Suzanne Tipt: Zomerlezen & het WK voetbal

Gepubliceerd op: 3 augustus 2023 14:59

Is jouw kind een echte boekenwurm? Of ben je blij met elke bladzijde die wordt gelezen? Ik geef je tips! Dit keer lekker zomerlezen en de sportzomer met het WK vouwenvoetbal.

Zomer!

Ja, het nu echt zomervakantie! Heeft jouw kind al een spaarkaart voor het Zomerlezen opgehaald in de bieb? Op een spaarkaart staan 6 boekopdrachten waarmee je in de zomervakantie veel nieuwe verhalen kunt ontdekken. Kies minstens 4 opdrachten, bijvoorbeeld: lees een boek dat zich in een andere tijd afspeelt. Of lees een stripboek of een grappig boek. Verzamel 4 stickers en je krijgt nog een cadeautje ook.
Mijn favoriete opdracht? Lees een boek met een omslag dat je erg mooi vindt. Never judge a book by its cover? Nou, soms is een omslag gewoon onweerstaanbaar. En mooie boeksomslagen vind je in alle genres.

Zoek je meer boekentips bij de opdrachten? Wij hebben ze hier voor je verzameld. 

WK vrouwenvoetbal

Deze zomer het WK Vrouwenvoetbal! Als ik dit schrijf is de eerste wedstrijd door Oranje gewonnen! Op scholen zijn er altijd veel kinderen die graag voetbalboeken lezen. Koen Kampioen is een populaire voetbalserie, maar er zijn ook steeds meer boeken over meiden die voetballen. Het leuke is dat er boeken te vinden zijn in allerlei genres. Eerste leesboekjes over voetbal van Vivian den Hollander. Strips in de serie Sam schiet, zoals Wat een doelpunt en Het grote geheim (Avi M4). Graphic novels zoals Chaos United, een serie van al drie delen over een groepje vrienden die samen een voetbalteam starten en allerlei chaotische dingen meemaken. Het boek In de aanval is het eerste deel in de serie MO13 over Sara van 11 jaar die gaat verhuizen naar een dorp waar geen meidenvoetbalteam is.
Liever lezen over een voetbalheldin? Kies dan een boek over bekende voetbalsters als Lieke Martens of Jackie Groenen. En als jij nog wat aan je techniek wil werken kun je met het boek Meidenvoetbal bij Vivianne Miedema terecht.

Voetbalboeken voor 6-9 jaar

Voetbalboeken voor 9-12 jaar

Luisterboeken voor op vakantie – deel 2

In mijn vorige blog zette ik al wat mooie luisterboeken voor je op een rijtje. Lekker luisteren onderweg, in de schaduw tijdens een siësta op een té warme vakantiebestemming of tijdens een regenachtige dag in Noord-Europa? Tips voor oudere kinderen en voor jongeren. Mooie of spannende luisterboeken die ook voor volwassenen zeker de moeite waard zijn.
Houden jullie van geschiedenis? Luister dan Koningskind, Ik kan nog steeds niet vliegen, Gevaarlijk water, Haaieneiland of De tunnel.

Luisterboeken voor 9-12 jaar

Luisterboeken voor 12+

Over Suzanne

Hoi, ik ben Suzanne en ik werk als Programmamaker Lezen bij de Bibliotheek. Ik woon in Haarlem met mijn man en twee zoons (14 en 16). Ik kom veel op basisscholen waar ik werk aan leesbevordering. Natuurlijk lees ik graag jeugdliteratuur. Ik geef trainingen met als thema leesplezier voor kinderen met leesproblemen. Handig voor thuis, want mijn zoons hebben dyslexie. Ze vinden het niet altijd leuk om een moeder te hebben die bij de bieb werkt en ík had best graag boekenwurmen gehad. Gelukkig vinden we toch manieren om mooie en spannende boeken te lezen of te luisteren.