?

Nog steeds zien veel mensen het gevaar van online niet in. Wachtwoorden zijn makkelijk te raden, virussen vinden hun weg naar je computer en waar staan jouw persoonlijke gegevens allemaal? Gelukkig kun je dit oplossen door alles veilig te gebruiken. Deze tips zijn zeker handig!

Een goed wachtwoord

123456, qwerty, football, iloveyou, deze staan in de top 10 van meest gebruikte wachtwoorden. Een ramp, want een hacker heeft ze binnen drie seconden gekraakt! En daarmee heeft hij toegang tot je persoonlijke (bank)gegevens. Hoe zorg je dan voor een origineel en niet makkelijk te raden wachtwoord? Het beste is om een tweestapsverificatie in te stellen. Helaas hebben veel accounts deze optie niet, en is het noodzakelijk om een goed wachtwoord te kiezen. Kies bijvoorbeeld voor een ‘wachtwoordzin’ zoals: Mijnk@tdrinkm3lk (als zin: Mijn kat drinkt melk).
Het allerbelangrijkste van een wachtwoord is de lengte van het wachtwoord. Een wachtwoord wordt sterker als je andere tekens gebruikt (cijfers, leestekens) maar lengte is altijd belangrijker. Een wachtwoord van tien kleine letters is meer dan honderd keer sterker dan een wachtwoord van acht tekens waarin ook hoofdletters, cijfers en speciale tekens zijn verwerkt. En het aller, allerbelangrijkste: zorg ervoor dat je voor elk account een ander wachtwoord gebruikt. Zo kunnen ze niet bij ál je gegevens als één wachtwoord gekraakt of gestolen is.

Voorkom virussen

Malware is de meest voorkomende vorm van internetcriminaliteit. Een virus is daar een voorbeeld van. Via een virus installeren ze schadelijke software op je computer. Hierdoor kan je computer geblokkeerd worden (ransomware) of bestanden op jouw computer worden versleuteld, zodat je er niet meer bij komt, of ze worden vernietigd (cryptoware). Soms vragen deze internetcriminelen zelfs geld, zodat ze in ruil daarvoor de bestanden weer beschikbaar maken voor je.
Hoe voorkom je dit?

  • Download nooit zomaar een bijlage van een onbekende afzender, bijvoorbeeld in je e-mail
  • Zorg voor regelmatige back-ups van je computer
  • Zorg ervoor dat je een goede (en up-to-date!) virusscanner hebt staan op je computer

Gaat het toch mis? Bekijk dan de website van No More Ransom. Hier staan tips én kunnen ze je soms helpen om het op te lossen.

Phishing

Met Phishing probeert iemand je gegevens te achterhalen, of je geld te laten betalen. Dit doen ze door bijvoorbeeld een appje te sturen met een betaalverzoek. Ook doen ze zich soms voor als een bekende van jou. Zelfs de naam en foto kan dan kloppen, maar doen ze net alsof ze een nieuw telefoonnummer hebben. Klopt het telefoonnummer of e-mailadres niet? Check dan altijd eerst bij de persoon zelf wat er aan de hand is.

Waar moet je op letten?

  • Ontvang je een mail, appje of sms'je in slecht Nederlands? Klik dan nooit op de linkjes of de bijlagen!
  • Als je wordt doorgelinkt vanuit een gekke mail of sms naar een internetbankieren website, neem dan altijd eerst contact op met jouw bank om te kijken of dit klopt.
  • Geef nooit zomaar je gegevens zoals je rekeningnummer, pincode of pasnummer als iemand zegt dat hij of zij bij de bank werkt.
  • Let altijd op het e-mailadres. Oplichters gebruiken steeds meer slimme tactieken en laten het e-mailadres bijvoorbeeld met maar één letter verschillen. (Sportify in plaats van Spotify bijvoorbeeld)

Meer informatie over veilig internetten vind je hier.