Suzanne tipt: Niet zomaar een boek

Gepubliceerd op: 4 juni 2021 09:00

Is jouw kind een echte boekenwurm? Of ben je blij met elke bladzijde die wordt gelezen? Ik geef je tips! Dit keer over het belang van helpen én spannende boeken…

Wat is het fijn om een goeie tip te krijgen. Een recept, een bioscoopfilm of een verslavende Netflixserie. Als je social media afstruint zie je dat er ook een vrolijke handel is in kinderboekentips. Ouders van veel-lezers vragen wat hun kind kan lezen na 'die' en 'die' serie. Als jouw kind niet graag leest, komt dit je vast niet bekend voor. Nou ja, misschien in noodgevallen: een boekverslag, een boekbespreking… Help, welk boek? Of je kind houdt niet van lezen en moet van jou toch écht wel minstens drie boeken per jaar lezen. (Gesputter. ‘Oké. Eén, in de vakantie.’)

Ik overdrijf. Maar of je kind nou moeite heeft met lezen of de halve bibliotheek al uit heeft, een geschikt boek kiezen kan lastig zijn. Wat kiezen we nu weer? En wat past bij de leeftijd?

Goede keus?

Als leesconsulent werk ik veel op basisscholen. Ik zie wat kinderen graag lezen en hoe kinderen elkaar tips geven. Ze willen het boek lezen dat hun beste vriend of vriendin net heeft gelezen. Of ze willen allemaal net dat éne deel van die populaire serie. Soms is het helemaal niet handig om hetzelfde boek te kiezen als hun klasgenoot. Omdat je kind van andere onderwerpen houdt, van informatieve boeken, van een ander lettertype of grotere letters, van strips of waargebeurde verhalen bijvoorbeeld.

Helpen dus!

Thuis ben ik, misschien wel net als jij, een ploeterende leesbevorderaar. Met twee zoons met dyslexie is het, hoe zal ik het netjes zeggen: zoeken.
En veel helpen.
Het succes van hoe graag en veel ze lezen hangt direct samen met mijn inzet. Ik had dat liever anders gezien, maar het goede nieuws is: je hebt er dus invloed op. Ouders spelen een belangrijkere rol dan ze zelf denken. Het gaat onder andere over faciliteren in tijd en spullen (geschikte boeken).
Werk aan de winkel dus voor ons, ‘de helpende volwassene’. Iemand die een kind helpt bij het vinden van een boek (dat kan ook een juf, bibliotheekmedewerker of opa zijn). Die voorleest om even in het verhaal te komen. Of die de lezer gewoon lekker een kwartiertje langer ‘stiekem’ laat lezen, omdat het boek zo spannend is.

In mijn blog geef ik je maandelijks allerlei tips over hoe je lezen voor je kind (nog) leuker maakt. Of minder vervelend, het is maar net wat je uitgangspunt is. Het kost je misschien wat tijd en energie, maar grote kans dat het je gaat lukken! Ik ben inmiddels al blij met deze uitspraak: "Mam, we houden wel van boeken, alleen niet van lezen…"
 

Juni = maand van het spannende boek

Juni is de maand van het spannende boek. Eigenlijk voor volwassenen, maar ook voor kinderen zijn er verschillende soorten spannende boeken. Van leuk-spannend tot thriller-spannend en alles ertussenin. Dolfje Weerwolfje, De Griezelbus, Harry Potter en Kippenvel zijn misschien bekende series… Hier wat andere spannende boekentips voor de aarzelende lezer én voor de doorlezer.
 

Serie: Magische apotheek voor 10+

 • Er hangt een geheim in de lucht

  Anna Ruhe

  Lucie (13, ik-persoon) is verhuisd naar een heel oud huis waar het vreemd ruikt. Waar zouden die geuren vandaan komen? Samen met haar broertje Benno en buurjongen Mats gaat ze op onderzoek uit. Ze doen een wonderlijke ontdekking. Vanaf ca. 10 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Er hangt een geheim in de lucht

 • Het mysterie van de zwarte bloem

  Anna Ruhe

  Lucie (13, ik-persoon) runt samen met haar buurjongen Mats en broertje Benno de magische apotheek, in een verborgen ruimte onder hun huis. Dan wordt het onmisbare meteoorpoeder gestolen. Lucie en haar vrienden gaan op onderzoek uit, maar krijgen te maken met een gevaarlijk geheim genootschap. Vanaf ca. 10 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Het mysterie van de zwarte bloem

 • De strijd om de meteoor

  Anna Ruhe

  Lucie (13, ik-persoon) kan niet alleen geuren ruiken, maar ook voelen. Ze wil graag weten waar deze kracht vandaan komt.Ondertussen moet ze Syrell de Richemont zien te stoppen, die wel een heel gevaarlijke geur aan het ontwikkelen is. Daarvoor reist ze naar Parijs, waar talloze gevaren op de loer liggen. Vanaf ca. 10 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van De strijd om de meteoor

