Wat is faction?

Gepubliceerd op: 6 augustus 2021 16:20

Wat is faction?

Faction is een term in de boekenwereld die nog niet heel bekend is en waarover flink gediscussieerd kan worden. Wat is faction eigenlijk precies? En waarom is het een interessant genre? We praten erover met Genie Does, collectiespecialist bij Bibliotheek Zuid-Kennemerland.

Wat betekent faction?

“Voor mij betekent faction ‘fictie gebaseerd op feiten’. Bij faction vormen de feiten het uitgangspunt, maar eromheen worden dingen verzonnen. Het is een combinatie van de woorden ‘fact’ en ‘fiction’. Je kunt discussiëren over waar de scheidingslijn van faction en fictie precies ligt. Hoeveel waarheden moeten er in een boek verwerkt zitten om het faction te noemen? Is een historisch roman bijvoorbeeld ook faction? Of is dat fictie? Dat weet eigenlijk alleen de schrijver. Hij of zij weet namelijk hoeveel er verzonnen, geïnspireerd op en waargebeurd is.”

Fictie: een verhaal dat niet op werkelijkheid is gebaseerd
Non-fictie: verhaal dat op feiten en werkelijkheid is berust
Faction: fictie gebaseerd op feiten
 

— Begrippenlist

Waarom is het genre faction interessant?

“In de bibliotheek zien we dat faction geliefd is. Lezers herkennen bepaalde waargebeurde historische gebeurtenissen. Neem bijvoorbeeld De Da Vinci Code of Het Bernini Mysterie van Dan Brown. Dit boek bevat gedegen onderzoek en alle plekken die Dan Brown beschrijft bestaan echt. Je kunt écht naar het Vaticaan of naar het Louvre. Maar ligt er een dodenstad onder het Vaticaan? Is dat waar? Het triggert mensen om daarover na te denken. En dat maakt het boek meteen spannend en interessant. Of neem Arthur Japin. Hij laat zich inspireren door een historische gebeurtenis, maar verzint daarna de rest zelf. De herkenbaarheid maakt het genre interessant. Annejet van der Zijl doet dit dan weer anders. Zij schreef bijvoorbeeld De Amerikaanse Prinses. Een biografie berust op een gedegen onderzoek, maar zij heeft daar ook haar eigen twist aan gegeven.”

Hoe lang bestaat faction al?

“Daar durf ik geen uitspraak over te doen. Wat ik wel weet, is dat Tomas Ross in Nederland het meest bekend is als schrijver van het genre faction. Hij schreef De Zesde Mei (2003), een boek over de dood van Pim Fortuyn. Tomas Ross gaat in dit boek in op de raadsels die de dood van Fortuyn omgeven en vertelt over de achtergronden, de details en de motivatie van de personen die erbij waren betrokken. Een boek gebaseerd op waargebeurde feiten, maar er zitten ook complottheorieën in. Feiten én fictie dus.”

Zijn er nog meer gecombineerde genres die lijken op faction?

“Ik kwam nog andere benamingen tegen voor faction. Bijvoorbeeld fiction novel. Of creatieve fictie. Allemaal benamingen die erop wijzen dat er waargebeurde gebeurtenissen in een boek beschreven staan, maar dat de schrijver ook dingen heeft verzonnen. Schrijvers proberen zich natuurlijk wel te houden aan de feiten, maar de rest er omheen is vaak helemaal verzonnen. Uiteindelijk gaat het natuurlijk om smaak en wat jij ervan vindt. Leuk om deze faction discussie aan te gaan met anderen!”

Ook faction lezen? Lees dan deze boeken: