Een dino in de Bibliotheek Haarlem Centrum

Gepubliceerd op: 17 mei 2023 15:20

Een dino in de Bibliotheek Haarlem Centrum

In de zomer van 2024 is er in de Bibliotheek Haarlem Centrum iets heel bijzonders te zien: een echt dinosaurusskelet.

De Bibliotheek Zuid-Kennemerland, Teylers Museum en Naturalis kunnen dit mogelijk maken dankzij een bijdrage van de VriendenLoterij.

Het publiek gaat samen met de experts een echt skelet van de bekende gehoornde dino Triceratops opbouwen. De gehoornde dino Triceratops is straks te bewonderen in de Doelenzaal van de Bibliotheek Haarlem Centrum. Afgelopen week maakte de VriendenLoterij tijdens het jaarlijkse Goed Geld Gala in Paleis ‘t Loo bekend dat het project ‘Triceratops on Tour’ een bijdrage van €1,5 miljoen euro ontvangt. Dit geld maakt de komst van vijf biebdino’s door heel Nederland mogelijk. Daaromheen biedt de Bibliotheek een dino-programma aan voor jong en oud, waarin leesplezier en de verbeelding centraal staan.

Meer informatie over de Triceratops vind je hier

Teylers Museum en de Bibliotheek

Experts van Teylers Museum werken mee aan de opbouw van de dinoskeletten. Bibliotheken – de ‘huiskamers van de stad’ – en natuurmusea in vijf regio’s, verspreid over het land, hebben elkaar gevonden als natuurlijke partners, legt een medewerker van Teylers Museum uit: ‘Zowel bibliotheken als musea staan midden in de samenleving. Wij delen kennis en bereiken mensen met allerlei achtergronden, elk op onze eigen manier.’ 

Na de opbouw zijn de dino’s enige tijd te bewonderen. Vervolgens reizen de vijf triceratopsen gelijktijdig naar Naturalis, waar ze de hoofdrol gaan spelen in een nieuwe dino-tentoonstelling van het museum. Elke stad zwaait ‘zijn’ Triceratops uit. In de bibliotheken blijft een 3D-geprinte kopie van de betreffende dinosaurus achter.