Suzanne tipt: Spreekbeurt? Begin hier!

Gepubliceerd op: 3 november 2021 08:00

suzanne tipt

Is jouw kind een echte boekenwurm? Of ben je blij met elke bladzijde die wordt gelezen? Ik geef je tips! Dit keer over werkstukken, online bronnen en informatieboeken.

Afgelopen week hadden wij het thuis over generaties. Onze kinderen gebruiken te pas en te onpas het woord boomer en wij maar zuchten dat niet wíj dat zijn, maar opa en oma. Dus we hebben samen even opgezocht welke generaties er allemaal zijn. Als ouders vallen we onder generatie X, de kinderen zijn generatie Z: ze zijn opgegroeid met internet en smartphones en worden wel digital natives genoemd. 

Hoe handig precies?

Inderdaad, ze hebben smartphones, een elektronische leeromgeving en altijd genoeg vrienden online via whatsapp en discord. Ze zetten hun eigen computer in elkaar! 

Maar een werkstuk voor school? Het is bekend dat jongeren hun eigen digitale vaardigheden overschatten, bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid op internet. En het vinden en beoordelen van goede informatie. Je herkent vast dat ze even snel googelen en op te moeilijke websites komen. Ze kiezen te brede zoektermen en de functie copy-paste vinden ze heel handig. Als je geluk hebt krijg je te zien wat ze fabriceren. ‘Hmm, wilde je dit zo gaan inleveren?’ 

Beetje structuur

Het is belangrijk dat er op school en thuis aandacht is voor media gerelateerde onderwerpen. Kinderen leren meer van hun ouders en docenten dan ze zelf denken. En komt er weer een werkstuk of spreekbeurt aan? Je kind kan natuurlijk altijd voor boeken bij de bieb terecht. Maar niet alleen dat. Op de website van de Bibliotheek is digitale content verzameld zodat kinderen makkelijk en snel vanuit één plek informatie kunnen vinden. Groot voordeel: de informatie is speciaal geschreven en geselecteerd voor kinderen van een bepaalde leeftijd. Superhandig op school én thuis dus. 

Leuke boeken

Een voorbeeld uit de praktijk. Op een school waar ik als leesconsulent kom gaan ze aan de slag met het thema duurzaamheid. Ik laat de leerlingen zien hoe ze bij de informatie van Jeugdbibliotheek komen. Je komt dan hier terecht

In het zoekscherm bovenin kun je bijvoorbeeld Milieu typen. Je krijgt dan onderwerpen als milieu, energiebronnen, recycling en broeikaseffect. Op het digibord klik ik op die laatste. Eerst zie ik een overzichtelijke tekst over het broeikaseffect. Vervolgens krijg ik boeksuggesties, filmpjes en ‘Meer over broeikaseffect op andere sites’ (websites als Docukit, Willem Wever en Wikikids). Deze omgeving biedt structuur en geeft betrouwbare bronnen die geschikt zijn voor de leeftijd van de leerlingen. 

Liever een boek

Soms is het fijn om naast al die online bronnen ook een paar boeken te gebruiken. Daar is al een indeling gemaakt, namelijk in hoofdstukken en paragrafen. En je kunt gewoon heen en weer bladeren en geeltjes plakken bij geschikte pagina’s. Via de catalogus van de bieb zoek ik naar boeken over het klimaat. Hier wat tips, niet alleen voor een spreekbeurt, maar ook voor kinderen die liever informatieve boeken lezen dan een leesboek. 

Leesboeken over mediawijze onderwerpen

Houdt jouw kind van gamen en computers? Dan is de serie Lees je digiwijs over hackers, nepnieuws en virtual reality een aanrader. Grote kans dat je daar ook de niet-lezer mee over de streep trekt. Veel van deze boeken zijn ook als e-book beschikbaar bij de Bibliotheek.  

Geschikt voor kinderen in groep 5 en 6

Geschikt voor kinderen in groep 7 en 8

Dus: binnenkort een werkstuk of spreekbeurt? Doe inspiratie op bij de jeugdpagina over Werkstukken en Spreekbeurten en kies daarná het onderwerp. Dat scheelt een hoop eindeloos gegoogel en geknip en geplak. 

Handige links

Werkstukken en spreekbeurten voor kinderen vanaf groep 5 tot klas 2 van de middelbare school. Je kunt in het menu wisselen tussen verschillende klassen.

Kind in de bovenbouw van het voorgezet onderwijs? Kijk dan eens bij de tips voor jongeren die een profielwerkstuk moeten maken.

Over Suzanne

Hoi, ik ben Suzanne en ik werk bij de afdeling Educatie van de Bibliotheek. Ik woon in Haarlem met mijn man en twee zoons (12 en 14). Ik kom veel op basisscholen waar ik werk aan leesbevordering. Natuurlijk lees ik graag jeugdliteratuur. Ik hou me ook bezig met leesplezier voor kinderen met leesproblemen. Handig voor thuis, want mijn zoons hebben dyslexie. Ze vinden het niet altijd leuk om een moeder te hebben die bij de bieb werkt en ík had best graag boekenwurmen gehad. Gelukkig vinden we toch manieren om mooie en spannende boeken te lezen of te luisteren.