Suzanne tipt: Auteur in de spotlight

Gepubliceerd op: 29 januari 2024 12:03

Is jouw kind een echte boekenwurm? Of ben je blij met elke bladzijde die wordt gelezen? Ik geef je tips! Dit keer… een schrijfster en een illustrator in de spotlight.

Favorieten

Voor mijn werk ga ik regelmatig op zoek naar boeken van één bepaalde schrijver, bijvoorbeeld omdat een school een schrijver op bezoek krijgt. Zo leuk hoe veelzijdig sommige schrijvers zijn. Soms zijn schrijvers juist heel herkenbaar en dat is ook fijn voor kinderen. En altijd denk ik: goed om die boeken zo bij elkaar te zien. Niet op thema, niet op leeftijd, maar op schrijver.

Veelzijdig en geliefd

Een schrijfster die veelzijdig is en regelmatig prijzen heeft gewonnen met haar werk is Anna Woltz. Haar personages zijn eigentijds en intrigerend, niet standaard maar wel herkenbaar. De verhaallijnen origineel, soms verdrietig, niet te braaf en toch feelgood. Leuk voor zowel jongens als meisjes en – ook niet onbelangrijk - leuk voor volwassenen om voor te lezen.

Het eerste boek dat ik las van Anna Woltz was denk ik Gips. Eigenwijs, fris en vlot. Ik wist: van haar wil ik meer lezen.
Een speciale band heb ik met het boek Honderd uur nacht. Niet alleen omdat ik dat zelf fantastisch vond (in het kort: meisje gaat stiekem naar New York en dan komt er een orkaan), maar ook omdat mijn eigen niet-lezende kinderen het met plezier voor school hebben gelezen/geluisterd. Als wanhopige ouder ben je dan extra blij met een boek.
Voor een kind dat absoluut een hekel heeft aan spreekbeurten houden én voor stoere uitvindmeiden: Zondag, maandag, sterrendag. Dit is een boekje voor jongere kinderen in de serie Tijgerlezen, waarin onlangs ook het boek Skip en de konijnendief van Woltz verscheen.
De tunnel is een indrukwekkend boek over de Ondergrondse in het Londen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Voor oudere kinderen (12+) en ook voor volwassenen.
Heel recent en een fijne, echte Woltz: De spin en de sleutel. Afwisselend geschreven vanuit het perspectief van Elena en Atlas. Net als in Alaska (over een jongen en een meisje in de brugklas) werkt dit wisselen tussen een jongen en meisje heel goed.

O ja, andere aanraders: de verfilming van Mijn bijzonder rare week met Tess en de tv-serie die gemaakt werd bij Gips.

Een selectie van haar boeken staat hier. Kijk in de catalogus voor welke leeftijd de boeken geschikt zijn. In de online Bibliotheek zijn heel veel titels als luisterboek of e-book beschikbaar.

Illustrator en Kinderboekambassadeur

Martijn van der Linden is Kinderboekenambassadeur van Nederland. Hij maakt heel diverse illustraties, ook voor verschillende leeftijden en is ook veelvuldig bekroond. Ik ben voor mijn werk gek op Bob Popcorn, omdat kinderen echte liefhebbers zijn. Heel vrolijk. Maar ook het bijzondere boek Bliksemkind ziet er zó mooi uit.
De meeste boeken voor jongeren bevatten geen illustraties, maar in Zonder titel en Neem nooit een beste vriend spelen ze een belangrijke rol (beide 15+ boeken).
Met Stem op de okapi kunnen kinderen (en docenten beeldende kunst) die van mooie illustraties houden hun hart ophalen: zowel in tekst als beeld zie je de okapi in allerlei stijlen. Twee mooie recente boeken: Hart van Staal en Gelukkig en blij.

De Kinderboekenambassadeur maakt gebruikelijk een tiplijst en uiteraard heeft Martijn van der Linden een lijst met boeken die hij waardeert om hun illustraties. Hier kun je de lijst terugvinden en ook zien welke ambassadeurs hem voorgingen.

Een selectie van zijn boeken staat hier. Kijk in de catalogus voor welke leeftijd de boeken geschikt zijn. In de Online Bibliotheek zijn Bob Popcorn en Stem op de okapi als e-book beschikbaar.

Smaakt naar meer?

Ik heb al vaker schrijvers uitgelicht, kijk gerust terug naar bijvoorbeeld Tiny Fisscher en Tjibbe Veldkamp en ook Susin Nielsen en illustratrice Linde Faas.

En o ja, die thuisleesclub…

Misschien heb je in mijn vorige blog gelezen hoe ik vol goede moed aan een thuisleesclub zou beginnen met man & pubers.
Zou? Goed nieuws, we zijn ook echt gestart en het is (nog) leuk. Had ik eerlijk gezegd niet gedacht. Een absoluut laagdrempelig boek, een beetje grappig, over hoe katten hun eigenaar kunnen opvoeden. We hebben namelijk twee katers die iedereen in huis op zijn of haar eigen manier irritant vindt (en natuurlijk ook leuk). We herkennen dus van alles en lezen kort na het eten allemaal een stukje hardop. Vanavond weer verder…

Over Suzanne

Hoi, ik ben Suzanne en ik werk als Programmamaker Lezen bij de Bibliotheek. Ik woon in Haarlem met mijn man en twee zoons (14 en 16). Ik kom veel op basisscholen waar ik werk aan leesbevordering. Natuurlijk lees ik graag jeugdliteratuur. Ik geef trainingen met als thema leesplezier voor kinderen met leesproblemen. Handig voor thuis, want mijn zoons hebben dyslexie. Ze vinden het niet altijd leuk om een moeder te hebben die bij de bieb werkt en ík had best graag boekenwurmen gehad. Gelukkig vinden we toch manieren om mooie en spannende boeken te lezen of te luisteren.