Het Gouden Kookboek 2022

Ben je dol op lekker eten? En word je heel vrolijk van mooie kookboeken? Dan is de Kookboekenweek écht iets voor jou! Een vakjury heeft gekookt uit de mooiste kookboeken van het afgelopen jaar. En daar zijn deze prachtige, verrassende, originele en smaakmakende boeken uit gekozen.

Winnaar Gouden Kookboek 2022

Van Boven in het wild

Al haar hele leven kookt Yvette met gratis proviand uit de natuur. Want waarom zou u tuinkers kopen als er hondsdraf tussen uw stoeptegels groeit? U moet het alleen wéten en leren herkennen. Van Boven in het wild is een herbarium, eetbare plantengids én receptenboek ineen. Yvette laat u de meest voorkomende wilde planten zien, ze leert u hoe u ze kunt herkennen en waar ze naar smaken. Zo leert u het gemakkelijk toe te passen in uw eigen keuken.

Shortlist

Cuisine Carine

Men wil vaak weten hoe het werkt in mijn hoofd. Eenvoudig, want ik denk aan niets anders dan aan eten. De beste gerechten ontstaan in mijn hoofd. Dit is wie ik ben, dat is wat ik doe. In de loop der jaren ben ik mijn verhaal - dat van een leven lang koken - gaan opschrijven: recepten, geschiedenis, achtergronden, mijn favoriete plekken, inspiratie en keukenfilosofie.

 • Karin Gaasterland Cuisine Carine

  Men wil vaak weten hoe het werkt in mijn hoofd. Eenvoudig, want ik denk aan niets anders dan aan eten. De beste gerechten ontstaan in mijn hoofd. Dit is wie ik ben, dat is wat ik doe. In de loop der jaren ben ik mijn verhaal - dat van een leven lang koken - gaan opschrijven: recepten, geschiedenis, achtergronden, mijn favoriete plekken, inspiratie en...

  E-book

Java

In Java duikt bestsellerauteur Maureen Tan nog dieper in de Indonesische keuken. De Javaanse keuken is die van haar ouders; het is de keuken waar ze mee is opgegroeid. 'Eten is bij ons in de familie ontzettend belangrijk. Al mijn familieherinneringen zijn eraan verbonden.

 • Maureen Tan Java

  Recepten uit de Javaanse keuken, met achtergrondinformatie over de culinaire traditie van Java en het gebruik van specifieke ingrediënten en smaakmakers.

  Gedrukt boek

 • Maureen Tan Java

  In Java duikt bestsellerauteur Maureen Tan nog dieper in de Indonesische keuken. De Javaanse keuken is die van haar ouders; het is de keuken waar ze mee is opgegroeid. 'Eten is bij ons in de familie ontzettend belangrijk. Al mijn familieherinneringen zijn eraan verbonden.' De Javaanse keuken is in te delen in drie gebieden: de West-Javaanse keuken....

  E-book

Deze titels hebben we (nog) niet in de collectie:

Noomi - Sara Shawkat
Tofu - Emma de Thouars


Longlist

Patisserie van de bakker

Patisserie staat vaak voor precisie en verfijning, een vak dat niet zomaar voor iedereen is weggelegd. Issa Niemeijer-Brown laat in Patisserie van de bakker zien dat er ook een andere patisserie is, waarbij eenvoud en smaak samengaan. Met simpele handelingen maak je zelf een taartkorst die perfect krokant is, een brownie die net als chocolade wegsmelt in je mond, en citroencrème waarin alle smaak van citroen terugkomt.

Bij Bijdendijk thuis

Dankzij de ruim honderd recepten en de helder beschreven technieken, kan iedereen thuis leren een kreeft schoon te maken of een goede brioche te bakken. Daarnaast schrijft culinair journalist Joël Broekaert met zijn bekende aanstekelijke verwondering over de wetenschappelijke en historische achtergrond van alledaagse ingrediënten als boter en suiker, maar ook over vuur en de illustere vijfde smaak umami.

TLV Vegan

Als relatieve buitenstaander beschrijft Jigal de veganistische wereld met prettige journalistieke nuchterheid. TLV vegan is luchtig geschreven, zonder belerende toon of missiedrang. Naast een verzameling recepten om van te watertanden (die welhaast onopgemerkt vegan zijn) is TLV vegan een journalistieke zoektocht naar de aanjagers van de veganistische revolutie in het land zonder melk en honing. De sprekende beelden van Vincent van den Hoogen maken TLV vegan naast een kook- en leesboek, ook een aantrekkelijk koffietafelboek.

Groenten

Groenten zingt de lof, rijkdom, kleur en veelzijdigheid van onze dagelijkse en minder alledaagse groenten. In overzichtelijke hoofdstukken komen meer dan vijftig groentesoorten, wildpluksels, verse kruiden en eetbare bloemen aan bod, elk met een portret van plant tot bord en een mooi palet aan uiteenlopende recepten, van exotisch of een Franse klassieker tot mediterraans. 

Deze titels hebben we (nog) niet in de collectie:

Restaurant de Tuinkamer, Natuur op je bord - Alwin Leemhuis