Suzanne Tipt: Schrijvers in the spotlight

Gepubliceerd op: 26 mei 2023 14:07

suzanne tipt

Is jouw kind een echte boekenwurm? Of ben je blij met elke bladzijde die wordt gelezen? Ik geef je tips! Dit keer twee schrijvers in de spotlight én een grappig experiment

Duizendpoten

Een belangrijk onderdeel van mijn werk is kinderen in aanraking brengen met mooie boeken. En dan vooral niet wat ze allemaal al kennen aan bekende series, maar nieuwe ontdekkingen. Want hoe meer boeken je leert kennen, hoe groter de kans dat ‘jouw boek’ ertussen zit.
Niet alleen kinderen zouden nieuwe boeken moeten leren kennen, ook ouders en leerkrachten: de helpende volwassenen die zorgen voor boeken (in huis of in de klas) en leestijd (voorlezen, zelf lezen, vakantielezen). Die met hun kind praten over boeken.
Dus laten we eens twee schrijvers in de spotlight zetten om nieuwe boeken te leren kennen! De twee schrijvers die ik hier uitlicht zijn heel veelzijdig: ze schrijven verschillende soorten boeken voor allerlei leeftijden.

Tiny Fisscher

Een fijn boek van Tiny Fisscher is Mijn jaar in een tent. Een meester start met zijn klas een challenge-week om geld op te halen voor een goed doel. Zwaan besluit een week in een tent te gaan slapen om geld op te halen voor vluchtelingen. En die week wordt… een jaar? Dit boek, ook heel leuk voor op school, is een van de kerntitels van de Kinderboekenweek 2023.
Iets heel anders is de Clara-trilogie, die Tiny Fisscher met Pieter Feller schreef. Clara, een meisje van 11 dat in 1911 in Amsterdam opgroeit, wil graag ontdekkingsreiziger worden. Kon dat eigenlijk wel in die tijd, als meisje?

Tiny Fisscher heeft veel klassieke verhalen en vertellingen bewerkt, vaak prachtig uitgegeven, bijvoorbeeld Alleen op de wereld. Afgelopen tijd stuitte ik ook op Sinbad de Zeeman. Voor veel kinderen een hele leuke manier om deze prachtige verhalen te ontdekken.

Voor jonge kinderen is er Het geluk van schildpad. Dit fantastische (voorlees)boek kreeg in 2022 een Zilveren Griffel. Mooie verhalen om over na te denken en geweldig geïllustreerd door Barbara de Wolf. Inmiddels is er ook een deel twee, net zo leuk. Meer prentenboeken en zelfleesboeken voor jonge kinderen vind je hieronder. 

Tjibbe Veldkamp

Ik ben een echte liefhebber van Tjibbe Veldkamp en de illustratoren met wie hij samenwerkt. Misschien ken je hem van het prentenboek van het jaar (2022) Maar eerst ving ik een monster. Zijn prentenboeken zijn vaak verrassend en voor volwassenen erg leuk om voor te lezen. De Agent en Boef-serie (illustraties Kees de Boer) is enorm populair bij kinderen. Mijn all-time favourite is toch wel Kom uit die kraan. Lees het boek eerst een keer gewoon. Dan merk je dat dat niet genoeg is: zodra je door hebt wat er is gebeurd, móét je het boek daarna nog een keer lezen.

Ook de boeken voor kinderen die zelf lezen zijn de moeite waard om te leren kennen. Kinderen die leren lezen groeien door met de avi-leesboeken van Agent en Boef, in de serie Tijgerlezen verschenen Pinkie en Pim en het pindakanon. En kent jouw kind de Grapman-serie al? Ook te vinden op het Makkelijk Lezen Plein trouwens.

Alsof dit nog niet genoeg is: Tjibbe Veldkamp vertaalt ook boeken, o.a. de immens populaire Dogman-boeken. Daarnaast schreef hij ook boeken voor wat oudere kinderen en jongeren.

Leuk generatie-experiment

Iets heel anders. In mei kwam de game Zelda uit. Ik weet niet of ze bij jou thuis graag gamen, maar bij mij was het spel ‘ge-pre-ordered’. De ochtend dat-ie bezorgd werd, stond er meteen een recensie in NRC, die lezen wij nog ouderwets op papier.
Bij het ontbijt: ‘Je game staat in de krant. 5 sterren. Moet je maar even lezen vanmiddag.’
‘Mwah.’
Ik: ‘Nou, je zit in de vierde, je kunt toch wel iets lezen in de krant. Een recensie over je favoriete game, dat is te doen.’
‘De krant…’
Ik vertelde het die week aan mijn wat jongere collega’s. Ze moesten lachen om die krant en over hoe ik zat te mopperen. Wat een verschil tussen mij, kranten en boeken lezende ouder en mijn kinderen!
Een collega: ‘Grappig, je kunt in je blogs gewoon over je kinderen schrijven wat je maar wil, ze komen er toch niet achter.’ Gelach.
Aha. Zou dat waar zijn? Ik heb geen idee wat mijn kinderen allemaal precies online doen. (Wel een beetje hoor, als mediawijze ouder.) Maar zij ook niet van mij.
En zo kwamen we op een experiment. Als ik hier nu schrijf dat mijn zoons een tientje krijgen als ze dit stuk lezen, gaat me dat dan geld kosten? Ik denk van niet.
Ik hou jullie op de hoogte in de volgende blog. En ja, ik zal dit stuk delen op social media, want ik snap ook dat ze deze nieuwsbrief niet lezen. Ze mogen er ook via-via achter komen.

En over dat boeken lezen? Ze moeten echt af en toe lezen voor school. Nog steeds gebruik ik mijn techniek van voorselecteren, ze maken er dankbaar gebruik van. Wat dacht je van dit, dit of dit boek? Ik neem drie, vier boeken mee van de bieb, laat ze zien en op basis daarvan kiezen zij: ‘Dank je! Ik kijk meteen of er ook een luisterboek van is.’ Tja.

Over Suzanne

Hoi, ik ben Suzanne en ik werk als Programmamaker Lezen bij de Bibliotheek. Ik woon in Haarlem met mijn man en twee zoons (14 en 16). Ik kom veel op basisscholen waar ik werk aan leesbevordering. Natuurlijk lees ik graag jeugdliteratuur. Ik geef trainingen met als thema leesplezier voor kinderen met leesproblemen. Handig voor thuis, want mijn zoons hebben dyslexie. Ze vinden het niet altijd leuk om een moeder te hebben die bij de bieb werkt en ík had best graag boekenwurmen gehad. Gelukkig vinden we toch manieren om mooie en spannende boeken te lezen of te luisteren.