 • Het toernooi van de parfumeurs

  Anna Ruhe

  Elodie de Richemont heeft de strijd met Lucie (13, ik-persoon) en haar geurenapotheek nog niet opgegeven. Ze organiseert een toernooi voor parfumeurs, waaraan Lucie in vermomming deelneemt. Tijdens het toernooi wordt op leven en dood gevochten met geuren. Vanaf ca. 10 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Het toernooi van de parfumeurs

 • De stad van de verloren tijd

  Anna Ruhe

  Geurendeskundige Lucie (14, ik-persoon) neemt het met haar vrienden op tegen Edgar, die wraak neemt op het genootschap van de Eeuwigen. Ze volgen hem naar Venetië. Daar geeft Edgar een mysterieus bal waarop hij een gevaarlijk spel met de tijd lijkt te spelen. Vanaf ca. 10 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van De stad van de verloren tijd

Serie: Stoute jongens voor 8+

 • Weer op het goede pad

  Aaron Blabey

  De heren Wolf, Haai, Slang en Piranha zijn stoute jongens. Maar ze willen helden worden die goede daden verrichten. Met veel stripachtige illustraties. Vanaf ca. 8 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Weer op het goede pad

 • Missie onmogelijk

  Aaron Blabey

  De heren Wolf, Haai, Slang en Piranha zijn stoute jongens. Maar ze willen helden worden die goede daden verrichten, zoals het bevrijden van duizenden kippen die gevangen zitten op een kippenboerderij. Met veel stripachtige illustraties. Vanaf ca. 8 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Missie onmogelijk

 • De haarbal neemt wraak

  Aaron Blabey

  Een vervelende cavia lokt meneer Wolf, Haai, Slang en Piranha naar zijn hol. Hij neemt ze daar gevangen en bedreigd hen met een ontploffing van het hol. Met veel stripachtige illustraties. Vanaf ca. 8 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van De haarbal neemt wraak

Serie: De tovenaars van Ooit voor 10+

 • De tovenaars van Ooit

  Cressida Cowell

  Magier Xar (13) en Krijger Wens ontmoeten elkaar per toeval in het verboden, donkere woud. Daar ontdekken ze dat het kwaad nog steeds bestaat. Ze komen in spannende avonturen terecht, waarbij ze op elkaar zijn aangewezen. Vanaf ca. 10 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van De tovenaars van Ooit

 • De heksenval

  Cressida Cowell

  Xar (13) en Wens (13) willen de gevaarlijke heksen terugdringen en de heksenvlek op Xars hand verwijderen. Maar hoe kan dat als Xar vastzit in de gevangenis en Wens in het kasteel van haar moeder? Vanaf ca. 10 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van De heksenval

 • Drie keer kloppen

  Cressida Cowell

  Wens (13) en Xar (13) zijn op zoek naar het laatste ingrediënt voor de krachtige toverspreuk die de Koningheks moet verslaan. Daarvoor moeten zij vier schubben hebben van een angstaanjagend monster, Nuckalavee. Vanaf ca. 10 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Drie keer kloppen

Serie: De Tempeljagers voor 11+

 • Het verdwenen eiland Kivamba

  Michael Reefs

  Tweelingbroers Noah en Finn vinden in het kasteel Ravenhorst een oeroude kaart van een mysterieus eiland. Ze halen hun avontuurlijke tante Lara, een archeologe, over om hen mee te nemen op ontdekkingsreis. Als hun tante daar wordt ontvoerd, krijgen ze een niet zo eenvoudige opdracht. Vanaf ca. 11 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Het verdwenen eiland Kivamba

 • Het mysterie van de Gouden Feniks

  Michael Reefs

  De Tempeljagers en hun tante Lara gaan in China op zoek naar de geheime bergstad Xi’Bao. Onderweg ontmoeten ze twee Chinese spionnen, die Lara nodig hebben om de legendarische Perzik van Onsterfelijkheid te vinden. Kunnen de Tempeljagers het tegen hen opnemen? Vanaf ca. 11 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Het mysterie van de Gouden Feniks

 • De vloek van de Inca's

  Michael Reefs

  Finn en de andere Tempeljagers reizen af naar Peru, op zoek naar de verborgen Inca-stad Machu Patu. Daar moeten ze een geheimzinnige staf terugbrengen naar een altaar, anders zal de zon voor altijd verduisterd worden. Zullen ze op tijd zijn om de vreselijke vloek af te wenden? Vanaf ca. 10 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van De vloek van de Inca's

Over Suzanne

Hoi, ik ben Suzanne en ik werk bij de afdeling Educatie van de Bibliotheek. Ik woon in Haarlem met mijn man en twee zoons (12 en 14). Ik kom veel op basisscholen waar ik werk aan leesbevordering. Natuurlijk lees ik graag jeugdliteratuur. Ik hou me ook bezig met leesplezier voor kinderen met leesproblemen. Handig voor thuis, want mijn zoons hebben dyslexie. Ze vinden het niet altijd leuk om een moeder te hebben die bij de bieb werkt en ík had best graag boekenwurmen gehad. Gelukkig vinden we toch manieren om mooie en spannende boeken te lezen of te luisteren.