Lezen en literatuur

Kinderboekenweek

Leeskilometers maken vergroot de woordenschat en tekstbegrip. Het ontdekken en waarderen van literatuur. Het juiste boek bij de leerling. De Bibliotheek helpt je!

De Bibliotheek heeft verschillende projecten en programma's voor het onderwijs ter ondersteuning van het leesonderwijs op school. Hier vind je een overzicht van mogelijkheden om met leesbevordering aan de slag te gaan. We weten ook dat iedere school anders is en andere wensen heeft. Wij horen graag wat jullie nodig hebben zodat we met elkaar tot een passend aanbod kunnen komen. Hierbij houden we uiteraard rekening met e ontwikkelingen rondom COVID-19. 

Ik heb vandaag een nieuw woord geleerd van een boek van Daniëlle Bakhuis. Eliminatie...

— leerling Daaf Gelukschool

Bezoek met de klas de Bibliotheek

Docenten vinden het belangrijk dat leerlingen de Bibliotheek ontdekken als plek waar zij informatie kunnen vinden, vragen kunnen stellen en kunnen studeren. En niet te vergeten boeken kunnen lenen. Zorg er voor dat de leerlingen hun bibliotheekpas meenemen zodat ze direct uitgezochte boeken kunnen lenen.
Het programma kan aangepast worden aan de wens van de school, het schooltype en het niveau van de leerlingen. De prijs is afhankelijk van de vraag van de school. 
Kosten: gratis bij educatief abonnement / maatwerk €70, - per groep

 • Read2Me! Voorleeswedstrijd

  De Read2Me! Voorleeswedstrijd is een landelijke wedstrijd voor de brugklas. De feestelijke lokale ronde is in maart in de Bibliotheek in Haarlem. Misschien is jouw school dit keer de kampioen!
  Lees meer en schrijf je in >>>>>

 • Rondje Literatuur

  Rondje Literatuur is een uniek project voor 4 en 5 Havo/VWO passend binnen het literatuuronderwijs op school. De leerlingen ontmoeten een schrijver en gaan aan de slag in verschillende schrijfworkshops. 
  Lees meer en schrijf je in>>>>>

Pas als leerlingen boeken kennen, kunnen zij leuke boeken kiezen

Makkelijk Lezen Young: boeken voor de leesmijder

Bekijk meer van collectie ML Young

Interessant voor jou!

 • Leesoffensief

  In Lees! een oproep tot een leesoffensief roepen de Onderwijsraad en de Raad voor Cultuur het onderwijs, de bibliotheken en de gemeentes op om samen te werken.

  Download het rapport Lees!

 • Workshop voor docenten

  Schrijf je in voor de workshop Hoe vergroot ik de leesmotivatie in mijn klas voor docenten voortgezet onderwijs. Praktisch en informatief.Januari 2021 (datum nog onbekend) €75, - p.p.

  Reserveer alvast een plek 

Landelijke campagnes

Schrijf en -leeswedstrijden