Nobelprijs voor de literatuur

nobelprijs literatuur

Elk jaar wordt de Nobelprijs voor Literatuur uitgereikt. De Zweedse Academie beslist elk jaar wie de prijs toegekend krijgt.

Behalve... vorig jaar. In 2018 is er geen Nobelprijs voor Literatuur toegekend. Waarom? Vanwege de schandalen die in 2017 plaatsvonden. De prijs ging naar Kazuo Ishiguro waarna er vervolgens een groot MeToo-schandaal loskwam. Overigens niet om de man zelf, maar om de man van één van de academie-leden. Hierdoor werd er besloten om in 2018 geen Nobelprijs uit te reiken en dit te verplaatsen naar 2019. 

De winnaar van 2019

De Oostenrijkse Peter Handke (1942) krijgt de Nobelprijs voor Literatuur 2019 toegekend. Volgens de jury verkent hij 'de periferie en de specificiteit van het menselijk bestaan' met zijn taalkundige vindingrijkheid. Hij is bekend door zijn toneelstukken Publikumsbeschimpfung en Die Angst des Tormanns beim Elfmeter en schrijft gedichten, essays en proza.

De boeken van Peter Handke

De winnaar van 2018

De Poolse Olga Tokarczuk (1962) krijgt de Nobelprijs voor Literatuur 2018 toegekend. Ze is bekend van De Rustelozen, een fragmentarische roman waarin onder meer het hart van Chopin en het afgezette been van de Vlaamse chirurg Philip Verheyen een rol spelen, en dat de prestigieuze Man Booker International Prize won. De jury roemt haar omdat omdat ze van ‘het verleggen van grenzen een levensstijl heeft gemaakt’.


Meer boekentips over Nobelprijzen