Schatten van de bieb

Sommige stukken zijn al 425 jaar oud!

In 1596 besloot de Haarlemse vroedschap (het stadsbestuur) een bibliotheek te stichten. Destijds was de bibliotheek een echte wetenschapsbibliotheek. Uit het 17e-eeuwse bibliotheekreglement blijkt dat de collectie een gift van het stadsbestuur ten algemene nutte was. Liefhebbers konden voor fl. 3,- per jaar de sleutel van de Bibliotheek huren. Nu, meer dan 425 jaar later, ziet de Bibliotheek er heel anders uit!

Kinderboeken & Pop-ups

De Bibliotheek Zuid-Kennemerland bezit een grote collectie van oude kinderboeken (2.500-3.000 exemplaren) en de grootste pop-upcollectie (1.100 exemplaren) in een openbare instelling in West-Europa. In deze video worden de mooiste exemplaren getoond.

De schatten van de bieb

De Bibliotheek bestaat al meer dan 400 jaar. In 2008 is besloten om het oude materiaal dat in bezit is van de Bibliotheek te verplaatsen naar een nieuw depot in het Noord-Hollands Archief, waar het beter bewaard kan blijven.

Typografie

Vrijwel alle boeken van de Oude Boekerij zijn verhuisd naar het Noord-Hollands Archief. In deze video worden een aantal bijzondere oude boeken getoond van de Stadsbibliotheek Haarlem. Deze boeken komen alle uit de 15e eeuw.

Boekdrukkunst

We gaan van de handschriften naar de vroege boekdrukkunst: van de vroegste drukwerken (met losse, loden letters) tot de bekende Koningsbijbel. Je ziet ze voorbij komen in deze video!
 

De Bibliotheek van vroeger

  • Leeszaal Prinsenhof

  • Prinsenhof

  • Prinsenhof

  • De Bibliotheek Haarlem Centrum

  • Personeel

  • Oude ingang Bibliotheek Haarlem Centrum

  • Vroegere Doelenzaal

  • Balie Haarlem Centrum

Wist je dat?

De Bibliotheek is 1596 is opgericht door de Haarlemse Vroedschap. Natuurlijk is er door de tijd heen veel veranderd. Sommige van deze veranderingen ken je misschien.

Maar wist je ook dat...

De Bibliotheek in oorlogstijd

De Bibliotheek in oorlogstijd

In de oorlogsjaren was de Stadsbibliotheek gevestigd in het Prinsenhof. Mensen haalden boeken voor zichzelf, maar ook voor hun onderduikers.

Lees verder