Lezen en literatuur

Kinderboekenweek

Leeskilometers maken vergroot de woordenschat en tekstbegrip. Het ontdekken en waarderen van literatuur. Het juiste boek bij de leerling. De Bibliotheek helpt je!

Het leesklimaat op school

De tijd die jongeren besteden aan het lezen van boeken daalt schrikbarend. Dit heeft gevolgen voor hun leesvaardigheid. En voor hun prestaties op school. Met een stimulerende leesomgeving op school straalt de school uit: lezen hoort er gewoon bij!
Maar wat is er nodig voor een goed leesklimaat op school? Bij deze punten kan de Bibliotheek je helpen.

 • Start de les met een half uur lezen
 • Lees regelmatig voor in de klas
 • Toets minder, maar praat méér over boeken. Laat ook zien wat jij interessant vindt
 • Gebruik een andere werkvorm in plaats van boekbesprekingen
 • Welke boeken heb je al op school? Hoe kom je aan leukere boeken?

Ik heb vandaag een nieuw woord geleerd van een boek van Daniëlle Bakhuis. Eliminatie...

— leerling Daaf Gelukschool

I love I like voor de brugklas

Tijdens het bibliotheekbezoek I love I like voor de brugklas leren leerlingen op een speelse manier hun persoonlijke leesprofiel kennen. Hierna gaan ze met elkaar op boekenspeeddate en presenteren ze tot slot hun favoriete boek. Als ze hun bibliotheekpas meenemen kunnen ze direct het boek lenen. Het programma kan aangepast worden aan schooltype en niveau van de leerlingen. 
Kosten: gratis bij educatief abonnement / zonder €65, - per groep

Online hulp bij kiezen van boeken

De Bibliotheek heeft een jongerenpagina waar de nieuwste boeken te vinden zijn. Verder kunnen leerlingen (en docenten!) hier een groot aanbod vinden voor bronnen, leestips en boekbesprekingen.

Leuke boeken voor de niet-lezer

Inspiratie en praktische tips voor in de klas

 • Praten over boeken in de klas

  Hoe bereid je literaire gesprekken in de klas voor? Hoe stel je goede vragen? Over leesmotivatie en veel praktische tips. Download hier Literaire gesprekken in de klas van Stichting Lezen. 

 • Lezen & literatuur in de toekomst

  Het gratis tijdschrift Lezen over de de plek van lezen & literatuur in curriculum.nu en o.a. graphic novels en gedichten in de klas. Download hier het tijdschrift Lezen 2019