Updates verbouwing de Bibliotheek Haarlem Centrum

Gepubliceerd op: 15 september 2022 14:36

verbouwing haarlem centrum

De verbouwing van het pand van de Bibliotheek Haarlem Centrum is in volle gang. In opdracht van de gemeente Haarlem wordt het gebouw in 2022 vernieuwd en verduurzaamd. We proberen de overlast voor het publiek zoveel mogelijk te beperken.

Update 15 september

Er wordt nog steeds hard gewerkt aan de verbouwing en verduurzaming van de Bibliotheek Haarlem Centrum. Zo ziet de begane grond er anders dan anders uit door de houten schotten aan beide raamkanten. Door de hele bieb heen is het druk met werklui en kun je nog steeds behoorlijk (geluids)overlast hebben van de werkzaamheden.

Verbouwing studiezolder vanaf 10 oktober
Helaas voor alle scholieren, studenten en andere bezoekers: vanaf maandag 10 oktober is de studiezolder en de vide in het Doelengebouw gesloten voor gebruik in verband met de verbouwing daar. Deze verbouwing duurt waarschijnlijk tot halverwege december 2022.

Mensen die komen studeren of werken kunnen uitwijken naar andere studie- en werkplekken in de Bibliotheek Haarlem Centrum. Er zijn plekken beschikbaar in de kelder (het Magazijn) en op de tweede etage. Ook hier zul je rekening moeten houden met (geluids)overlast. Wil je dus rustig leren of werken de komende periode, dan is deze Bibliotheek niet de beste plek.

Tip: ga eens langs bij een andere vestiging van de bieb, daar hebben we ook studieplekken.
 

Update 26 augustus 

De Bibliotheek Haarlem Centrum is alweer bijna een maand toegankelijk voor publiek. De reacties op de vernieuwingen zijn veelal positief. Zoals je misschien al hebt gemerkt bij een bezoek is de verbouwing van het pand nog in volle gang. De duurzame verbeteringen die in opdracht van de Gemeente Haarlem, eigenaar van het gebouw, worden uitgevoerd duren nog tot begin 2023.

Wat nu vooral opvalt zijn de houten schotten voor de ramen. Op deze manier kan het glas veilig worden vervangen terwijl de Bibliotheek open blijft. Dankzij enkele openingen blijft er voldoende daglicht binnenkomen. Verder valt de tijdelijke klimaatinstallatie op. Misschien niet erg fraai om te zien, maar dankzij deze grote slurf aan het plafond was de binnentemperatuur gedurende deze warme weken veel aangenamer.

Geluidsoverlast 30-8 t/m 15-9
De komende weken verwachten we helaas veel geluidsoverlast. Van 30 augustus tot en met 15 september worden uitsparingen aangebracht tussen de verdiepingen. Deze grote gaten zijn nodig voor de nieuwe klimaatinstallatie. Helaas lukt het niet deze geluidsoverlast geheel vóór openingstijd te laten plaatsvinden. Wie naar de Bibliotheek komt om rustig te werken, te studeren of iets te lezen, doet er verstandig aan dat deze weken in een van andere vestigingen te doen.

Positieve reacties
Zoals gezegd ontvingen we veel positieve reacties op de hernieuwde indeling van de Bibliotheek Haarlem Centrum afgelopen maand. De open inrichting wordt als prettig ervaren, net als de indeling van de fictie op alfabet in plaats van op genre. En hoewel het soms even wennen is, bevalt ook de nieuwe leenapparatuur onze leden goed. Dat je nu ook materialen kunt lenen met behulp van je telefoon is handig en het scannen gaat snel, met wel vier titels tegelijk. De inleverapparatuur is inmiddels opnieuw afgesteld waardoor deze beter werkt.

Update 2 augustus

De Bibliotheek Haarlem Centrum is maandag 1 augustus weer helemaal geopend voor publiek. De indeling is opener geworden en titels zijn beter vindbaar. Nieuwe uitleenapparatuur maakt alles makkelijker en efficiënter. Ook is er meer ruimte voor de maatschappelijke functie van de bieb, bijvoorbeeld door meer gezellige zitjes en werkplekken te creëren.

