Tips 75 jaar bevrijding

Gepubliceerd op: 29 april 2020 11:00

Op de Rijksweg bij de Velserbroekstraat begroet de bevolking de vliegtuigen met voedsel, ziende naar het noorden. Noord-Hollands Archief Kennmerland,NL-HlmNHA_54014011.

Dit jaar kunnen we niet naar openbare herdenkingen op 4 mei en zijn de feesten op 5 mei allemaal afgelast. Maar 75 jaar bevrijding moet wel gevierd en herinnerd worden. Veel organisaties hebben daarom mooie alternatieven. We hebben ze voor je op een rijtje gezet.

Musea

Anne Frank video dagboek
In vijftien afleveringen deelt het Anne Frank Huis op YouTube het Anne Frank videodagboek. Luna Cruz Perez speelt Anne Frank en deelt haar leven, gedachten en gevoelens in het Achterhuis met behulp van een camera. Alle personages, locaties en gebeurtenissen in de serie zijn gebaseerd op Anne Franks dagboekbrieven.   

De videoserie is Nederlands gesproken met ondertiteling in het Duits, Engels, Portugees en Spaans. Daarbij zijn er bij zeven van de vijftien afleveringen educatieve afleveringen gemaakt. De educatieve afleveringen geven inhoudelijke uitleg en verdieping op wat er in de videodagboeken te zien is.

Bekijk het Anne Frank video dagboek

Digitale exposities in het Verzetsmuseum
Het Verzetsmuseum in Amsterdam heeft meerdere digitale exposities. Zo is er een digitale strip over de aanslag op het Amsterdamse bevolkingsregister of expositie SEIZOEN '40-'45. Voetbal tijdens de Tweede Wereldoorlog.  

Bezoek het Verzetsmuseum

Joods Virtueel Kwartier
Om zoveel mogelijk te genieten van de schatten van het Joods Cultureel Kwartier is er nu het Joods Virtueel Kwartier. Hier kun je een rondleiding overhun tentoonstellingen krijgen, hun collectie digitaal bekijken, artikelen en interviews lezen, podcasts luisteren en nog veel meer. 

Bezoek het Joods Virtueel Kwartier

5 mei - Bevrijdingsdag

Bevrijdingspop televisie-uitzending Haarlem105
Haarlem105 zendt op dinsdag 5 mei een televisieprogramma uit rondom Bevrijdingspop. Optredens van eerdere edities van Bevrijdingspop worden afgewisseld met interviews. Op 5 mei wordt vanaf 8.00 uur het programma uitgezonden en daarna iedere twee uur herhaald. De uitzending is te bekijken via bevrijdingspop.nl en het televisiekanaal van Haarlem105. 

5 mei radio-uitzending Haarlem105
Tijdens een 15 uur durende marathon radio-uitzending van Haarlem105 wordt stilgestaan bij 75 jaar vrijheid. Daarbij zijn er optredens te horen van voorgaande Bevrijdingspop-edities. Veteranen en vrijwilligers van Bevrijdingspop Haarlem worden geïnterviewd. Om 5 minuten voor 5 uur in de middag wordt – tijdens het zogenaamde 5voor5 moment – geschakeld met het carillon van de St. Bavo-kerk dat 'Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder' van Ramses Shaffy speelt. Op hetzelfde moment wordt dat nummer op alle nationale Bevrijdingsfestivals gespeeld.

De uitzending is op 5 mei van 9.00 tot 24.00 uur in de regio Haarlem, Heemstede, Bloemendaal en Zandvoort te beluisteren op 89.9FM.

Luister via Haarlem105

5 mei - Online Kinderfestival
Voor kinderen is het Kinderfestival natuurlijk dé plek om samen te komen op Bevrijdingspop. Speciaal voor de jongste bezoekers van het festival wordt op 5 mei om 10.00 uur een video gedeeld via Bevrijdingspop.nl en het YouTube-kanaal van Bevrijdingspop. De video duurt circa een uur en bevat allemaal leuke onderdelen voor kinderen, zoals: voorlezen, dansen, knutselen en kijken en meedoen met theater.

Bekijk het festival op YouTube

Digitale Vrijheidswandeling
Via bevrijdingspop.nl is vanaf 5 mei 2020 een digitale Vrijheidswandeling te volgen. Tien punten uit Haarlem worden in beeld gebracht, met een link naar vrijheid of de Tweede Wereldoorlog. Bij elk punt is een beschrijving te vinden en wordt een video getoond. Deelnemers aan de digitale Vrijheidswandeling maken kans op leuke prijzen. 

