Lezen en literatuur

leesmotivatie in de klas

Meer programma's

Een structurele aanpak van het lezen op school heeft meer effect dan af en toe een leesactiviteit. Het omgaan met boeken is een vanzelfsprekend onderdeel van de lesdag.

  • Laat zien dat jij lezen ook leuk vindt.
  • Zorg voor ruimte in het lesprogramma om te praten over lezen en boeken. 
  • Veel leerlingen vinden het lastig het juiste boek te vinden. Help hen kennis te maken met nieuwe boeken. 
  • Lees voor. 
  • Praten over boeken is net zo belangrijk als een boek lezen. 

Leesmotivatie in het VO

Door meer te lezen verbetert het lezen vanzelf. Dit lijkt zo gemakkelijk maar hoe krijg je ze aan het lezen? Lees hier hoe je de leesmotivatie vergroot bij je leerlingen.  

Aan de slag met leesmotivatie

Maak een Boekenpodcast

Doe eens wat anders met een gelezen boek. Maak een boekenpodcast! En het is vrij gemakkelijk om met de eigen telefoon te maken. 

Vraag het lespakket Boekenpodcast aan

Geef Nederlands met eigentijdse boeken, nodig schrijvers uit. En geef 'de ontwikkeling van literatuur' als extra optie, waarbij ze een extra examenpunt kunnen verdienen om mee te compenseren. En daar mag je dan Beatrice lezen, of Hermans - en dat bespreken.

— Bron: Schrijfster Marlies Slegers in gesprek met jongeren

De Bibliotheek op School VO

Hoe ziet de leesomgeving er uit op jouw school? Wil je de leukste boeken op het niveau van de leerlingen direct bij de hand? De Bibliotheek op School VO is een landelijk concept en werkt. De Bibliotheek kan je vertellen over de verschillende mogelijkheden. 

Meer over de Bibliotheek op School VO

Campagnes en wedstrijden VO

De Boekenweek van jongeren, de Jonge Jury, Week van de Poëzie of verhalenwedstrijden. Landelijke campagnes zijn vaak handige 'kapstokjes' om aandacht te besteden aan het lezen met interessante websites, leestips en andere materialen. 

Blijf op de hoogte van alle lees- en schrijfcampagnes

Doe lees inspiratie op voor jezelf en je leerlingen

Vlogboek, docent Nederlands Jörgen Apperloo, heeft 100 dagen lang het fenomeen #Booktok onderzocht. Hoe werkt het algoritme, hoe bevlogen zijn de booktokkers en meer ...

Vakliteratuur

E-books en luisterboeken

In de Bibliotheek App vinden de leerlingen ook populaire C - en D leesboeken en 'lijst' boeken. Het werkt eenvoudig met de App op telefoon, laptop of tablet.

Hoe werkt het?