De komende weken worden nog wat puntjes op de i gezet, zoals extra vloerkleden en een warmere kleur op de muren. Het nieuwe podium naast Coffee-Star wordt iets later in gebruik genomen dan gepland. Het asbest in het plafond is inmiddels helemaal verwijderd, maar het plafond moet nog worden dichtgemaakt en afgewerkt.

Nieuwe ramen
De bouwwerkzaamheden aan het pand zelf gaan ondertussen ook door. In verband met de bouwvak zijn ze de komende weken niet bezig op het dak. Wel wordt er verder gewerkt aan de nieuwe luchtbehandelingsinstallatie. Vandaar ook de tijdelijke luchtbehandelingskast op het binnenplein.

In de vierde week van augustus zijn de ramen op de begane grond aan de beurt. Er zullen eerst schotten geplaatst worden voor de ramen. Lichtdoorlatende stukken voorkomen dat het binnen te donker wordt. Vervolgens zal achter de schotten het glas worden vervangen, net als de bankjes die voor de ramen staan.

Update 27 juli

We naderen 1 augustus, de dag dat de hele Bibliotheek weer open is voor bezoekers. Vanaf maandag kan je weer gewoon boeken zoeken en lenen. Op dit moment wordt hard gewerkt om de laatste boeken op zijn plek te zetten en de juiste bordjes te plaatsen.  

Ook wordt op het podium bij CoffeeStar nog gewerkt om de asbest te verwijderen. Het duurt iets langer dan gepland, maar naar schatting zijn de tenten wel weg voor we de collectie weer ter beschikking stellen. 

De nieuwe in- en uitleverapparatuur is inmiddels volledig in gebruik. Het is nog even wennen voor zowel de medewerkers als bezoekers, maar we zien dat het steeds beter gaat. Volgende week zijn we vast nog bezig de spreekwoordelijke puntjes op de i te zetten, maar je kunt in ieder geval weer fijn door de bieb lopen! 

Update 19 juli

Inmiddels wordt er hard gewerkt om de nieuwe in- en uitleverapparatuur te installeren. Van de voorkant zien de inleverbussen er een stuk moderner uit, maar van de achterkant gaat het ook nog veel tijd schelen voor onze medewerkers! 

Vanaf woensdag 20 juli tot en met 27 juli wordt boven het podiumdeel van CoffeeStar asbest verwijderd. Dit is het stuk dat zich in de bibliotheek bevindt. CoffeeStar blijft gewoon open, maar de doorgang van het café naar de bibliotheek is gesloten. De asbest wordt met de grootste zorg professioneel verwijderd en levert geen gevaar op voor bezoekers.

Update 11 juli

De vernieuwingen in de bibliotheek worden langzaamaan zichtbaar. Boeken en kasten worden verplaatst en de balie is verdwenen. Ook zijn twee van de drie inleverbussen weggehaald en zijn de gaten op maat gemaakt voor de nieuwe inleverbussen. Volgende week wordt het nieuwe in- en uitleversysteem geïnstalleerd. Je kunt meer lezen over de veranderingen in de bibliotheek Haarlem Centrum in dit artikel.

Update 1 juli 2022

Er wordt hard gewerkt aan het dak. De afgelopen weken zorgde rook die daarbij vrijkwam, voor twee bezoekjes van de brandweer. Gelukkig kon snel worden vastgesteld dat het niet om een gevaarlijke situatie ging. Er zijn maatregelen genomen om herhaling te voorkomen. Helaas zorgde heftige regen vervolgens voor lekkage, maar ook die is inmiddels verholpen. De komende weken zullen de werkzaamheden zich concentreren op het vervangen van de klimaatinstallatie in het Doelengebouw.

De tweede laag van de bouwcontainers op het Doelenplein wordt op verzoek van onze buren verwijderd. Omdat de werklui daarmee hun schaft- en vergaderruimte verliezen, mogen ze gebruikmaken van onze Clovenierszolder. Op de trappen in het oude gebouw zul je als bezoeker dus vaker werklui tegenkomen. Ook zij zijn zeer welkom in de Bibliotheek!