Loop mee

Doen of ontdekken

Lokaliseer Haarlemse WOII-foto’s
In een verzameling van het Noord-Holland Archief van bijna 1.300 foto’s uit de Tweede Wereldoorlog zie je beelden van ‘klein verzet’, collaboratie, maatregelen tegen Joodse inwoners, het dagelijks leven of een eenvoudig straatbeeld. Wat in veel gevallen nog niet bekend is, is waar de foto’s exact gemaakt zijn. Ben je geïnteresseerd in de Tweede Wereldoorlog en of ken je Haarlem op je duimpje. Doe dan mee met het project ‘Hier! en help mee met het vastleggen van de camerastandpunten van de fotograaf in die tijd.

Doe mee met 'Hier!'

Gelokaliseerde Haarlemse WOII-foto’s
Bekijk de al ingevoerde punten op een kaart en zie welke foto’s er toentertijd bij jou in de straat zijn gemaakt.

Bekijk de foto's

Open Joodse Huizen
Open Joodse Huizen | Huizen van Verzet is een jaarlijks terugkerend programma van sprekende herdenkingen. Vertellers, bezoekers en bewoners delen verhalen in huizen waar mensen woonden en werkten tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog. Dit jaar zal het virtueel plaatsvinden. Via een livestream via de Facebookpagina van Open Joodse huizen kun je meekijken en luisteren naar verhalen van bevrijding en terugkeer.

Bezoek Open Joodse Huizen

Klokhuis – de 4 Vrijheden
In de bijzondere Klokhuisserie De 4 Vrijheden onderzoeken presentatoren Pascal en Sosha wat het betekent om recht te hebben op een veilig leven, een huis, kleding en eten, een vrije mening te hebben en te geloven wat je wilt. Ze gaan op bezoek bij mensen die als kind de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt en spreken kinderen die uit hun land moesten vluchten voor oorlog en terreur.

Bekijk de Klokhuis aflevering

75 verhalen
75 bijzondere verhalen over vrijheid, verteld door 75 personen geboren na de Tweede Wereldoorlog. Van Norah die 1 jaar in vrijheid leeft, tot Jan die al 75 jaar in vrijheid leeft.

Lees de verhalen

4 mei - Dodenherdenking

Herdenking Eerebegraafplaats Overveen
De Stichting Nationale Herdenking te Bloemendaal heeft voor 4 mei een alternatieve manier gevonden om toch te kunnen gedenken. In de avond vindt er een herdenking plaats op de Eerebegraafplaats zonder publiek en zonder nabestaanden. Deze herdenking zal rechtstreeks gevolgd kunnen worden via de website van De Stichting Nationale Herdenking te Bloemendaal middels streaming, daarnaast wordt deze deels rechtstreeks uitgezonden door RTV NH. 

De Eerebegraafplaats zal op 4 mei vooralsnog geopend zijn van 09.00 tot 17.00 uur. Op deze wijze hoopt de organisatie toch iets te kunnen bijdragen, niet alleen voor de 372 verzetsmensen die daar liggen, maar ook uit respect voor de nabestaanden en belangstellenden die er dit jaar niet bij kunnen zijn. Normaal komen er gemiddeld 5.000 mensen!

Bezoek de Herdenking Eerebegraafplaats Overveen

De Nationale Herdenking op de Dam
De Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam gaat in aangepaste vorm door, zonder publiek. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima leggen, in aanwezigheid van alleen minister-president Rutte, burgemeester Halsema van Amsterdam en voorzitter Verbeet van het Nationaal Comité, een krans bij het Nationaal Monument. Koning Willem-Alexander houdt tijdens de herdenking een toespraak. De Nationale Herdenking wordt live uitgezonden door de NOS. 

Na de kranslegging draagt Eva Pronk (16) uit Den Haag haar gedicht Vrijheid voor. Voorafgaand aan de ceremonie op de Dam spreekt Arnon Grunberg in De Nieuwe Kerk de 4 mei-voordracht uit. Simone Kleinsma zingt in De Nieuwe Kerk een lied, begeleid door een klein ensemble van het Metropole Orkest. 

Foto: Op de Rijksweg bij de Velserbroekstraat begroet de bevolking de vliegtuigen met voedsel, ziende naar het noorden.
Bron: Noord-Hollands Archief Kennmerland,NL-HlmNHA_54014011. 

Lees meer artikelen