Tips om erachter te komen wat je later wil worden

Hoe word je kinderboekenschrijver?

Het thema van deze Kinderboekenweek is ‘Worden wat je wil’. Maar hoe kom je er nu eigenlijk achter wat je later wil worden? We praten erover met iemand die alles weet van het goede beroep kiezen: Claire Recourt van Coach Hero en Cofactor.

Als mensen niet weten wat ze willen worden of ze willen wisselen van baan, dan helpt Claire hierbij. “Ik help voornamelijk mensen die bij een bedrijf werken en eigenlijk iets anders willen gaan doen. Die ervaring zet ik ook in om scholieren op de middelbare school te helpen met hun studiekeuze. Ik vind het daarin belangrijk dat ze leren hoe je een keuze kan maken”,
vertelt ze.

Heb jij al wel eens nagedacht over wat je later wil worden? Zo ja, leuk! Heb je daar nog nooit over nagedacht? Dat is niet erg, je hebt nog heel veel tijd om dit te ontdekken. We hebben expert Claire gevraagd wat belangrijk is als je een richting gaat kiezen. Dit hoef je nu gelukkig nog niet te doen, maar het is af en toe wel leuk om hier alvast over na te denken. Hoe meer je jezelf leert kennen en leert wat je zelf leuk vindt, hoe makkelijker het straks zal gaan om iets te kiezen waar je echt plezier uit haalt.

Tip 1

Leer jezelf kennen
Om een goed beroep te kiezen, is het belangrijk dat je jezelf heel goed leert kennen. Hoe oud je ook bent! Wie ben jij? Wat kan jij? En wat wil jij? Dit is de basis, en die begint bij jezelf.

Tip 2

Doen wat je leuk vindt
Het allerbelangrijkste van het kiezen van een beroep is dat je het werk leuk vindt om te doen. Als je doet wat je leuk vindt, hou je dat werk langer vol. Dus kies niet een beroep omdat je dan veel geld kunt verdienen. Of omdat andere mensen graag willen dat je dat werk gaat doen. Het gaat om jou, jij moet er plezier uithalen.

Tip 3

Praat erover
Ben je benieuwd welke beroepen er allemaal zijn? Praat erover met je ouders, verzorgers, familie en vrienden. Vraag eens aan je tante wat voor werk ze nou precies doet en waarom ze het leuk vindt en waarom het soms niet leuk is. Door over verschillende beroepen te praten en vragen te stellen, kom je erachter of het ook iets voor jou zou kunnen zijn.

Tip 4

Ontdekken
Heb je over verschillende beroepen gepraat? Ga eens op onderzoek uit. Dat kan heel makkelijk op internet door bijvoorbeeld filmpjes op te zoeken op YouTube. Of vraag eens aan je ouders of je met iemand kan praten die bijvoorbeeld kapper, dokter, schrijver, boer of stukadoor is. Misschien kunnen ouders of bekenden eens komen praten over hun beroep bij jou in de klas. Ga op ontdekkingstocht! Hoe meer je weet en leert over bepaalde beroepen, hoe beter je weet wat je wel en niet leuk vindt.

Tip 5

Fouten maken en lef hebben
Fouten maken mag! Het is niet erg om een vak te kiezen dat uiteindelijk toch niet bij je blijkt te passen. Dan weet je in ieder geval dat dit niks voor jou was. Zo kun je verder op zoek naar wat nieuws. Je ontwikkelt jezelf door te vallen en weer op te staan. Luister naar je gevoel, maar heb ook lef. Als iets je eng lijkt om te doen, levert het vaak wel goede dingen en positieve energie op. Je leert juist dingen door uit je comfortzone te gaan. Dingen leren gaat buiten je comfortzone!

Tip 6

Mindmap maken
Ben je benieuwd naar welke beroepen er goed bij jou passen? Maak eens een mindmap.

  • Schrijf op welke eigenschappen je hebt. Stap je bijvoorbeeld vaak op nieuwe mensen af? Of kijk je liever de kat uit de boom? Vind je teamsport leuk, of doe je het juist liever alleen?
  •  Schrijf ook op wat je leuk vindt om te doen. Welke game speel je graag en waarom? Speel je bijvoorbeeld graag FIFA, omdat je spelers beter wil maken en met winst wil verkopen? Misschien ben je wel een steengoede onderhandelaar! Speel je graag buiten of niet? Vind je het leuk om naar een museum te gaan?
  •  Schrijf op welke vakken op school je leuk vindt.
  • En als laatste: schrijf op waar je goed in bent.
  • Ga daarna in gesprek met je ouders of verzorgers over de mindmap en bedenk samen beroepen die bij jou zouden kunnen passen en die jou leuk lijken. Door er met elkaar over te praten, kom je heel veel te weten!

Extra tip tijdens het maken van de mindmap:
Als je ergens goed in bent, bijvoorbeeld met de computer, betekent het niet dat je dit ook leuk vindt om te doen. Kies vooral waar je energie van krijgt, want dan voelt het niet als werk en hou je het langer vol!


Wij vroegen aan volwassenen waarom hun baan zo leuk is

Op mijn werk zie ik iedere dag nieuwe baby's geboren worden. Twee mensen ouders zien worden en daarbij te mogen helpen, in welke situatie dan ook, dat blijft een wonder om te zien én om te doen.

— Sanne - Kraamverpleegkundige

Ik mag iedere dag de mooiste kaartjes ontwerpen. Het idee dat iemand blij wordt van een kaartje dat ik ontworpen heb, vind ik erg leuk. Zo kan ik iemands dag een beetje beter maken met een felicitatie, een hart onder de riem of gewoon zomaar.

— Tirza - Designer/kaartontwerper

Als dierenarts zie ik elke dag dieren die ziek zijn en probeer ik die weer beter te maken. Het is natuurlijk erg leuk als er ook gezonde babydieren langskomen! Ze zijn altijd erg schattig, vrolijk en willen graag knuffelen. Zorg maar goed voor je dieren thuis, zodat ze niet ziek worden en jullie nog lang met elkaar kunnen spelen!

— Isabelle - Dierenarts

Het leuke van mijn werk is dat je volwassenen weer kinderen ziet worden! En dat kinderen de grootste lol kunnen hebben met een neppe hondendrol in de winkel. Elke dag is weer anders. Van ballonnen blazen tot iemand omtoveren tot batman. Het kan allemaal! Al ben je 100 jaar, in onze winkel is altijd wel iets leuks te vinden.

— Wieteke - Medewerker bij Jan Monnikendam