Beperkt toegankelijk in juli

Komende maandag 4 juli wordt gestart met het herindelen van de collectie en de bescheiden herinrichting. Hierdoor is de Bibliotheek Haarlem Centrum van 4 tot en met 31 juli beperkt toegankelijk. Je kunt deze weken niet zelf bij de fysieke collectie. Wel blijft het mogelijk om gereserveerde materialen af te halen, te verlengen en terug te brengen. Ook de studiezolder en de vide met de leestafel blijven zo veel mogelijk open voor publiek.

In de volgende update meer over de vernieuwde en verbeterde Bibliotheek, waar we je vanaf 1 augustus graag verwelkomen!

Update 24 juni

Vanmorgen even voor 12 uur is het brandalarm afgegaan in de Bibliotheek Haarlem Centrum. De Bibliotheek is daarop ontruimd. De brandweer was snel ter plaatse en constateerde rookontwikkeling door werkzaamheden aan het dak. Na een half uur konden bezoekers en medewerkers weer veilig het bibliotheekgebouw betreden.

Update 2 juni 2022

De lichtstraat, de langwerpige dakkoepel die van de servicebalie tot aan de achterkant van het pand loopt, is inmiddels van binnenuit dichtgezet. De elektrische hoogwerker die voor gepiep maar ook voor blije peutergezichtjes zorgde, is weer weg. Dankzij goede verlichting valt het nauwelijks op dat het daglicht op die plek tijdelijk minder is. De vervanging van het glas van de lichtstraat kan verder vanaf het dak gebeuren. De werkzaamheden op het dak zijn in volle gang, en ook de pui van de kantoren grenzend aan het dak komt nu aan de beurt.

Asbest
Bij het vervangen van de klimaatinstallatie in de technische ruimte achter een van de kantoren, is asbest aangetroffen. Deze vergaderruimte, de Gele Kamer, bevindt zich op de eerste etage in het Doelengebouw. De bouwwerkzaamheden zijn daar stilgelegd en er is een gespecialiseerd bedrijf ingeschakeld voor de sanering. De asbestsanering beperkt zich tot deze afgesloten vergaderruimte. Uiteraard wordt hierbij alle regelgeving in acht genomen en uiterst zorgvuldig gewerkt. De huidige situatie en de sanering leveren dan ook géén gevaar op voor bezoekers en medewerkers van de Bibliotheek. Om geen verdere bouwvertraging op te lopen, wordt vrijdag 3 juni al gestart met de sanering en wordt er met Pinksteren doorgewerkt. Hierna is de sanering afgerond en kunnen de geplande bouwwerkzaamheden weer worden opgepakt.

Update: 16 mei 2022

Er zijn bouwunits en containers geplaatst aan de zij- en achterkant van de Bibliotheek. Komende weken worden steigers geplaatst, wordt er gewerkt aan het dak en wordt de klimaatinstallatie in meerdere kantoorruimtes vervangen.

Lichtstraat
Ook wordt gewerkt aan het vervangen van de lichtstraat, de langwerpige dakkoepel die van de servicebalie tot aan de achterkant van het pand loopt. Met behulp van een elektrische hoogwerker wordt de lichtstraat van onderaf dichtgetimmerd. In een later stadium wordt het glas vanaf de buitenzijde vervangen door glas met een veel hogere isolatiewaarde. Hoewel we met het dichtmaken van de lichtstraat tijdelijk inboeten aan daglicht, blijft er voldoende kunstlicht om bij te lezen, werken en studeren. Het gebied onder de lichtstraat wordt waar nodig afgezet in verband met de veiligheid van bezoekers en medewerkers.


Werkzaamheden die het meest lawaai geven worden zo veel mogelijk buiten openingstijden van de Bibliotheek uitgevoerd. Toch zal er, zoals met elke verbouwing, sprake zijn van overlast. Zoek je een rustiger plek, bezoek dan eens een van onze andere acht vestigingen in de regio.