Suzanne tipt: Terugblik en boekentips van kinderen

Gepubliceerd op: 24 november 2023 12:24

Is jouw kind een echte boekenwurm? Of ben je blij met elke bladzijde die wordt gelezen? Ik geef je tips! Dit keer een terugblik op het kinderboekenjaar 2023.

Kinderboekenprijzen

Er zijn altijd heel wat kinderboekenprijzen in een jaar. Wat hebben we voorbij zien komen?

• Dit voorjaar schreef ik al een blog over de Griffels en Penselen. Inmiddels weten we wie de Gouden Griffel en het Gouden Penseel hebben gewonnen. Het prachtige boek Misjka door Edward van de Vendel en Anoush Elman kreeg de Gouden Griffel. De illustraties van Annet Schaap werden bekroond met een Zilveren Penseel. Djenné Fila won het Gouden Penseel met haar illustraties voor Een kleine geschiedenis van de mens door dierenogen (auteur Joukje Akveld).

• De Kinderjury 2023 in de categorie 6-9 jaar werd dit jaar gewonnen door Thomas van Grinsven en Rutger Vink met het boek De avonturen van Rutger, Thomas en Paco: de tijdmachine. De Kinderjury 2023 in de categorie 10-12 jaar ging naar Kevin Hassing met Mus & Kapitein Kwaadbaard en De Amorfe (illustraties Linde Faas).

• De Woutertje Pieterseprijs is een prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige kinder- of jeugdboek. Dit jaar ging de prijs naar Vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda van Bibi Dumon Tak, illustraties Annemarie van Haeringen.

• Een wat minder bekende prijs is de Hotze de Roos prijs voor het beste debuut. Die ging dit jaar naar een origineel boek van Marcel Groenewegen: Gameboek – Schaduwkraai. Net als in een game kunnen kinderen in dit boek zelf de loop van het verhaal kiezen. Hieronder een ander deel uit deze serie.

• Er zijn ook prijzen voor vertalers. De Filter Vertaalprijs voor kinderboeken ging naar Lies Lavrijsen en Els Dumez-Blocken voor hun vertaling van Jefferson (Jean-Claude Mourlevat).

• En kersvers: de Kinderboekwinkelprijs ging naar het fantastische Mot en de metaalvissers van Sanne Rooseboom (illustratries Sophie Pluim).

Uitgeleend? Gelukkig kun je sommige boeken Via de Online Bibliotheek lenen.
• Als e-book en luisterboek: Misjka en Mus & Kapitein Kwaadbaard.
• Als luisterboek: Rutger, Thomas en Paco, Vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda en Mot en de metaalvissers.
 

Kinderen als ambassadeur

Kinderen hebben zelf ook hele goede boekentips. Ik vroeg: ‘Welk boek dat je afgelopen jaar hebt gelezen zou jij wel willen tippen?’

Hidde (7 jaar, groep 4): Juf Braaksel en de gigantische ontploffing, Carry Slee
‘Bij mij thuis is net het laatste deel van Juf Braaksel voorgelezen. Die serie gaat over een gemene juf die doet of ze heel lief is.’ Lotte en Thijs hebben een lieve juf, Evi. Maar als juf Brakel directeur wordt, verandert alles: verjaardagen mogen niet meer gevierd worden en schoolreisjes worden afgeschaft. De kinderen gaan haar juf Braaksel noemen. Hidde vertelt over allerlei spannende gebeurtenissen: een magische paddenstoel, een limousine... ‘Nu maar hopen de schrijfster snel een nieuw deel af heeft. Ik hoop op een deel 7, 8, 9, 10, 11 en 12. Daarna is het misschien wel genoeg.’
Hidde heeft trouwens nog een tip: ‘Binnenkort komt er een bioscoopfilm uit over Juf Braaksel, die wil ik heel graag zien.’
De boeken over Juf Braaksel zijn ook als e-book en luisterboek te vinden in de Online Bibliotheek.

Bob (8 jaar, groep 6): Warrior Cats, Erin Hunter
‘Wat ik leuk vind aan deze boeken? Ze gaan over vechten en bloed. En het is een serie met lekker veel delen. Ik hou van dikke boeken.’ De serie gaat over vier wilde kattenclans die het woud delen. Dat gaat volgens bepaalde regels, totdat een van de clans zich daar niet meer aan houdt.
Bob leest graag en veel: nog voor dit deel uit is, wordt het volgende deel in de serie vast gereserveerd bij de bieb. Handig want dan hoef je niet te wachten en kun je lekker doorlezen. ‘Ik weet ook al wie later de clanleider wordt. Dat is pas in deel 6, maar ik vind het niet erg dat ik dat al weet.’
Van de boeken over de Warrior Cats zijn allerlei series en spin-off gemaakt, dus als je ze graag in volgorde leest moet je even puzzelen welke je moet hebben.

Nina (8 jaar, groep 5): Vandaag hou ik mijn spreekbeurt over de anaconda, Bibi Dumon Tak
‘Eén verhaal is voorgelezen toen ik bij een vriendinnetje was. Ik vind het een heel grappig boek en je kan er ook nog iets van leren. Nu wil ik graag zelf het hele boek lezen. Misschien zet ik het wel op mijn verlanglijstje voor Sinterklaas.’ Nina vertelt me wat er zo leuk is aan het boek: ‘De dieren houden een spreekbeurt over elkáár.’ Ze heeft ook nog wat leuke luistertips: De regels van Floor (Marjon Hoffman) en Hoe overleef ik… (Francine Oomen).
Deze series zijn als luisterboek te vinden in de Online Bibliotheek, dus daar kun je lekker mee vooruit.

Oscar (11 jaar, groep 8): De augurkenkoning, Rebecca Promitzer
‘Voor school heb ik een boekendoos gemaakt over De augurkenkoning. Het is een spannend en griezelig boek, een beetje luguber. Maar toch op een grappige manier geschreven.’ Het gaat over Bea, die in Elbow woont, waar het de hele zomer regent. Bea’s vriend Sam komt in de vakantie bij haar langs en neemt haar mee naar een spookachtig huis, waar ze een gruwelijke ontdekking doen… En wat zit er in de boekendoos van Oscar? ‘Een potje regenwater uit Elbow, Duivelshete chilisaus (die doet Bea op haar pannenkoek, samen met kaas en stroop), darmen, een afgehakt ledemaat… en natuurlijk een samenvatting van het boek.’ Zo’n doos is een leuke manier om klasgenoten enthousiast te maken over je boek. Het boek is helaas niet meer bij de bieb te leen, maar gelukkig heeft Oscar nog een andere spannende boekentips: Het nieuwe spookhuis van Tjerk Noordraven (serie: De engste serie ooit).
 

Nog een laatste lijstje van 2023

Om het jaar mee af te sluiten nog wat leuke en mooie boeken die ik de afgelopen tijd zelf heb gelezen.

Over Suzanne

Hoi, ik ben Suzanne en ik werk als Programmamaker Lezen bij de Bibliotheek. Ik woon in Haarlem met mijn man en twee zoons (14 en 16). Ik kom veel op basisscholen waar ik werk aan leesbevordering. Natuurlijk lees ik graag jeugdliteratuur. Ik geef trainingen met als thema leesplezier voor kinderen met leesproblemen. Handig voor thuis, want mijn zoons hebben dyslexie. Ze vinden het niet altijd leuk om een moeder te hebben die bij de bieb werkt en ík had best graag boekenwurmen gehad. Gelukkig vinden we toch manieren om mooie en spannende boeken te lezen of te luisteren.