Suzanne tipt: Media Ukkie Dagen

Is jouw kind een echte boekenwurm? Of ben je blij met elke bladzijde die wordt gelezen? Ik geef je tips! Dit keer de Media Ukkie dagen: boeken, luisterboeken voor de jongste jeugd, De Voorleeshoek en meer!
De Media Ukkie Dagen van 25 maart t/m 1 april gaat over aandacht voor mediawijsheid in de opvoeding van kinderen van 0 tot 6 jaar. Het thema dit jaar is swipe, stap, sprong. Bij mediawijsheid en jonge kinderen denk je snel aan educatieve apps, schermtijd online veiligheid en YouTube-filmpjes die al dan niet geschikt zijn. Maar ook aan tv, de rol van reclame en bij wat oudere kinderen aan influencers (hóé ken je dat drankje?).
Als leesbevorderaar denk ik bij media ook ‘gewoon’ aan luisterboeken, e-books en de Voorleeshoek. En aan papieren boeken!
Kom, we gaan een boek lezen!
Voor jonge kinderen is het belangrijk om in aanraking te komen met boeken. Hoe werkt een boek dan? Het heeft een voorkant, je slaat de bladzijden om, er staan vaak illustraties in die bij de tekst horen… Een prentenboek lees je meestal in één keer uit, van kaft tot kaft. Over een voorleesboek of een boek met meerdere verhalen doe je wel een paar avondjes. Allemaal dingen die voor ons bekend zijn, maar die kinderen moeten leren.
Peuters
Er zijn heel veel leuke boeken over woorden, letters, lezen en voorlezen.
-
Kom, we gaan een boek lezen!
Susanne Strasser
-
Anna in de bibliotheek
Kathleen Amant
-
Dribbel naar de bieb
Eric Hill
-
De A van appel en de B van Boer Boris
Ted van Lieshout
-
Het kookboek van Kat
Axel Scheffler, Julia Donaldson
-
Eric Carle's boek over alles
Eric Carle
Kleuters
-
Detectivehond
Julia Donaldson
-
Gezocht: Koen Konijn, boekenboef
Emily MacKenzie
-
Alarm! Koen Konijn en de stiekeme boekenbijter
Emily MacKenzie
-
Ik hou niet van boeken. Echt niet. Punt uit.
Emma Perry
-
Het boek zonder verhaal
Carolina Rabei
-
Het boek dat niet gelezen wil worden
David Sundin
-
Het verloren boek
Margarita Surnaite
-
Dit is een boek vol monsters
Guido Van Genechten
Interactief
Een kind dat de aandacht er moeilijk bij kan houden of moeilijk kan stilzitten? Kies eens een interactief boek met kleine opdrachtjes.
-
Er zit een superheld in je boek
Tom Fletcher
-
Er zit een draak in je boek
Tom Fletcher
-
Help! Dit boek is dol!
Richard Byrne
-
Ssst, de draak slaapt!
Bianca Schulze, Samara Hardy
-
Oh!
Hervé Tullet
-
Dit is Uil
Jacqui Lee, Libby Walden
-
Zomerpret
Anita Bijsterbosch
-
Eten, spelen, slapen in het bos
Mack
-
Ik kijk, voel en speel!
Handige links
Onderweg in de trein of de auto of gewoon zin om lekker samen naar een boek te luisteren? Ontdek de fantastische collectie luisterboeken van de Online Bibliotheek. Ook voor jonge kinderen, gewoon te leen met je biebpas. Heel handig: je kunt luisterboeken zoeken op onderwerp en op figuur. Zo vind je meteen een boek dat bij jouw kind past.
En o ja, waarom je toch graag een luisterboek of digitaal prentenboek kiest in plaats van een YouTube-filmpje? Boekentaal is rijke taal, heel goed dus om moeilijke woorden en zinnen mee te leren die juist weer zo belangrijk zijn voor op school.
-
Het grote Dikkie Dik luisterboek
Jet Boeke
-
Het grote Boer Boris luisterboek
Ted van Lieshout
-
Het Muizenhuis luisterboek
Karina Schaapman
-
Het grote Gruffalo luisterboek
Axel Scheffler, Julia Donaldson
-
Een week bij jou, een week bij mij
Kaat Vrancken
-
De NEEhoorn
Marc-Uwe Kling
Voorleeshoek
De Voorleeshoek is een website met een geweldig aanbod aan voorleesfilmpjes. Die was er nog niet toen mijn kinderen jong waren, of ik kende hem in elk geval niet.
Vanaf de website van de Bibliotheek kun je met je pas gratis inloggen. Dan kun je kiezen tussen filmpjes voor 0-4 jaar, 4-7 jaar en 7-10 jaar. Het leuke is dat er ook informatieve boeken worden voorgelezen. En er zijn afspeellijsten: wat dacht je van bijna een uur lang voorleesboeken over dino’s, Pasen of muziek?
Lekker samen lezen en voorlezen is heel gezellig, maar deze website is perfect als jij even geen tijd hebt. Of om te tippen aan gezinnen die in een andere thuistaal voorlezen, maar ook Nederlandse boeken willen aanbieden aan hun kind.
Prentenboeken in alle talen
Wil je juist een boek in een andere taal beluisteren? Of eerst in je eigen thuistaal en later in het Nederlands? De Voorleesexpress heeft een prachtig initiatief met de website prentenboekeninalletalen.nl. Prentenboeken zoals Maar eerst ving ik een monster, Vos gaat een stukje rijden, Woeste Willem en Kom uit die kraan (echt een geweldig boek!) zijn ingesproken in heel veel verschillende talen. Zo kunnen nog meer kinderen genieten van prentenboeken.
E-books
Zelf lees ik graag papieren boeken, maar er zijn momenten dat een e-book heel handig is. Op vakantie bijvoorbeeld, als je niet voor alle gezinsleden een hele stapel boeken mee wil nemen. Of als je een boek bij je hebt waar je ineens niet zo’n zin meer in hebt. Of, en dat overkomt mij nog wel eens, als je een populair boek wil lezen dat vaak is uitgeleend. In die gevallen kijk ik toch even bij de e-books. En als je geen e-reader hebt, kun je de boeken gewoon lezen op een laptop, tablet of telefoon. Ken jij de collectie voor de jongste jeugd al?
-
Pip en Posy en de lievelingsknuffel
Axel Scheffler
-
Peppa en de vliegende dierenarts
-
Ollie wil ook!
Olivier Dunrea
-
Lentekriebels
Pieter Feller
-
De boekenbus
Rian Visser
-
Ik doe het lekker toch!
Milja Praagman
-
Giechelvisjes & knuffeldiefjes
Carry Slee
-
Het vrolijke lentevoorleesboek
Marianne Busser, Ron Schröder
-
Het cijferwinkeltje
Marianne Busser, Ron Schröder
-
Haas in de stad
Annemarie Bon
-
Lotte en Roos
Marieke Smithuis
-
Nieuwe vrienden
Marte Jongbloed
Over Suzanne
Hoi, ik ben Suzanne en ik werk bij de afdeling Educatie van de Bibliotheek. Ik woon in Haarlem met mijn man en twee zoons (13 en 15). Ik kom veel op basisscholen waar ik werk aan leesbevordering. Natuurlijk lees ik graag jeugdliteratuur. Ik hou me ook bezig met leesplezier voor kinderen met leesproblemen. Handig voor thuis, want mijn zoons hebben dyslexie. Ze vinden het niet altijd leuk om een moeder te hebben die bij de bieb werkt en ík had best graag boekenwurmen gehad. Gelukkig vinden we toch manieren om mooie en spannende boeken te lezen of te luisteren.