Suzanne Tipt: Griffels en Penselen

Gepubliceerd op: 29 juni 2023 14:58

suzanne tipt

Is jouw kind een echte boekenwurm? Of ben je blij met elke bladzijde die wordt gelezen? Ik geef je tips! Dit keer de uitkomst van het experiment, de Zilveren Griffels en Penselen en vakantievoorpret.

Het Experiment

Laat ik beginnen met het experiment uit mijn vorige blog. De vraag was of ik in mijn blog over mijn kinderen kon schrijven wat ik wil, zonder dat ze het doorhebben. Nadat de blog was geplaatst in de nieuwsbrief en op mijn LinkedIn bleef het een paar dagen stil. Nou ja, er waren wel veel reacties van volwassenen. Toen kreeg ik van een vriendin de vraag of ze een linkje naar ze mocht appen. Natuurlijk, dat zou ongeveer de enige manier voor hen zijn om het onder ogen te krijgen. Bij het ontbijt kwam het binnen op hun telefoon.
Een paar conclusies.

  1.  Het ontbijt is geen goed moment om het over íéts te hebben. Hou als ouder liever gewoon je mond.
  2.  De ene puber leest scannend. Hij durfde het appje zowaar te openen en zag dat het veel tekst was. Voor de vorm scrolde hij nog een beetje maar hij dacht dat het alleen over het vaste stukje onderaan de blog ging.
  3.  Vorm een team. Bij een kleine aanmoediging van mijn man, ‘Lees het nou gewoon maar even’, vond zoon eindelijk het betreffende stukje dat hem 10 euro opleverde.
  4. De andere puber houdt zoals ik al schreef écht van luisterboeken. Hij opende het bericht en zei: ‘Wat veel tekst. Als je er een luisterboek van maakt, dan luister ik het.’ Dat was het. Zijn broer zei nog: ‘Je kan wat verdienen, hoor!’ Boeien. (Misschien hier bij het eerstvolgende Tikkie nog even op terugkomen.)

Dus ja, het heeft me inderdaad geld gekost, maar er was wel wat voor nodig. Het was grappig en tegelijk confronterend om te zien hoe dit verliep. Verbaast het me? Dat niet echt.
 

Griffels en Penselen 2023

Deze week zijn de Zilveren Griffels en Penselen van 2023 uitgereikt. Altijd leuk bij prijswinnaars (en andere lijstjes) om te zien welke boeken je al hebt gelezen en met anderen te bespreken wat je ervan vond. En je kunt meteen inspiratie opdoen met de boeken die je nog niet had gelezen. In het najaar horen we welk boek de Gouden Griffel en het Gouden Penseel wint.

Zilveren Griffels

In de categorie tot 6 jaar Heksje Hazel van Phoebe Wahl en Schildpad en ik van Marit Törnqvist.
In de categorie 6 tot 9 jaar Misjka van Edward van de Vendel en Anoush Elman en
Pluk en Pluis. De weg naar terug van Mathilde Stein.
Misjka is een prachtig verhaal over Roya die gevlucht is naar Nederland. Als haar gezin hier eindelijk een echt huis heeft krijgt ze samen met haar broers konijn Misjka. Echt een heel geschikt voorleesboek. Met Pluk en Pluis gaan we naar een heel grappig verhaal over twee cavia’s. Pluis is heel rustig, maar Pluk is een… ninjavia.

In de categorie 9 tot 12 jaar vinden we De kaarten van madame Petrova van Marjolijn Hof. Het is het vervolg op het boek Lepelsnijder. Beide boeken zijn heel mooi. Kinderen van het drijfzand van Efua Traoré heb ik nog niet gelezen, maar lijkt me wel wat voor de zomer. Over de 13-jarige Simi die twee maanden in de vakantie naar een oma gaat die ze niet kent. In een dorp in een oerwoud in Nigeria, zonder elektriciteit, zonder internet.
In de categorie 12 tot 15 jaar twee boeken die door hun heftige thema mooie tips zijn voor jongeren in de eerste klassen van de middelbare school. De zoon van de berentemmer van Xavier-Laurent Petit gaat over Ciprian, een jongen uit een familie van berentemmers. Door mensensmokkel komen ze in de achterbuurt van Parijs terechtkomt. Het valt niet mee de smokkelaars terug te betalen, maar Ciprian blijkt een handig talent te hebben. Patroon van Marco Kunst is een heftig verhaal over Mylo (16) die met zijn vriend Mees een experiment doet dat rampzalig eindigt met de dood van Mees. Daarop gaat Mylo met zijn opa naar Amerika en krijgt het woord ‘patroon’ een dubbele betekenis. Door de vaart van het boek zeker een aanrader voor jongeren.

In de categorieën informatief en poëzie vier hele fijne boeken. Briljante planten van Geert-Jan Roebers en Vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda van Bibi Dumon Tak zijn de informatieve boeken. In dat laatste boek worden spreekbeurten gehouden over dieren dóór dieren.
Applaus voor mijn vinger van Erik van Os bevat gedichten met veel humor over onderwerpen die jongeren aanspreken. Heel de wereld wordt wakker. Het beste van de moderne kinderpoëzie in 333 gedichten van Jaap Robben is echt een van mijn favorieten: een bundel met poëzie van verschillende schrijvers. Steeds weer wil je een ander gedicht lezen, er is zoveel te ontdekken. Gedichten zijn heel geschikt om ‘taalplezier’ bij kinderen te ontwikkelen, dus als je dat eens wil proberen, bekijk dan zeker eens deze of een andere dichtbundel.

Zilveren Penselen

Dit jaar bestaan de Penselen 50 jaar. De Zilveren Penselen zijn voor de best geïllustreerde boeken, met een dubbele prijs voor Misjka, geïllustreerd door Annet Schaap.

Luisterboeken voor op vakantie

Slingeren de eerste niet-vergeten-lijstjes voor de vakantie al rond in huis? Maak ook alvast een lijstje met luisterboeken die je in je Online Bibliotheek-app gaat zetten. Lekker voor lange autoritten of in een tent tijdens een regenachtige dag. Ook van enkele griffelwinnaars zijn luisterboeken beschikbaar.

Nog even een klein haakje naar het experiment waar ik mee begon. Kind op de middelbare en geen zin om te lezen in de zomer, hoe hard jij ook aanmoedigt en omkoopt? En zit hij/zij toch al de halve dag met oortjes in bij ontbijt/zwembad/wandeling? Een luisterboek! Meteen handig voor na de vakantie, dan is het eerste boek maar vast ‘gelezen’. Kijk op de Online Bibliotheek voor jongeren voor tips.

Over Suzanne

Hoi, ik ben Suzanne en ik werk als Programmamaker Lezen bij de Bibliotheek. Ik woon in Haarlem met mijn man en twee zoons (14 en 16). Ik kom veel op basisscholen waar ik werk aan leesbevordering. Natuurlijk lees ik graag jeugdliteratuur. Ik geef trainingen met als thema leesplezier voor kinderen met leesproblemen. Handig voor thuis, want mijn zoons hebben dyslexie. Ze vinden het niet altijd leuk om een moeder te hebben die bij de bieb werkt en ík had best graag boekenwurmen gehad. Gelukkig vinden we toch manieren om mooie en spannende boeken te lezen of te luisteren.