Lezen en literatuur

leesmotivatie in de klas

Meer programma's

Leeskilometers maken vergroot de woordenschat en tekstbegrip. Het ontdekken en waarderen van literatuur en het juiste boek bij de leerling. De Bibliotheek helpt je!

Veel leerlingen vinden het lastig het juiste boek te vinden. Op verschillende manieren kunnen zij nieuwe boeken leren kennen. Lees de tips hoe je de leerlingen kunt helpen kiezen. 

Ik heb vandaag een nieuw woord geleerd van een boek van Daniëlle Bakhuis. Eliminatie...

— Leerling Daaf Gelukschool

Leesmotivatie in de klas

Regelmatig verschijnen alarmerende berichten over de dalende leesvaardigheid en leesmotivatie onder jongeren in het nieuws. Eén op de zeven van de vmbo-jongeren verlaat de school onder het 2F niveau.

Wegwijs in de Bibliotheek

Breng met je klas een bezoek aan de Bibliotheek in de buurt. Ontdek met hen de afdeling Young en Makkelijk Lezen Young. Young Adults, Engelse leesboeken, strips en informatieboeken. Vraag de lesbrief en presentatie I love I like aan en maak er een gezellig uitstapje van.

E-boeken en luisterboeken

De Bibliotheek heeft ook een grote online collectie. Handig! Zeker als we denken aan schooljaar 2020-2021 met COVID-19. In de Bibliotheek App vinden de leerlingen veel populaire C - en D leesboeken en 'lijst' boeken. Het werkt heel eenvoudig met de App op hun telefoon, laptop of tablet. 

Pas als leerlingen boeken kennen, kunnen zij leuke boeken kiezen

Boeken in de klas

Vraag docentenpassen aan en kom klassikaal ruilen. Extra passen zijn ook mogelijk. We kunnen ook collecties boeken op maat samenstellen.
Neem contact met ons op om mee te denken. 

Campagnes en wedstrijden

Nodig een inspirerende schrijver uit. Schrijf je klas in voor een leesproject met bekende schrijvers of influencers. Besteed aandacht aan de landelijke campagnes en bestel de schooluitgaves van een bekend boek.

Vakliteratuur

 • Werkvormenboek leesbevordering

  Tanja de Jonge

  Hoe krijg je kinderen enthousiast voor het lezen van boeken? Negentig ideeën rond negen thema's als kennismaken met boeken, interactief lezen en het beoordelen van boeken. Met enkele kleurenillustraties. Voor o.a. docenten van kinderen van ca. 9 t/m 15 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Werkvormenboek leesbevordering

 • Jeugdliteratuur en didactiek

  Iris Kamp, Janneke de Jong-Slagman, Peter van Duijvenboden

  Hoe krijg je als docenten Nederlands je leerlingen zover dat ze met plezier gaan lezen? Allerlei aspecten van lezen en leesbevordering komen aan bod. Met veel praktische tips en kleurenfoto's. Voor o.a. vakliteratuur jeugd en onderwijs.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Jeugdliteratuur en didactiek

 • Leespraat

  Aidan Chambers

  Praktische adviezen voor het werken met jeugdboeken op school of in de bibliotheek. Onder meer door kinderen kritisch te laten lezen en ze erover te laten vertellen. Voor o.a. vakcollecties jeugdliteratuur.

  E-book

  Bekijk details van Leespraat

 • Verdiepend lezen

  Corine Ballering, Karin van de Mortel

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Verdiepend lezen

 • Lezen in tijden van Netflix

  Felicitas von Lovenberg

  Persoonlijk essay over lezen van fictie in tijden van ontlezing en massamedia: een enthousiasmerend pamflet voor de veellezer.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Lezen in tijden van Netflix

Doe inspiratie op ...

 • Vlogboek

  De bekende vlogs over Nederlandse literatuur van docent Nederlands Jörgen Apperloo

 • Boeken FM

  Boekenpodcast van Das Mag. PodNL, in Spotify en Podcast App op smartphone

 • Echt gebeurd

  Vermakelijke verhalen over echte gebeurtenissen. PodNL en te vinden in Spotify en de podcast App op smartphone

 • Brommer op zee

  Wekelijks interviews met schrijvers en dichters bij de VPRO op NPO2